Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

UCLL ontvangt zo’n 1000 deelnemers voor 33e ICT-praktijkdag

woensdag 07 februari

Leerkrachten gaan aan de slag met elektronische bouwdozen, lasercutters, …

Op 5 februari verwelkomde UCLL’s Campus Proximus in Heverlee zo’n 1000 leerkrachten en ICT-coördinatoren voor de 33e editie van de ICT-praktijkdag. Ze zakten uit heel Vlaanderen af naar Heverlee om aan de slag te gaan met de nieuwste technologieën. Koen Timmers, finalist van de Global Teacher Prize, oprichter van zelfstudie.be en oud-student van UCLL verwelkomde de deelnemers: “Laat ons niet zozeer les geven over technologie, maar in de klas werken met technologie. Leerlingen iets leren door te doen en door samen te werken.”

Programmeren op de speelplaats

In de ‘maker space’ konden deelnemers aan de slag als uitvinder en maker met nieuwe technieken als lasercutters en 3D-printing. Op de ‘STEM-speelplaats’ leerden leerkrachten hoe je ook al ‘spelend’ met een elektronische bouwdoos, blokken, robots en lego erg jonge kinderen al kan leren programmeren. Daarnaast waren er tientallen sessies over o.a. Mindcraft, het herkennen van fake online nieuws; het inzetten van Facebook door de school; iPads gebruiken in de muziekles; sexting en cyberpesten…

Christophe Laes, leerkracht BS Hertog-Jan Kortenberg: “Je hebt in het onderwijs nooit gedaan met leren. Er komen altijd nieuwe, leuke zaken op de markt waarmee we kinderen echt wel leergierig kunnen maken, hen kunnen aanmoedigen – zeker naar jobs voor de toekomst toe.”

Op maat van collega’s

De deelnemers waren hoofdzakelijk leerkrachten uit basis- en secundair onderwijs, maar ook mensen uit lerarenopleidingen, volwassenenonderwijs, VDAB, ... Er was voor elk wat wils – voor beginners en voor gevorderden, voor ICT-coördinatoren en systeembeheerders, voor directieleden en voor leerkrachten die ICT in hun lessen gebruiken. De sprekers, die de workshops leidden, waren vaak zelf onderwijsmensen en brachten hun boodschap helemaal op maat van hun collega’s.

Over de ICT-praktijkdag

De ICT-praktijkdag is een initiatief van Hans De Four. Hij organiseerde de beurs aanvankelijk toen hij zelf leerkracht was en als educatief adviseur bij Microsoft werkte. Vandaag krijgt de beurs steun van een aantal vrijwilligers en onderwijspartners.

Meer info op www.ictdag.be.

 

Bekijk het videoverslag van de 33e ICT-praktijkdag via UCLL's YouTube-kanaal.