Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

UCLL zet meer dan 500 vijfdejaars leerlingen op weg naar het hoger onderwijs

woensdag 26 april

Nieuw initiatief ‘Event Oriënt’ is antwoord op steeds vroeger gemaakte studiekeuze

Op dinsdag 25 april ontvingen Campus Diepenbeek en Campus Hertogstraat meer dan 500 leerlingen van het vijfde jaar voor de eerste editie van Event Oriënt, een dag die jongeren op weg zet in hun studiekeuzeproces. Om kennis te maken met de verschillende studiegebieden, doorliepen de scholieren in Heverlee een carrousel met verschillende uitdagingen; in Diepenbeek waren er heuse 'Escape Rooms'. De sfeer zat er goed in en de dag maakte indruk op de scholieren. Eén van hen verwoordde het als volgt: “Het hoger onderwijs is toch meer dan alleen aula’s, daar had ik eerst wat schrik voor. Nu ik hier ben op de hogeschool, heb ik er een ander beeld van.”

Carrousel en Escape Rooms

In de voormiddag gingen de leerlingen o.a. aan de slag met anatomische modellen van de opleiding Vroedkunde en instrumenten van Mondzorg. Voor de uitdagingen moesten ze hechtingen uit een varkenspootje halen en de bloeddruk van een patient meten. Na de lunch was er een panelgesprek of konden de 5e-jaars twee lessen naar keuze volgen. Er werd ook in detail ingegaan op hun specifieke vragen over het hoger onderwijs. Elke klas goot zijn indrukken en ervaringen van de dag in een poster.

1500 leerlingen bevraagd

Uit recent onderzoek van UC Leuven-Limburg bleek dat 22% van de scholieren hun studiekeuze al maakt voor het 6e middelbaar. Toen ook bleek dat de scholen en leerlingen zelf vragende partij waren om het oriënteringsproces voor hun studiekeuze eerder te laten starten, was de kiem voor het nieuwe initiatief gelegd. Op 25 april gaf UCLL de leerlingen de kans om zich al een beetje te oriënteren in het enorme aanbod aan wegen die het hoger onderwijs biedt.