Overslaan en naar de inhoud gaan

Gokgedrag van jongeren in België

U bent hier

Gokgedrag van jongeren in België. Prevalentie, preventie en vroeginterventie bij (online) gokken door jongeren (12 – 20 jaar) in België.

Subsidieverstrekker: Nationale Loterij, oproep Verantwoord Spel 2015-2016

Mobiel internetgebruik geeft iedereen een nieuw aanbod aan goktoepassingen die wegens de onzichtbaarheid ontsnappen aan mediatie (‘verborgen’ gokken). Gezien mobiel internetgebruik vooral invloed heeft op jongeren worden zij aan nieuwe risico’s blootgesteld.

Ondanks een wettelijk verbod hebben jongeren makkelijk (verborgen) toegang tot online goktoepassingen en komen zij dus ook in de verleiding. Gezien de op zeer korte tijd exponentiële toename van mobiel internetgebruik bij jongeren stellen we de hypothese dat het huidige aanbod aan preventieve en opvoedingsondersteunende middelen niet inspeelt op dit veranderend gedrag. Daarom zullen we in een eerste fase van ons onderzoek de prevalentie in kaart brengen.

Vervolgens spiegelen we de huidige preventieve en opvoedingsondersteunende pakketten aan het huidige kansspelgebruik, op basis van wat theorie en praktijk voorspelt als goede praktijken.

Eindproduct van dit proces dienen duidelijke adviezen te zijn naar stakeholders die betrokken zijn bij de preventie, opvoedingsondersteuning en vroeginterventie rond (online) gokken. De handvatten moeten voldoende zijn om het ‘verborgen’ gokken een plaats te geven in (bestaand aanbod van) interventies en om beter in te spelen om de noden van de jongeren.

Dit project behoort tot de expertisecel Empowering People, programmalijn eSocialWork.


Download hier 'Gokgedrag van jongeren in België. Factsheet van een studie naar prevalentie, preventie en vroeginterventie'. 

Auteurs: Stijn Custers, Kristien Coteur, Huub Boonen


Download hier het volledige onderzoeksrapport: ‘Onderzoeksrapport gokgedrag van jongeren in België anno 2016 – UCLL eSW'.

Auteurs: stijn.custers@ucll.be, kristien.coteur@ucll.be, huub.boonen@ucll.be. T +32 11 180 715


 CLapp: Children’s Ludoliteracy Acknowledgement and Parental Proficiency i.s.m. KU Leuven

Subsidieverstrekker: Nationale Loterij, oproep Verantwoord Spel 2015-2016

Jongeren en kinderen spelen graag videogames. Maar niet alle games zijn zo onschuldig als ze lijken. Via verborgen kansspelen in games worden ze namelijk verleid tot gokken. Maar hoe ga je als ouder, leerkracht, hulpverlener of opvoedingsactor nu het beste om met die grensvervaging tussen gamen en gokken bij kinderen? Onderzoekers Stijn Custers en Davy Nijs van eSocialWork maakten i.s.m. onderzoekers van de KU Leuven een handige brochure waarin ze adviezen formuleren hierover.


Raadpleeg hier de brochure 'Enter to Win. Verborgen Verleiders. Kinderen, kansspelen en games'.
Auteurs:

  • Instituut voor Mediastudies (IMS), Mintlab KU Leuven; Maarten Van Mechelen, Jonathan Huyghe, Rozane De Cock en Bieke Zaman
  • eSocialWork, UC Leuven-Limburg (UCLL); Stijn Custers en Davy Nijs