Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

De leraar LO als demonstrateur

dinsdag 09 oktober

Een leraar lichamelijke opvoeding wordt opgeleid in uiteenlopende disciplines om jongeren in beweging te krijgen. Hij is zelf een allround sporter die meestal uitblinkt in één of meerdere sporttakken. Omdat onderwijs en de bewegingssector continu evolueren, introduceert hogeschool UCLL dit academiejaar een vernieuwde opleiding.

Health en eventmanagement worden belangrijke pijlers binnen het onderdeel bewegingsrecreatie.  “Het aantal en de diversiteit aan sportclubs en sportevenementen groeien exponentieel en daar spelen we met deze vernieuwingen op in. We trachten onze studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op alle gezondheidsgerichte begeleidingsactiviteiten.”

Stefan Delen - docent

Zo worden omnisport en outdooractivteiten aangevuld met alternatieve nieuwkomers als tag rugby en spikeball. Studenten ontdekken de vele aspecten van gezondheidsbegeleiding en naast theoretische vakken vanuit health en eventmanagement is er ook ruimte voor de sportpraktijk met o.a. conditietraining, functional training, individuele fitness en groepslessen. Voor de eindmeet organiseren studenten een eigen sportevent of kunnen ze kiezen voor een sterk geïntegreerd stagetraject zoals werkplekleren waarbij ze bijna als volwaardig werknemer meedraaien in de evenementensector.

De demonstratieve functie van de leerkracht LO blijft overeind binnen deze vernieuwde bachelor Secundair Onderwijs. “Het blijft essentieel voor een leraar LO dat hij correct een sportoefening kan demonstreren aan jongeren. Als hij dit met veel enthousiasme en overtuiging doet, kan hij zo jongeren stimuleren om meer te bewegen tijdens en na de schooltijd. Ook de vele spelregels van een sport kunnen soms beter overgebracht worden tijdens een demonstratieoefening. We blijven dus inzetten op het ontwikkelen van deze demonstratieve vaardigheid”, aldus Stefan Delen.