Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

5 december is het de dag van de vrijwilliger! Voel jij het ook kriebelen?

woensdag 02 december
Sociaal Cultureel werk - Dag van de vrijwilliger

Wist je dat we heel wat expertise in huis hebben rond vrijwilligerswerk? We laten je graag kennismaken met enkele Moving Minds en projecten waarop we oprecht trots zijn. 

Docent-onderzoeker in de kijker

Joris Piot is als docent sociaal-cultureel werk en onderzoeker erg betrokken bij het onderwerp. Hij geeft graag zijn visie over vrijwilligerswerk in deze bijzondere periode:

“De vertrouwde manieren om als vrijwilligers samen te komen en samen engagement op te nemen kunnen momenteel niet. Zelfs indien men schakelt naar andere vormen, verliest men veel aan slagkracht. Bovendien mogen vele vrijwilligers niet meer hun vertrouwd engagement opnemen, in ziekenhuizen, in woonzorgcentra, in armoedeorganisaties omwille van besmettingsgevaar.

Langs de andere kant worden steeds meer mensen op zichzelf teruggeworpen en vereenzamen. Professionelen kunnen dit niet alleen bolwerken, vallen uit  en snakken naar versterking!  Sociaal-cultureel werkers ondersteunen vrijwilligers in hun engagement om de samenleving warmer te kleuren.

Na de opkomst van het nieuwe vrijwilligersprofiel worden we nu uitgedaagd in het heruitvinden van samen (veilig) engagement opnemen. Zoals de wereld blijft ook deze opleiding steeds in beweging.”

Heb je interesse in het onderwerp? Check dan ons opleidingsaanbod Sociaal Werk met afstudeerrichting Sociaal cultureel werk!
 

Iedereen meedia
 

Ook onze onderzoekers en co-onderzoekers zijn erg begaan met het thema. Vrijwilligerswerk is een belangrijk thema binnen ons expertisecentrum Inclusive Society.

In iedereen-meedia geeft co-onderzoeker en vrijwilliger Tom Degrie een interview over zijn ervaringen met het thema én over wat dat betekent voor zijn rol in onze hogeschool. Tom werkt op vrijwillige basis mee aan onze expertise in het thema en praat met masterstudente Nele Aerts van KULeuven over zijn samenwerking met de hogeschool, het expertisecentrum en met onderzoeker Nathalie Drooghmans.  

Lees hier het interview met Tom.  
En/of maak verder kennis met ons expertisecentrum Inclusive Society.

 

Villages on the Move GO!

Verenigingen en sportclubs kunnen niet zonder vrijwilligers. Vaak zijn deze sportactivisten lokale enthousiastelingen, firesouls, die met hun vrijwilligerswerk alleen acties ondersteunen. Meer en meer is het een moeilijke zoektocht naar enthousiaste en geëngageerde mensen. Met ons Europees project 'Villages on the Move Go' willen we de veerkracht en sociale duurzaamheid van kleine en vooral vrijwillige (g-)sportclubs bevorderen. Dit doen we om ervoor te zorgen dat kleine sportclubs blijven bestaan.

Op 14 januari organiseren we een heuse online hackathon om 18u rond dit project. Ben jij ook zo’n firesoul binnen je sportclub en loop je er warm voor om je ervaringen te delen om de lokale sportwereld naar een hoger niveau te tillen?

els.teijsen [at] ucll.be (Neem contact om deel te nemen aan de hackathon!) 
Maak kennis met het project 
Facebook-pagina