Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

UCLL’s Campus Gasthuisberg installeert ‘gezondheidsstraat’ aan de Leuvense velodroom

vrijdag 03 september
HILL - gezondheidsstraat UCLL - velodroom Leuven

Laat je lichaamssamenstelling testen en leer voedingsetiketten lezen in het Health Innovation Living Lab 

> Data, tijdstippen en locatie op https://www.leuven.be/hill.

Als je wil weten wat de impact is van je levensstijl op je lichaam of hoe je de beste cornflakes kiest, kan je in september aan de velodroom in Leuven langsgaan bij het Health Innovation Living Lab (HILL) van hogeschool UCLL. Studenten en docent-onderzoekers van UCLL’s Campus Gasthuisberg kunnen je met een korte test al heel wat meegeven over je lichaamssamenstelling, maar er is ook een uitgebreider pakket met fitheidsmeting en levensstijladvies. Daarnaast toont de gezondheidsstraat ook hoe je bij voorkeur kiest tussen alle lekkere koeken en drankjes. Frank Delaere, docent en onderzoeker, UCLL: “Het aanbod op het gebied van levensstijlverbetering is gigantisch. Mensen weten vaak niet waar te beginnen. Met deze laagdrempelige check-up en informatie hopen we richting te geven op basis van echte analyses en het één en ander in gang te zetten.” Het HILL is een project van UCLL Research & Expertise en de bacheloropleiding Voedings- en Dieetkunde in samenwerking met het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen, de Gezondheidsdienst van Stad Leuven en vzw Tofsport.

Wat kan je verwachten als je langsgaat bij het HILL van UCLL? Een meting van je lichaamssamenstelling kan al op een paar minuten. Daar hoef je je dus niet voor in het zweet te werken. Maar je kan ook gebruik maken van het uitgebreidere aanbod en je kracht, lenigheid, etc, laten testen. Erika Vanhauwaert, docent en onderzoeker, UCLL: “Zie het als een eerste gezondheidsscan waarbij je je resultaten onmiddellijk krijgt. Die bespreken we ook ter plaatse en we geven je meteen enkele levensstijltips op maat. Je weet dan meteen welke volgende stappen voor jou zinvol zouden zijn.”

Lekker voor je lichaam

Diegenen die minder nieuwsgierig zijn naar zichzelf, maar wel willen weten hoe ze best hun cornflakes of broodbeleg kiezen in de supermarkt of te weten willen komen of er ook zoiets bestaat als een ‘gezonde koek’, worden in de gezondheidsstraat van UCLL wegwijs gemaakt in het ABC van voedingsetiketten. Frank Delaere, docent-onderzoeker, UCLL: “Dat noemen we ‘voedingsgeletterdheid’: mensen bewustere keuzes laten maken over hun voeding. Als je dan toch iets lekkers eet, kan je maar beter meteen gaan voor iets wat ook je lichaam deugd doet, toch?”

Mini-labo ‘on tour’

Studenten Voedings- en Dieetkunde van UCLL’s Campus Gasthuisberg voeren de metingen uit en verschaffen informatie op maat, onder begeleiding van hun docenten en onderzoekers van UCLL Research & Expertise. Frank Delaere, docent-onderzoeker, UCLL: “Je kan er dus op vertrouwen dat alles professioneel gebeurt en je een correcte analyse krijgt. Het is echt een soort van mini-labo op verplaatsing dat we hier inzetten. En voor onze studenten is het natuurlijk een mooie kans om hun vaardigheden te trainen.”

Voor iedereen

Iedereen is welkom en Stad Leuven hoopt dan ook dat er heel wat Leuvenaars zullen passeren aan de gezondheidsstraat. Schepen van sport, Johan Geleyns: “Het HILL van hogeschool UCLL sluit perfect aan bij de doelstellingen van ‘Leuven Europese Sportstad 2021’. De linken die het legt tussen gezondheid, voeding en beweging zijn voor elke Leuvenaar van belang. Sport is niet enkel voor topsporters; bewegen kan iedereen.” Schepen van zorg en welzijn, Bieke Verlinden, vult aan. “Ik hoop dat heel wat Leuvenaars de weg naar het HILL zullen vinden. Het kan voor onze inwoners heel interessant en nuttig zijn om de tests eens te doen en advies in te winnen om een gezondere of actievere levensstijl te ontwikkelen. Heel wat zaken beïnvloeden immers onze gezondheid: niet alleen gezondheidszorg speelt een rol, maar ook hoe onze leefomgeving ons uitdaagt en helpt om gezond te leven. Ik ga ook zeker zelf eens langs met collega-schepen Geleyns. Benieuwd welk advies ze voor ons in petto hebben.”

‘Foto’ van je levensstijl

HILL maakt een momentopname, een ‘foto’ van hoe je leeft als persoon. Daar kan je dan concreet mee aan de slag, als je wil. Erika Vanhauwaert, docent-onderzoeker, UCLL: “Het kan een eerste stap zijn in het bevorderen van een gezonde levensstijl met aandacht voor voeding en beweging. Onze studenten en collega’s doen zo echt aan gezondheidsbevordering. Deze laagdrempelige check-up is een eerste stap waarmee het één en ander in gang gezet kan worden. Daardoor kan je niet alleen ziekte voorkomen, maar vooral ook mensen langer gezond houden.”

Aanbod

Het HILL aan de velodroom in Leuven biedt drie modules; het is aan de persoon zelf om te beslissen van welke hij of zij gebruik maakt. Erika Vanhauwaert, docent en onderzoeker, UCLL: “Onze studenten kunnen de volledige batterij op je loslaten of slechts één of twee van de modules uitvoeren. Het hangt ervan wat je wil en verwacht, maar ze hebben wel een kwartiertje van je tijd nodig om een zinvol resultaat te kunnen bekomen. Even lang als een standaard doktersbezoek, zeg maar.”

  1. Meting lichaamssamenstelling (vetmassa, spiermassa...).
  2. Fitheidsmeting (kracht, lenigheid...) met handknijpmeting, fietsen...
  3. Informatieverstrekking levensstijl en eerste advies op basis van resultaten.

Het volledige aanbod in het centrum van Leuven is gratis en uiteraard coronaveilig. Persoonlijke data worden niet opgeslagen. Een afspraak hoef je niet te maken, je kan gewoon langsgaan aan de velodroom.

> Data, tijdstippen en locatie op https://www.leuven.be/hill.

Over het HILL

Het mini-labo ‘on tour’ met meting van lichaamssamenstelling en fitheid is een eerste stap in het HILL-project. Op korte termijn zal het volwaardige Health Innovation Living Lab ook specifieke klinische parameters meten en sensoren inzetten op Campus Gasthuisberg van hogeschool UCLL. Het labo op de campus is een multidisciplinair samenwerkingsverband, uitgerust met state-of-the-art apparatuur. Erika Vanhauwaert, docent en onderzoeker, UCLL: “Als onderwijsinstelling stellen we het HILL open. Heb je zelf een onderzoek dat je graag in ons labo uitgevoerd wil zien, neem dan zeker contact op.” Meer info: https://voeding.ucll.be

Onderwijs en onderzoek

UCLL Research & Expertise voert onder andere onderzoek naar een gezonde leefstijl. De inzichten uit het expertisecentrum Health Innovation stromen van daaruit door naar de diverse opleidingen aan de hogeschool en het werkveld. Toekomstige diëtisten, verpleegkundigen en mondhygiënisten studeren op die manier af met verse kennis én krijgen tijdens hun opleiding de kans om deel te nemen aan unieke projecten.