Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Sociaal werk(t)! Na 46 samen op studiereis naar Genève

maandag 04 juni

Zomer 1972 was het toen twaalf jonge   mensen afstudeerden aan de Sociale School Heverlee. 46 jaar later zijn ze nog altijd even enthousiast en strijdvaardig. En zo besloten ze samen op studiereis te gaan naar de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in Genève.

 De ILO is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties, die zich bezighoudt met arbeidsvraagstukken. Van waardig werk tot uitbuiting, van minimumloon tot recht van organisatie, enz. Anders dan de meeste internationale organisaties is de ILO niet alleen samengesteld uit regeringsvertegenwoordigers maar ook uit werkgevers en werknemers. In 1969 ontving de ILO de Nobelprijs voor de Vrede.

Luc Cortebeeck

De klas van 1972 kreeg een persoonlijke gids bij hun bezoek aan de ILO: niemand minder dan Luc Cortebeeck. Klasgenoot van toen en nu voorzitter van de ILO. Luc dompelde de delegatie onder in de vele aspecten van zijn inzet voor een betere wereld. Hij werkte een interessant programma uit met contacten met afgevaardigden van werknemers van de verschillende continenten, werkgevers én beleidsmakers. 

Verenigde Naties

De klasgenoten van toen bezochten ook de Verenigde Naties. Dankzij Luc gingen alle deuren open en konden ze o.a. de zaal van de mensenrechten bezoeken en de zaal waar ontwapeningsgesprekken gevoerd werden.

Francine Demarsin: "we blijven dankbaar voor de uitstekende opleiding waardoor voor ons een totaal nieuwe wereld openging en we onze onze professionele carrière konden uitbouwen. Tof dat we elkaar nog regelmatig kunnen ontmoeten. En natuurlijk komen dan ook de hilarische herinneringen aan onze studietijd terug naar boven zoals de eerste generatie meisjes in de school en de eerste jaren in het huidige schoolgebouw. Legendarisch, was het!"

Mooi dat deze 12 jaargenoten van de Sociale School van 1969-1972 nog steeds hetzelfde vuur delen. Moving Minds avant la lettre!

Bekijk de foto's van deze studiereis. (foto's: Francine Demarsin)