Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

5 tips van boekenmeester Jan

dinsdag 22 oktober

Boekenmeester Jan Lambrechts  geeft toekomstige leraren van Hogeschool UCLL waardevolle tips en tricks om leerlingen meer en beter te leren lezen. We delen er vijf.

Tip 1: Train en pas toe

Leer kinderen allerlei leesstrategieën aan en geef hen voldoende tijd om ze in te oefenen. Opgelet! Geef geen les over de strategieën, maar pas ze toe tijdens je lessen.

Tip 2: Zet een boek niet zomaar terug in de boekenkast

Een boek dat uitgelezen is, kan het thema worden van het volgende schoolfeest. Neem het verhaal mee in alles wat je erna doet en praat erover!

Tip 3: Leesplezier maak je samen

Lezen wordt pas vanzelfsprekend en leuk als iedereen rondom je ermee bezig is. Laat kinderen ook thuis een kwartiertje lezen. Integreer lezen, écht lezen, ook in andere lessen. Werk samen met ouders en andere leraren om het leesplezier te vergroten.

Tip 4: Maak het visueel

Wat je leest en doet, moet visueel worden voor leerlingen en de school. Gebruik foto’s, video’s of nodig een illustrator uit in de klas om leesverhalen en -inhouden zichtbaar te maken.

Tip 5: Hang een poster boven je bed

Wat je vaak ziet en herhaalt, kan je beter onthouden en verwerken. Een poster boven je bed zie je minstens 2 maal per dag en is daarom, nog altijd, heel effectief.

"Als je leest, lees je de letters, woorden en de zinnen. Zolang je enkel de leestaal gebruikt, lees je niet en begrijp je niet wat je leest. Pas wanneer je denkt over datgene wat je leest, dan ben je begrijpend aan't lezen. Halt houden tijdens het lezen en vragen stellen aan jezelf, helpen om te begrijpen wat je leest."