Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Trans-Europese verjaardagshappening voor markant unicum in hoger onderwijs

In de media
vrijdag 01 december

UCLL en 6 buitenlandse hogescholen blazen synchroon 10 kaarsjes uit voor het transnationale BME-managementprogramma

Op 1 december brengt eerste president van de Europese Raad Herman Van Rompuy een virtuele toast uit als startschot van een verjaardagsfeest op zeven Europese campussen tegelijk. Het ongewone bachelorprogramma Business Management across Europe (BME) bestaat immers 10 jaar. De zeven onderwijsinstellingen van het BME-partnerschap geven die mijlpaal extra luister met de toetreding van een achtste partner, de Finse Laurea University of Applied Sciences in Helsinki.   
 
De gelijktijdige feestelijkheden verspreid over Europa worden één internethappening, met een live videostream vanuit Campus Proximus, de enige Belgische partnercampus. Daar komen UCLL-directeur Marc Vandewalle en leidinggevenden van de  buitenlandse partners bijeen om tijdens de feestzitting de Finse toetredingsovereenkomst te ondertekenen. Twee ereplaatsen tussen de aanwezige prominenten, lectoren, studenten en alumni zijn bestemd voor de stichters van het programma, Belg Luc Vanhille en Brit Ian Charles. In 2007 boksten deze toenmalige hogeschooldirecteuren zich samen koppig doorheen alle mogelijke obstakels om internationale erkenning te krijgen voor de unieke BME-opleiding.
 
Erasmus-uitwisselingsprogramma’s en andere transnationale opleidingstrajecten gingen voor dit eigenzinnige duo niet ver genoeg. In de geest van Erasmus bedachten zij boven het schuim van een verse pint een radicaal internationale bacheloropleiding: een volledig Engelstalige marketingstudie van drie jaren, waarvan elk jaar in een ander land te studeren is. Het idee voor BME was geboren en na een pittig erkenningstraject startte het partnerschap met een Britse, een Deense en een Belgische hogeschool.
 
Met als devies “Three years, three countries, three perspectives” is zowel het aantal BME-afstuderenden per jaar als het partnerschap zelf blijven groeien. Toch is BME vandaag nog steeds de enige bacheloropleiding waarvan de studenten binnen één driejarig studieprogramma een jaar studeren in drie verschillende landen. BME-eerstejaarsstudenten uit de hele wereld hebben nu keuze tussen Spanje en Duitsland. Het tweede jaar studeren BME-studenten in België. Voor jaar drie hebben ze keuze tussen Frankrijk en Groot-Brittanië. Wie slaagt, krijgt twee erkende bachelordiploma’s: een buitenlands van de hogeschool waar de student tijdens het derde jaar studeert en het diploma “Bachelor Business Management - Marketing in Europe” van UCLL. 
 
Na de toetreding van de Finse partner zullen eerstejaarsstudenten ook in Helsinki aan BME kunnen beginnen. Trouw aan de internationaliseringsdroom van de oprichters kijkt het partnerschap intussen nog verder. Bij onderwijsinstituten buiten Europa leeft ook interesse voor BME. Vraag is dus of de volgende decenniumviering Trans-Continentaal wordt… 

Programmagegevens

  • Op vrijdag 1-12-17:
    • 14u-15u30: academische feestzitting met om 15u25 tekenen Finse toetreding (livestream)
    • 15u30-17u: virtuele receptie (video-conferenties met de andere BME-campussen)
  • Plaats: Aula “John Cordier” (D140) op Campus Proximus, Geldenaaksebaan 335, 3001 Heverlee 
  • Website BME: internationalbachelor.eu
  • Meer weten? Contacteer Mieke Roggen, Opleidingshoofd Marketing, Campus Proximus Heverlee, UCLL • mieke.roggen@ucll.be • 016 375 316 • 0497 58 11 99