Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Lancering project Garage 4.0 (Interreg Euregio Maas-Rijn)

donderdag 07 september

GARAGE 4.0 ondersteunt de garagesector in het grootste veranderingsproces in zijn geschiedenis

Het project ‘Garage 4.0’ nodigt KMO-ondernemers uit de automobielsector, samen met hun managers en medewerkers, uit om deel te nemen aan nieuw ontwikkelde trainingen, seminars, workshops en rondetafelgesprekken of lerende netwerken. Zo kunnen zij beter gewapend het hoofd bieden aan de meest diepgaande business transitie ooit in hun sector. Met steun van de grootste sectororganisaties in België (Traxio), Nederland (BOVAG) en Duitsland (ZDK) wordt er gewerkt aan strategieën en de nodige tools om de enorme technologische en commerciële veranderingsprocessen de komende jaren aan te pakken. Hogeschool UCLL is partner voor Belgisch Limburg.

De automarkt zit immers in woelig water. Niet alleen versnelt de overgang van de traditionele verbrandingsmotor naar elektrische en andere aandrijvingen. Je merkt zelf de razendsnelle technologische vooruitgang aan het stuur van je eigen cockpit: elektronica, ICT, nieuwe mechanische systemen hebben allang hun intrede gedaan. Naast de smartphone nu ook de smartcar. Beeld je in wat dit betekent voor de garagist en zijn technici, of ook de koetswerkhersteller die met al die sensoren én nieuwe materialen zijn werkwereld abrupt ziet veranderen. De e-business zet ook de wereld van de autoverkoper op zijn kop. Klanten komen de wagen bekijken (testen) in de showroom maar kopen via internet. En dan hebben we het nog niet over het stijgend succes van autodelen, en andere evoluties die brutaal breken met het verleden.

De KMO’s moeten zich in snel tempo voorbereiden op deze evolutie. Naast vastberadenheid en lef van de ondernemer vereist dit ook de beschikbaarheid van de nodige instrumenten. Garage 4.0 zet in eerste instantie in op elektromobiliteit en ontwikkelt tablet-gebaseerde digitale leermodules rond deze technologische vernieuwingen, ingebed in blended learning trajecten en dus aangepast aan de werkcontext van de moderne technicus. Daarnaast ondersteunt Garage 4.0 ook de transitie naar nieuwe business modellen en de e-business, en brengt in samenwerking met de sectorale organisaties ondernemers samen in workshops, seminars en lerende netwerken/rondetafelgesprekken om praktisch werkbare en uitrolbare modellen te ontwerpen, voorzien van enkele digitale tools. Borging van resultaten wordt ondersteund door de grote automobielfederaties.

UCLL zet haar expertisecel Energy in op de elektromobiliteit, ED+ict op digitale didactiek en samen met centraal O&D begeleiden we de Lerende Netwerken en rondetafelgesprekken begeleiding naar nieuwe business modellen, e-sales en social media). Naast een versterking van de eigen expertise, komt het project via de unieke VODO-aanpak (verstrengeling onderwijs-onderzoek-dienstverlening) ook de UCLL-student ten goede.

Bekijk project

Meer info: stefan.lycops@ucll.be

 

Dit project kwam tot stand dankzij de financiële ondersteuning van:

garage_4_0_interreg.png

garage_4_0_logos.png