Overslaan en naar de inhoud gaan

Mediageletterdheid in zorg- en welzijn

U bent hier

Sociale mediawijsheid in de psychiatrie. Handvaten voor een mediageletterd omgaan met sociale media binnen een residentieel behandelingskader.

Type project: PWO MediaWijsBeleid
Periode: September 2015 - December 2018
Contact:  onderzoekers stijn.custers@ucll.be, tom.vandries@ucll.be en davy.nijs@ucll.be
Omschrijving:

Internet en specifiek sociale media zorgen er voor dat mensen aan meer en andere prikkels blootgesteld worden dan vroeger en het is niet langer mogelijk je er voor af te sluiten. Ook binnen een psychiatrische voorziening worden sociale media nu gewild of niet mee binnengebracht in de behandeling, wat er allicht een invloed op heeft. Afzondering van de buitenwereld voor behandeling krijgt nu een andere invulling en sociale media eisen hun plaats op in de behandeling.

Dit onderzoek formuleert een antwoord op de vraag naar de invloeden, kansen en risico’s van sociale media binnen het residentieel behandelingskader van psychiatrische zorginstellingen en reikt organisaties handvatten aan voor een mediageletterde ondersteuning van cliënten op internet en sociale media.

#TeGekOnline – een speelse gespreksmethodiek als uitkomst

Een vaststelling in dit project was dat personeel én patiënten meer nood hebben aan bewustmaking, uitwisseling, reflectie en het maken van afspraken over (de kansen en risico’s verbonden aan) sociaal mediagebruik. Eén van de uitkomsten van dit project is daarom het spel ‘#TeGekOnline’ ontwikkeld op basis van dit onderzoek door De Aanstokerij vzw en onderzoekers van dit project in samenwerking met personeel en patiënten in psychiatrische voorzieningen in Vlaanderen.

Het spel richt zich op volwassen patiënten in (semi-)residentiële psychiatrische voorzieningen. Een begeleider heeft de keuze tussen vier activiteiten met elk een ander focuspunt op sociale media: profielen, communiceren, informeren en

Interesse in het spel?
Probeer het gratis uit en download het hieronder:

Dit project behoort tot expertisecentrum Inclusive Society, onderzoeksgroep eSocialWork.

 


 

Onderzoeksrapport Mediawijsheidsnood en aanbevelingen welzijnslandschap

Als voorbereiding op het Vlaams Mediawijs Congres (#MWCON19) dat op 10 mei 2019 gehouden wordt en zich deze keer volledig richt op (digitale) mediawijsheid binnen welzijnsorganisaties, gingen Davy Nijs en Nathalie Drooghmans, verbonden aan het onderzoekscentrum Inclusive Society van UC Leuven-Limburg, op zoek naar de noden en uitdagingen die er op dit vlak bestaan. Hierbij focusten ze zich met name op de ‘niet-rechtsreeks toegankelijke hulpverlening’.

Zij herlazen hiervoor vijftien relevante teksten en voerden vijf focusgroep gesprekken met het werkveld, respectievelijk met professionals uit de Integrale Jeugdhulp (IJH), organisaties voor volwassen personen met een beperking (VAPH) en het buitengewoon onderwijs.

Dit resulteerde in een vijftal vaststellingen en uitdagingen. Op basis daarvan formuleerde de onderzoeksgroep eSocialWork vervolgens vijf aanbevelingen voor beleidsmakers, het management, professionals, opleidingen en onderzoekscentra.

De vijf aanbevelingen worden voorgesteld op het congres. Hieronder kan het volledige onderzoeksrapport gelezen worden, alsook de aanbevelingen in een apart document.