Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

UCLL presenteert: "Coole" chemie voor wetenschappers in spe

woensdag 26 april

Vrijdag 21 april stond bij Technologie op campus Diepenbeek volledig in het teken van chemie. De studenten van de Professionele Bachelor Chemie bereidden workshops voor een 100-tal dertienjarigen uit de wetenschapsklassen van het Sint Franciscus-college uit Heusden-Zolder voor. De leerlingen mochten als ware laboranten zelf proefjes uitvoeren in de laboratoria van UCLL. Uiteraard stonden ze er niet alleen voor: de aspirant-laboranten konden terugvallen op de expertise en begeleiding van UCLL-studenten en docente Ann Creemers, en dit in samenwerking met de Techniek- en Wetenschapsacademie.

Wist je dat je een lampje kan doen branden met citroenen? Of dat je plastic kan maken uit melk en azijn? De eerstejaarsleerlingen slaagden erin om een gloeiende suikerslang tot leven te wekken en lieten een papieren bootje op het water voortbewegen met behulp van detergent. Spectaculaire proefjes met “droog” ijs (zeer sterk gekoeld CO2-gas) leverden “coole” witte rook en een heuse knal op.

De leerlingen waren na afloop bijzonder enthousiast en gaven de studenten een score van 11/10! Het liefst zouden ze volgend jaar weer komen experimenteren, maar dan zouden de leerlingen hun jaar moeten overdoen… Bij sommigen reikte het enthousiasme zo ver dat ze er dit zelfs voor over hadden. En ook de UCLL-studenten vonden het heel toffe ervaring. Op naar de volgende editie!