Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Onderzoekster UCLL ontvangt Prijs Dr. Luc Broeckaert 2017

dinsdag 12 december

Annick Bogaerts benadrukt belang van eerste 1000 dagen in leven kind

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België kende afgelopen weekend op een plechtige zitting de ‘Prijs Dr. Luc Broeckaert 2017 voor geneeskundig wetenschappelijk onderzoek, gericht op preventie en praktijk’ toe aan prof. dr. Annick Bogaerts. Ze ontving de prijs samen met prof. dr. Roland Devlieger van UZ Leuven voor hun gezamenlijke  inzending, getiteld: ‘Obesitas en zwangerschap: preventie van risico’s voor moeder en kind in de klinische praktijk’. Aan hogeschool UCLL werkt Annick momenteel als programmaleider Moeder&Kind.

Annick Bogaerts: “Overgewicht en zwaarlijvigheid is ook in België een toenemend – ook bij zwangeren en hun kinderen. Vanuit het belang van de eerste 1000 dagen van een mensenleven, is investeren in en ondersteunen van een gezonde leefstijl aan het begin van een leven uitermate belangrijk ter preventie van chronische aandoeningen in het latere leven.”

Onderzoek bij 1000 moeders

Annick werkt als programmaleider Moeder&kind aan hogeschool UCLL, als post doc onderzoeker aan de KU Leuven, en is aangesteld als professor in de vroedkunde aan de UA. Momenteel voert ze onderzoek omtrent telemonitoring en telecoaching bij zwangeren; omtrent het ontwikkelen van een postnataal groepsprogramma voor jonge gezinnen en volgt ze voor INTER-ACT meer dan 1000 moeders op naar hun bevalling en tot en met een volgende zwangerschap. Het onderzoek richt zich momenteel op de effecten van zwaarlijvigheid bij de moeder op de zwangerschap, de foetus en pasgeborene. Hiertoe wordt een traject ontwikkeld om de levensstijl te ondersteunen. Dit project is een samenwerking met UC Leuven-Limburg, Universiteit van Antwerpen en KU Leuven.

Over Annick Bogaerts

Annick Bogaerts is vroedvrouw en werkte 12 jaar op de verloskamer en materniteit van het Salvatorziekenhuis in Hasselt. Nadat ze haar master had behaald aan de KU Leuven, startte ze als docent aan hogeschool UCLL (toen nog KHLIM). Haar onderzoek rond obesitas en zwangerschap startte ze enkele jaren later. 4 jaar geleden promoveerde ze in de gebouwen van de KU Leuven als doctorandus met haar werk omtrent obesitas en zwangerschap. Haar werk werd eerder al bekroond met prijzen in Denemarken, Firenze en Antwerpen. 

Lees het artikel op de VRT nieuwssite.

Lees het artikel op de website van Het Belang van Limburg.