Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Studenten Vroedkunde leren 96 brandweermannen spoedbevalling begeleiden

dinsdag 09 januari

Laatstejaarsstudenten Vroedkunde van UCLL’s Campus Gasthuisberg gaven deze week een opleiding aan de brandweermannen van verschillende korpsen uit de streek.​ Deze moeten ieder jaar opfrissingslessen volgen om een eventuele spoedbevalling correct te kunnen begeleiden. Omdat die lessen in het verleden vrij theoretisch waren, vroeg de brandweer van Overijse dit jaar aan hogeschool UCLL om hen hierbij te helpen. De deelnemers konden een bevalling oefenen met simulatiepatiënten en modellen. Eén van de brandweermannen vatte de avond zo samen: “Die studenten hebben dat vandaag heel goed gedaan. Dit is anders dan we gewoon zijn. Ik heb veel bijgeleerd.”
 
Ook voor de UCLL-studenten was het een bijzondere week. Ze waren ook onder de indruk over de voorkennis van de brandweermannen. Suzan Sempels, student UCLL: “We kregen vanavond ook een paar heel to-the-point vragen. Dat had ik niet verwacht.” Hier en daar leerden ze ook iets bij over zichzelf. Meike Henrdriks, student UCLL: “Dit is echt mijn ding om te doen. Ik wil in de eerste plaats graag vroedvrouw zijn, maar lessen zoals deze erbij geven zou ik wel leuk vinden.”
 
Eerstelijnshulp
De studenten ontwierpen de opleiding voor het vak ‘vroedkundige zorg in de eerste lijn’. Ze gingen aan de slag met een lijst met topics die aan bod moesten komen en gingen op voorhand een kijkje nemen in de brandweerkazerne om het beschikbare materiaal te bekijken. Sylvie Dewaele, opleidingshoofd Vroedkunde UCLL: “Ik ben heel fier. Ik zag studenten die in het laatste half jaar van hun opleiding echt aan mensen die er minder van weten hun kennis hebben kunnen overdragen.”
 
Geslaagd
De vraag voor de opleiding kwam niets voor niets van een alumnus van de UCLL-opleiding Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg die nu voor de brandweer van Overijse werkt. Sylvie Dewaele, opleidingshoofd Vroedkunde UCLL: “Het is de eerste keer dat we hiervoor gevraagd worden en het is een succes. Als men ons opnieuw vraagt, zijn we zeker bereid om dit volgend jaar weer te doen.”

Bekijk de foto's