Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Studenten geschiedenis wonen archeologische opgravingen bij

vrijdag 12 oktober

Op 9 en 10 oktober voerden Ward Decramer en Nevzat Bayrak archeologische boringen uit in Ham. Met een edelmanboor werden er 45 putten gesondeerd van ongeveer één meter diep op een vrij groot terrein. De opgegraven aarde werd nauwkeurig gezeefd. Als daarin sporen van vuursteenmateriaal worden aangetroffen, dan zal een ruimer onderzoek vereist zijn en komen we misschien nog meer te weten over de lokale prehistorie.

Tijdens de eerdere proefopgravingen waren er ook al sleuven getrokken en had men, naast vroegmiddeleeuwse en Romeinse vondsten, een prehistorisch loopvlak aangetroffen. Dat bleek een zeldzame ontdekking te zijn. Op dit niveau kunnen namelijk steentijdresten of -nederzettingen worden aangetroffen. Tijdens de opgravingen kregen studenten geschiedenis van hogeschool UCLL een boeiende uiteenzetting over werkmethodes en doelen van archeologische activiteiten. 

“Ik studeerde zelf ook geschiedenis-aardrijkskunde op Campus Diepenbeek en volgde nadien de opleiding archeologie aan de KU Leuven. Ondertussen gingen er al heel veel deuren voor mij open en mocht ik voor het Studiebureau Archeologie in Tienen opgravingen uitvoeren in het binnen- en buitenland.”

Ward Decramer 

Dirk Bertrands, docent geschiedenis aan UC Leuven-Limburg vult aan: “Een generatie geleden was archeologie een opleiding voor idealisten die eindeloos droomden over een job in de sector. Sinds het archeologische decreet van 1993, waarbij bepaald werd dat archeologische bodemonderzoeken aan grotere projecten als verkavelingen, de aanleg van fabrieksterreinen of parkings moesten voorafgaan, is archeoloog een heus knelpuntberoep geworden.”