Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

06 okt

Online webinar voor studiekeuzebegeleiders

Opgelet, deze activiteit is reeds afgelopen.

Op woensdag 6 oktober tussen 13.30 en 14.30 zullen tijdens een online webinar drie topics aan bod komen. We kozen deze vragen vanuit de input van studiekeuzebegeleiders, maar ook vanuit onze eigen ervaringen.

Thema 1: Welke studenten kiezen voor graduaten? 

We bespreken kort nog eens het verschil tussen graduaten en professionele bachelors, maar gaan vooral in op de instroom en de toelatingsproef voor  studenten zonder diploma secundair onderwijs. Is het bijvoorbeeld zinvol om leerlingen met een C-attest in het 6de jaar door te sturen naar deze opleidingen? Voor wie zijn er uitzonderingen bij inschrijven? 

Thema 2: Hoe kunnen we pioniersstudenten nog beter begeleiden bij de stap naar het hoger onderwijs? 

Pioniersstudenten hebben vaker het gevoel dat ze er alleen voor staan en niet kunnen terugvallen op informatie en kennis die in andere families wel voorhanden is. Ook dit jaar organiseerden we met ‘Kickstart’ een driedaags event om pioniersstudenten wegwijs te maken in het hoger onderwijs. Zowel de driedaagse in Diepenbeek als in Leuven waren onmiddellijk volzet. We bespreken de vragen en zorgen die deze studenten hebben en willen samen met het secundair onderwijs bekijken hoe we deze doelgroep nog beter kunnen begeleiden naar het hoger onderwijs. 

Thema 3: Hoe kunnen we heroriënteren in het hoger onderwijs vermijden? 

Leerlingen maken steeds later hun definitieve studiekeuze. Eens in het hoger onderwijs merken we dat er nog heel wat studenten heroriënteren naar een andere opleiding. Vanuit enkele praktijkcasussen bekijken we of ze stappen in het studiekeuzeproces gemist hebben, welke vragen ze nog hebben na het uitgebreide proces van studieoriëntatie in het secundair onderwijs.

Schrijf je in voor het online webinar voor studiekeuzebegeleiders

Praktische info

06 okt 2021
13:30 uur - 14:30 uur