Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Verpleegkundigen specialiseren zich tijdens masterclass in rampengeneeskunde en -management

donderdag 11 mei

Brandweer Aarschot en Rode Kruis trainen studenten Intensieve- en Spoedgevallenzorg in overleg met de Medische Dienst van Defensie
 
Hogeschool UCLL organiseerde op het terrein van de brandweer van Aarschot een intensieve vorming voor de studenten van de bachelor-na-bacheloropleiding Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg. Ze schakelden daar o.a. Commandant Dorian Beerens voor in, specialist bij Defensie inzake eerste zorgen in een gevechtssituatie. Het werd bij momenten een spectaculaire dag, maar de training is vooral ook broodnodig. “Je bent er nooit écht helemaal klaar voor, maar met een dergelijke masterclass kunnen we onze studenten maximaal voorbereiden,” aldus teamleider Johan Asnong van UCLL.
 
Op de masterclass rampengeneeskunde en -management legde het Rode Kruis Vlaanderen in eerste instantie uit hoe je in snel tempo een zgn. noodhospitaal opzet. Met de vrijwilligers van de Aarschotse brandweer oefenden de studenten o.a. bevrijdingstechnieken – hoe haal je bv. een beknelde chauffeur uit een autowrak? Commandant Dorian Beerens leerde hen hoe ze een moeilijk te controleren bloeding snel konden stoppen met een tourniquet of knevel en wondpakking.

Knelpunt communicatie

Vanuit de vaststelling dat de communicatie bij rampenhulpverlening telkens weer een knelpunt is, maakten de studenten ook kennis met o.a. radiocommunicatie. Johan Asnong, UCLL: “Communiceren is veel meer dan het over en weer praten met walkietalkies. Verpleegkundigen moeten het fonetisch alfabet kennen er zijn heldere afspraken nodig voor het starten en stoppen van berichtgeving.

Zwakste schakel

Het belangrijkste aspect van de vorming rampenmanagement is allicht de samenwerking en coördinatie over de betrokken diensten heen. Want ook bij traumatische urgenties bepaalt de zwakste schakel de sterkte van de ketting. Joke Van Quaethem, verpleegkundige en studente UCLL: “Een degelijke kennis van elkaars taken is zeer belangrijk. Een multidisciplinaire training bereidt ons als professional voor op uitzonderlijke situaties zoals die van 22 maart vorig jaar in Brussel.”

Samenwerking Defensie

De hogeschool werkt al 20 jaar samen met de Medische Dienst van Defensie. Geneesheer Kolonel Erwin Dhondt, gastlector UCLL: “Defensie, zorgverstrekkers, de brandweer… bij een grootschalig incident passen we met z’n allen in een groter geheel van hulpverlening. Dat dit al vroeg in de opleiding geïntegreerd kan aangeboden worden in een speciale vorming waar de verschillende partijen bij betrokken zijn, is een grote troef.”

Acute gezondheidszorg

Sommige verpleegkundigen kiezen ervoor om na hun basisopleiding de acute sector van de gezondheidszorg te verkennen. Johan Asnong: “Dat is heel nobel, want op momenten dat iedereen gevraagd wordt om veilig thuis te blijven, zijn o.a. zij het die de straat op gaan om hulp te verlenen.” De UCLL-opleiding Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg voor verpleegkundigen combineert verpleegzorg met de technische en elektronische ondersteuning van de bewaking, behandeling en zorg in noodsituaties. Bij afstuderen verwerft de verpleegkundige een bijzondere beroepstitel: ze worden ‘Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg’.