Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

‘Inside the Moving Mind’ van een leerkracht in spe

vrijdag 01 mei

Leraar worden, zit dat van kindsbeen af in je DNA? Of is het ook wel eens een onverwachte weg die je inslaat nadat de kaarten zijn geschud? Voor de 33-jarige Kevin was het een mix van beide scenario’s die hem tot de Lerarenopleiding van UCLL bracht. En daar heeft deze jonge papa nog geen seconde spijt van gehad!

Kevin (33) leeft samen met zijn vrouw Romina, dochtertjes Lia (3,5) en Liv (6 maanden) én hond Guus. Hij maakte de switch van de logistieke sector naar het onderwijs en vond daarin helemaal zijn draai. Hij zit nu in zijn tweede opleidingsjaar van de Bachelor Lager Onderwijs.

“In het verleden heb ik vooral in de logistiek gewerkt. Maar de economische instabiliteit zorgde ervoor dat ik toe was aan iets anders”, vertelt Kevin. Ditmaal staat hij niet voor de klas om zijn verhaal te doen, maar licht hij zijn reis naar het leraarschap aan ons toe via videocall. “Samen met een collega uit mijn vorige job ben ik dan gestart aan de Lerarenopleiding van UCLL in het avondonderwijs. Een grote stap, maar die kwam zeker niet uit het niets. Omgaan met kinderen heeft me altijd al geboeid. Hun spontaniteit en ongeremd gedrag is eindeloos fascinerend en inspirerend. Ik merk tijdens de opleiding ook dat ik me goed in hun leefwereld kan verplaatsen. Dat bevestigt mij elke dag dat ik de juiste keuze heb gemaakt.”

Het zat dus tóch een beetje in je DNA. Waarom heeft het dan 15 jaar geduurd eer je voluit voor een lerarenopleiding koos?

Kevin: “Het ontbrak me vlak na mijn middelbare studies nog te veel aan maturiteit. Door enkele jaren geleden papa te worden, kreeg ik plots veel meer verantwoordelijkheidsgevoel dan toen ik pas op de jobmarkt kwam kijken. Ik was eindelijk volwassen genoeg voor de uitdaging van het leraarschap. (lacht) Ook keek ik na de geboorte van mijn dochters anders naar de toekomst: de nood om mezelf gewaardeerd te voelen binnen de maatschappij heeft me over de streep getrokken.”

“Het leraarschap was vroeger al een vonkje, en is mede dankzij het vaderschap uitgegroeid tot een olympische vlam.”

Hoe heb je dat aangepakt, het roer van je leven helemaal omgooien?

Kevin: “Het was zeker niet altijd makkelijk. Je geeft als het ware je vertrouwde omgeving op om een nieuwe, onzekere uitdaging aan te gaan. Via de VDAB kreeg ik duidelijke informatie mee, maar echt voorbereid op de relatief grote aanpassing die mijn eerste opleidingsjaar zou vergen – vooral op vlak van mijn gezinsleven - was ik niet. Twee à drie avonden per week lessen volgen en het schoolwerk combineren met een baby én een fulltime job, dat was zeker niet evident. Gelukkig kon ik rekenen op de flexibiliteit van mijn toenmalige werkgever. Ook mijn vrouw en familie steunden me onvoorwaardelijk. Doorheen mijn opleiding hebben ook heel wat docenten, mentoren en medestudenten mijn leerproces gestimuleerd, net zoals ik dat na het afronden van mijn studie hoop te kunnen doen voor anderen.”

“De opleiding zorgt er niet enkel voor dat ik mij op professioneel vlak ontwikkel, ook op persoonlijk vlak ben ik enorm geëvolueerd.”

Omdat leraar lager onderwijs een knelpuntberoep is, krijg je van de VDAB een financiële tussenkomst. Hoe verloopt dat?

Kevin: “Goed! Zonder de financiële ondersteuning van de VDAB had ik deze stap nooit kunnen wagen. In mijn geval was het wel nog een beetje ingewikkelder, want leraar lager onderwijs was destijds nog géén knelpuntberoep in Limburg. Daarom ben ik dan ook gestart in het avondonderwijs. Nadien ben ik, dankzij de tussenkomst van de VDAB, kunnen doorstromen naar het dagonderwijs. Deze regeling is perfect verlopen; het administratieve gedeelte was bijzonder duidelijk.”

Geen spijt dus van je opleidingskeuze?

Kevin: “Zeker niet. De enige ‘moeilijkheden’, als je ze al zo mag noemen, zijn de uitdagende combinatie schoolwerk, gezin en vrije tijd. De blok- en stageperiode zijn daar een goed voorbeeld van. Het vergt veel zelfsturing en planning om op de momenten dat het thuis rustig is, productief te werken voor school. Maar deze nadelen worden wat mij betreft volledig overschaduwd door de voordelen: de bevestigende lach van een kind, de talrijke knuffels, de vertrouwensband die gecreëerd wordt… Voldoening halen uit je job en gelukkig voor de klas staan. Dat is voor mij van onschatbare waarde.”

En nu het onderwijs moeilijkheden ondervindt om te werken binnen de lockdownmaatregelen?

Kevin: “De huidige crisis verduidelijkt in mijn ogen alleen maar dat het onderwijs een fundamentele rol speelt in onze samenleving. Een mooie bevestiging van hoe belangrijk mijn toekomstige job is. Het motiveert mij en stimuleert me elke dag opnieuw!”

Sinds de start van de coronacrisis zijn veel ouders meer dan ooit betrokken bij het (thuis)onderwijs van hun kinderen. Wat raad je hen aan als ze zelf ook zo’n ‘vonkje’ voelen om hier verder mee te gaan op carrièrevlak?

Kevin: “In deze uitzonderlijke tijden ben ik er zeker van dat er veel ouders hun kinderen met schooltaken helpen. Voor sommigen zal dit moeiteloos verlopen, voor anderen eerder moeizaam. Toch mag het volgens mij geen referentie zijn in je keuze voor het leraarschap. Het begeleiden van je eigen kinderen is namelijk niet hetzelfde als een klas begeleiden. Deze lockdownperiode verleent zich wel tot nadenken over ons leven, de toekomst en onze carrière. Daarom zou ik iedereen die datzelfde ‘vonkje’ in zich voelt, aanraden om zich te informeren bij UCLL en de VDAB. Als je graag met kinderen bezig bent, voldoening uit je job wil halen, iets wil betekenen voor deze maatschappij, dan is het leraarschap je op het lijf geschreven. Zeker nu, met de ondersteuning van de VDAB voor knelpuntberoepen, is het het proberen waard.”

In drie stappen naar je droomjob in ’t onderwijs by meester Kevin

  1. DOE
    Heb je twijfels en wil je meer weten over deze opleiding of de job? Informeer je bij UCLL of de VDAB!
  2. WIL
    Alles is mogelijk wanneer je iets wilt. Zoek dat vonkje, wakker het aan en het zal nooit meer doven.
  3. DURF
    Waag het erop en zet de stap. De waardering en de voldoening die je hieruit zal halen, zijn het echt waard.

 

Kom naar een (virtuele) infodag Check je opties bij de VDAB