Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Hogeschool UCLL opent Campus Diepenbeek voor studiekeuzemarkt

vrijdag 18 november

Jongeren stellen de beslissing over hun studiekeuze steeds meer uit. Tegelijkertijd blijkt dat, hoe later jongeren kiezen, hoe groter hun kans is om te mislukken. Hogeschool UCLL wil dit tij keren en nodigt daartoe leerlingen en hun ouders komende zaterdag uit op een studiekeuzemarkt op Campus Diepenbeek. Jan Withofs, hoofd Communicatie UCLL: “Er zijn uiteraard infomomenten en vele brochures. Maar we ervaren bij UC Leuven-Limburg dat een persoonlijk gesprek bovenaan de verlanglijst staat als het gaat over het maken van een studiekeuze. Net dat willen we leerlingen en hun ouders dit weekend aanbieden.”

Praatcafés

De bezoekers van de studiekeuzemarkt kunnen tijdens praatcafés in eerste instantie in gesprek gaan met studenten. Jan Withofs: “Als het erop aankomt om de ervaring van een bepaalde opleiding mee te geven, zijn zij nog altijd de beste bron.” Er is ook ruimte voor specifieke vragen, bv. over de structuur van het hoger onderwijs.

Shortlist

UCLL verwacht dat vele leerlingen nog geen idee zullen hebben, als ze komend weekend binnenwandelen op de campus. De studiekeuzemarkt kan voor hen de start van een ‘shortlist’ betekenen. Diegenen die al een idee hebben, kunnen te weten komen of hun voorstelling van de opleiding en het beroep overeenstemt met de realiteit. En de jongeren die al weten wat ze willen worden, maar nog niet weten waar ze willen studeren, kunnen nu op de campus zelf al eens kennis maken met de aanpak van de hogeschool.

Jongeren met een migratie-achtergrond

Speciale aandacht gaat ook naar jongeren met een migratie-achtergrond. UCLL wil hun participatie nog verhogen. Sumeyra Yoney, derdejaarsstudent Lerarenopleiding: “Secundaire scholen doen heel wat inspanningen om deze leerlingen te informeren, maar ze blijven vaak nog met vragen zitten. Als student van UCLL denk ik dat ik de meest geschikte persoon ben om hier met hen over te praten en te vertellen over mijn drijfveren en twijfels, mijn top-ervaringen, maar ook de obstakels die ik tegenkwam.”