Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Tips voor een geslaagde bosdag

dinsdag 16 oktober

Veel kinderen, jongeren en volwassen hebben de emotionele gehechtheid aan onze aarde verloren. Ze zijn daardoor ook de weg kwijt om een stabiele, gezonde relatie met zichzelf en de natuur rondom hen op te bouwen.

Een bosdag met en voor kinderen stimuleert een positieve relatie met de aarde in een vroege levensfase. Ze leren de natuur al voelend waarnemen. Het is een avontuur waarbij ze in contact komen met de rijkdom, het broze en het wonder van de natuur.

Wanneer we jonge kinderen vanuit hun buikgevoel in contact brengen met de levensstromen in de natuur, dan zal de nieuwsgierigheid naar kennis later vanzelf komen.

Jeannine Schreurs  - docent UCLL

Verbindende natuuropdrachten voor kinderen

 • Leid kinderen binnen in het bos van Tork de Trol die een verjaardagsfeest wil organiseren omdat een boom jarig is. Nodig alle bosdieren uit op het feest. Maak natuurfeeststokjes voor de boom die jarig is en gebruik verschillende rijgtechnieken. Decoreer en schilder met een verfkwast en glitterverf de jarige boom.
   
 • Ontwerp en maak speelgoed voor de bosdieren met technische instrumenten en natuurvriendelijk materiaal zoals vlastouw. Enkele ideeën: een springparcours voor de vos, een schommel voor de eekhoorn, een doolhof met minitakjes voor de pissebed …
   
 • Exploreer de bosbodem met een wit doek, zift, schep en zoekkaarten. Laat kinderen vertellen over wat ze opgraven.
   
 • Ga in een kring met blote voeten tegen een boomstam liggen of knuffel een boom en luister naar wat hij te vertellen heeft.
   
 • Ga aan de slag met de geluiden van het bos om te musiceren in een natuurorkest.
   
 • Maak een voelparcours om de eigenschappen van een den te ontdekken. Verbind de stammen van dennenbomen en enkele andere boomsoorten met een touw, blinddoek de kinderen en laat ze voelen.

Het is ook zinvol om elk seizoen een natuurwandeling in hetzelfde natuurgebied te organiseren. De kinderen komen thuis in de natuur. De verbondenheid met de aarde groeit en een boswandeling zal nooit meer hetzelfde zijn.

Deze bosdag werd getest door studenten van de bachelor Kleuteronderwijs die werken en studeren combineren in samenwerking met het Leonhuis en alle aanwezige kinderen.