Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

125 Limburgse studenten als vrijwilliger aan de slag in zorg- en welzijnssector via studenthelptzorg.be

maandag 04 januari
Foto @UH

Al 125 studenten van de Universiteit Hasselt en de Hogescholen PXL en UCLL zetten zich tijdens deze coronapandemie in als vrijwilliger in de zorgsector. Zij zijn de vaak broodnodige helpende handen voor ondertussen al 37 zorgorganisaties die hulp vroegen via het platform www.studenthelptzorg.be. “De nood was erg hoog bij veel zorginstellingen tijdens deze coronapandemie. Als student in een zorgopleiding kan je dan niet aan de zijlijn blijven staan. We leren nu veel bij op de werkvloer en voelen vooral veel appreciatie”, zeggen studenten Ömer, Stiene en Anouk. 

De impact van deze coronapandemie op onze zorginstellingen is ontzettend groot. Universiteit Hasselt en de Hogescholen PXL en UCLL lanceerden daarom het initiatief Student Helpt Zorg. Een platform waar studenten van de drie Limburgse hoger onderwijsinstellingen zich als vrijwilliger kunnen aanmelden en waar zorgorganisaties kunnen aangeven of ze hulp wensen.

125 studenten, 37 zorgorganisaties

Ondertussen boden al 125 studenten uit heel diverse opleidingen zich aan om als vrijwilliger aan de slag te gaan in heel uiteenlopende zorg- en welzijnsorganisaties. Enkele getuigenissen:

Toen de oproep voor ‘Student helpt zorg’ binnenkwam, wist ik onmiddellijk: ‘Dat wil ik doen. Het ZOL was één van de eerste zorginstellingen die een oproep deed via het platform en ik heb meteen gereageerd. Ik heb nooit getwijfeld omdat ik me echt nuttig kon maken voor de verpleegkundigen. Iedereen was ook supervriendelijk en dankbaar. Mijn werk nam wat druk weg bij hen. Ik hield me onder meer bezig met maaltijdbedeling of ging langs bij patiënten voor een korte babbel of wat hulp. Door de situatie in het ziekenhuis van dichtbij mee te maken, begrijp ik ook heel goed waarom maatregelen nodig zijn. Dit is echt waarom we beter thuis moeten blijven. Anouk Van Delm, student Biomedische Laboratoriumtechnologie UCLL, vrijwilliger Ziekenhuis Oost-Limburg

Ik vind vrijwilligerswerk doen in de zorg heel nuttig. Het is enorm zwaar maar wel heel leuk. Werken met ouderen met een psychiatrische problematiek is zeer afwisselend. Iedereen heeft een eigen problematiek en heeft goede en slechte dagen. Ik vind de oude mensen gezelschap bieden enorm leuk en je krijgt er ook veel voor terug.  Stiene Palmers, Studente Sociaal werk PXL, vrijwilliger Medisch Centrum Sint-Jozef

Als vrijwilliger bij gezondheidscentrum Sirona sta ik als student geneeskunde in voor onder andere bloedafnames, griepvaccinaties, verwijderen van hechtingen en intramusculaire injecties. Een 2 tot 3-tal dagen probeer ik er te helpen om zo de werkdruk voor de personeelsleden te helpen verlagen. Een heel leerrijke ervaring en vooral het nauwe contact met patiënten is erg dankbaar. Na elke succesvolle werkdag heb ik een gevoel van voldoening die mij weer stimuleert om de volgende dag opnieuw aan de slag te gaan. Ömer Dogan, student Geneeskunde UHasselt, vrijwilliger Sirona Genk

Dankbaar voor de hulp

37 zorgorganisaties gaven via het platform aan dat zij hulp konden gebruiken van de studenten. “De inzet van de studenten is echt een grote meerwaarde voor onze zorgorganisatie”, zegt Anita Ramaekers, coördinator studenten en vrijwilligerswerk van Woonzorgcentrum Aan de Beverdijk in Hamont-Achel. “Door dagelijkse taken over te nemen zoals het opdienen van het ontbijt of het uitvoeren van kleine taken, zijn de studenten een enorme hulp voor onze personeelsleden in deze moeilijke zorgtijden. Het is ook heel mooi om te zien hoe goed de studenten omgaan met onze bewoners. Een korte babbel, een vriendelijk gebaar of een kleine hulp, het betekent veel voor onze bewoners en de studenten doen dit steeds met een brede glimlach.”