Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Feestdag van literatuur en poëzie in de klas

maandag 07 januari

Silops en UCLL sloegen op 13 december de handen in elkaar om studenten van de bachelor Lager en Secundair Onderwijs onder te dompelen in de wereld van literatuur en poëzie. Een dag vol workshops en sessies met handvaten om literatuur en poëzie op een interactieve en speelse manier in te zetten in de klaspraktijk.  Student Britt Lemmens schreef een terugblik op deze dag.

Op de ochtend van 13 december stroomden de gangen van campus Oude Luikerbaan in Hasselt vol met leergierige studenten die meer te weten wilden komen over hoe ze literatuur in hun lessen kunnen inzetten. Een tiental experten uit het literaire veld wilde de visie van de kracht en schoonheid van literatuur en de leerkansen hiervan met ons delen in de vorm van een interactieve workshop. Elke workshop behelste een specifiek deel van de literatuur. Van slam-poetry tot talensensibilisering: er was voor ieder wat wils.

Naast experten werden er ook studenten van de bachelor Secundair Onderwijs verantwoordelijk gesteld voor het ontwerpen en begeleiden van een literatuur- of taalsessie. Zo leerden ook zij hoe ze de taligheid en creativiteit van andere studenten en jongeren kunnen stimuleren. Een leerkans voor beide kanten dus. 

Tijdens deze studiedag werd er niet enkel gefocust op literatuur en taal uit onze eigen samenleving, maar werden ook ander talen zoals Frans, Engels en zelfs Chinees in de kijker gezet. Vaak wordt literatuur en poëzie met het Nederlands verbonden, maar de mogelijkheden reiken veel verder dan dat: vocabularygames, chansons en français etc. Leerkrachten kunnen het allemaal in hun lessen integreren.

 

Foto's door Thibo Costantini

 

Deze studiedag werd mogelijk gemaakt door: