Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

UCLL gaat gebouwen verwarmen met oude examens

zondag 01 april

Hogeschool UCLL start met de bouw van twee warmtekrachtkoppelingen met Stirlingmotor op haar campussen in Diepenbeek en Haasrode. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke verbrandingsoven. Daarin zullen de oude examens van de studenten verwerkt worden. Die ovens zouden het jaar rond kunnen voorzien in de verwarming op deze campussen. Papier wordt stoom, stoom wordt omgezet in energie en warmte.

EXAMENS ALS HERNIEUWBARE ENERGIEBRON

"Examenkopijen houden we een tijdlang bij, daarna mogen ze in principe weg. Wegbrengen voor recyclage ligt voor de hand, maar we zijn bang dat stukken van examenvragen nog zichtbaar zouden zijn in het gerecycleerd papier. Dat willen we te allen tijde vermijden," zegt Marc Vandewalle, algemeen directeur UCLL. "Dus zochten we naar een alternatief voor deze papierberg. Want 15.000 studenten die tot 3 keer toe examens afleggen per academiejaar, dat levert wel wat op. Met deze warmtekrachtkoppelingen (WKK's) hebben we nu een super oplossing. De oude examens kunnen gewoon op de campussen blijven en we kunnen er onze gebouwen mee verwarmen. Dat er 3 keer per jaar een nieuwe vracht bijkomt, maakt die examens in zekere zin tot een hernieuwbare energiebron. Het is ook fijn dat alle studenten evenveel bijdragen: of het examen nu een credit of niet opleverde, de kopij brandt even goed." 

ARCHIEF

De WKK's komen precies op het goede moment. Door het masterplan 2020 in campus Diepenbeek moet een deel van het archief wijken. Ook in Leuven zijn er nog heel wat oude documenten die stilaan weg mogen. Voor de oud-collega's die zoveel jaar geleden al deze documenten aanmaakten is dit emotioneel maar tegelijk ook mooi. Door het verbranden van hun werkstukken geven ze ook de huidige generatie medewerkers en studenten letterlijk veel warmte." 
We gaan ook een expert aanduiden om dit hele proces in goede banen te leiden. Hij of zij moet er ook over waken dat het hele proces CO2-neutraal is. We noemen het plan daarom ook  United (against) Carbon Leuven-Limburg." Wat met de opbrengst van deze investering zal gebeuren, wordt nog uitgevist.

 

(Opgelet: op 1 april durven we al eens fake-news te publiceren :-)