Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Expertisecel Healthy Living meet voedselverspilling in woonzorgcentra

dinsdag 21 november

De week van 21 november is de Europese Week van de Afvalvermindering. Ook de Expertisecel Healthy Living draagt haar steentje bij via het project “door meten beter (w)eten”.

Het project heeft als doel verschillende systemen voor het meten van voedselverspilling in woonzorgcentra te vergelijken. De epxertisecel ontwikkelde één meetinstrument om voedselverlies te meten in zorginstellingen. Op basis van kwalitatief onderzoek en literatuur werd een procedure uitgeschreven en uitgetest (2017) bij woonzorgcentra. De methodiek brengt de voornaamste voedselverspillers in kaart (producten, plaats in de voedselketen, enz.). Verder werd er een een brochure ontwikkeld met preventieve maatregelen en interventieplan die ter beschikking gesteld worden vor de deelnemende woonzorgcentra.

Woonzorgcentrum (WZC) St.-Jozef (Lier) registreerde in de week van 26 oktober in het kader van een postmeting haar voedseloverschotten. WZC Toermalien (Genk) startte op 21 november en WZC Henri Van der Stokken (Pepingen) volgt een week later.

Dit project loopt in samenwerking met de Vlaamse Overheid (www.voedselverlies.be en www.departementwvg.be/door-meten-beter-weten).

 
Meer info: goele.jans@ucll.be of erika.vanhauwaert@ucll.be