Overslaan en naar de inhoud gaan

Gokgedrag van jongeren in België

U bent hier

Gokgedrag van jongeren in België. Prevalentie, preventie en vroeginterventie bij (online) gokken door jongeren (12 – 20 jaar) in België.

Subsidieverstrekker: Nationale Loterij, oproep Verantwoord Spel 2015-2016

Mobiel internetgebruik geeft iedereen een nieuw aanbod aan goktoepassingen die wegens de onzichtbaarheid ontsnappen aan mediatie (‘verborgen’ gokken). Gezien mobiel internetgebruik vooral invloed heeft op jongeren worden zij aan nieuwe risico’s blootgesteld.

Ondanks een wettelijk verbod hebben jongeren makkelijk (verborgen) toegang tot online goktoepassingen en komen zij dus ook in de verleiding. Gezien de op zeer korte tijd exponentiële toename van mobiel internetgebruik bij jongeren stellen we de hypothese dat het huidige aanbod aan preventieve en opvoedingsondersteunende middelen niet inspeelt op dit veranderend gedrag. Daarom zullen we in een eerste fase van ons onderzoek de prevalentie in kaart brengen.

Vervolgens spiegelen we de huidige preventieve en opvoedingsondersteunende pakketten aan het huidige kansspelgebruik, op basis van wat theorie en praktijk voorspelt als goede praktijken.

Eindproduct van dit proces dienen duidelijke adviezen te zijn naar stakeholders die betrokken zijn bij de preventie, opvoedingsondersteuning en vroeginterventie rond (online) gokken. De handvatten moeten voldoende zijn om het ‘verborgen’ gokken een plaats te geven in (bestaand aanbod van) interventies en om beter in te spelen om de noden van de jongeren.

Dit project behoort tot de expertisecel Empowering People, programmalijn eSocialWork.

 

Download hier 'Gokgedrag van jongeren in België. Factsheet van een studie naar prevalentie, preventie en vroeginterventie'. 

Auteurs: Stijn Custers, Kristien Coteur, Huub Boonen