Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Opinie opleiding Sociaal werk in zaak Globe Aroma

maandag 12 februari

De opleiding sociaal werk vormt studenten die het beste van zichzelf geven om mensen, wat hun situatie en context ook is, een veilige plek te bieden. Het zit dan ook in het DNA van deze opleiding om sociaal kritisch te zijn wanneer dit uitgangspunt waar dan ook in het gedrang komt. Hieronder kan u een opinie lezen van enkele docenten van de opleiding Sociaal werk naar aanleiding van een inval van  de politie bij Globe Aroma (Brussel) vorige vrijdag.

Wat er afgelopen vrijdag bij Globe Aroma gebeurd is, is meer dan een gevaarlijk precedent voor de toekomst van heel wat organisaties en projecten die werken met vluchtelingen en mensen zonder papieren, en is een bedreiging voor het sociaal werk an sich.

Vrijdag 9 februari vielen twintig agenten binnen bij Globe Aroma, een Brusselse kunstenorganisatie die werkt met nieuwkomers en kunstenaars met een migratieachtergrond. Zeven mensen werden daarbij opgepakt.

Als opleiding sociaal werk sluiten wij ons aan bij de vele reacties en sterke analyses uit de culturele en artistieke sector. We voegen daar graag nog iets aan toe.

Globe Aroma ondersteunt al meer dan 15 jaar nieuwkomers-kunstenaars door hen kansen te geven om artistiek te creëren en hun werk te tonen. Participatie en toegankelijkheid vormen het DNA van de organisatie. Of, zoals Els Rochette, artistiek directeur bij Globe Aroma, het zelf formuleert: “Het is een plek waar je je thuis voelt en net dat is van belang.”

Globe Aroma stimuleert ontmoeting tussen culturen, het samen kunst maken in de vrije tijd, de eigen tijd van mensen en groepen. Ze brengt mensen in verbinding met mekaar en vertrekt van de kracht om zelf iets te creëren. Elke mens heeft het recht om te leren en om zich te ontplooien, waar je je verdere toekomst zal uitbouwen is niet van tel.

En net dat is het uitgangspunt voor sociaal werkers: de mens en zijn rechten, de mens en zijn talenten. De sociaal werker is geen agent of controleur. Mensen die bij organisaties zoals Globe Aroma over de vloer komen, vragen we niet naar hun papieren. Voor ons telt de mens, niet de procedure of het etiket. We creëren een veilige sfeer, een ‘safe haven’ waar ideeën, talenten en vooral ook zelfvertrouwen mogen groeien. Zo’n veilige omgeving bieden waar je mag zijn wie je bent, is één van de basiswaarden van het sociaal werk. Aan die (voor)waarde raken we niet. In onze opleiding zullen wij ook steevast sociaal werkers in spé in deze spirit laten leren.

Tot slot spreken we van harte onze waardering en begrip uit voor alle organisaties en werkers die onvoorwaardelijk een safe haven bieden aan wie het nodig heeft, en aan Globe Aroma in het bijzonder.

Docenten sociaal werk, afstudeerrichting sociaal cultureel werk.
UCLL, Campus Sociale school