Over keuzetraject Cultuurmanagement

Bruisende en dynamische wereld

Wil jij een verschil maken in een bruisende en dynamische omgeving? Hou je ervan om mensen samen te brengen en wil je kunst, cultuur en muziek naar een breed publiek brengen?

Meer dan ooit is de cultuurwereld op zoek naar profielen met een forse dosis cultureel ondernemerschap, die op een creatieve en innoverende manier strategieën kunnen uitwerken én managen.

Onze experts uit de cultuur- en de bedrijfswereld leren je om uitdagingen aan te pakken en leiden je op om echt iets te betekenen in een snel veranderende context!

Wie ben je?

 • Heb je interesse in kunst en cultuur?
 • Altijd al zelfstandig een project uit de grond willen stampen?
 • Wil je je managementcompetenties aanscherpen...
 • ... en je blik verruimen op de cultuurwereld, bedrijven- of eventsector?

Na deze banaba zal je op de arbeidsmarkt stevig in je cultuurschoenen staan!

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding krijg je inzicht in de manier waarop  het publiek vandaag cultuur ervaart en beleeft.  Daarbovenop leer je communicatie- en marketingtechnieken toepassen op culturele cases om een sterke connectie te maken met het publiek.  De cultuurlessen vinden plaats in OPEK Leuven, dé creatieve hub van Leuven, waar jij als toekomstige cultuurprofessional helemaal op je plek bent.

Maar ook financieel, logistiek, strategisch en personeelsmanagement in de cultuurwereld,  kennen na het volgen van deze opleiding geen geheimen meer voor jou. En om helemaal mee te zijn met de competenties van de 21ste eeuw, focussen we op trainingen in personal, digital en international skills. Als kers op de taart krijg je de kans om zelf een cultuurproject uit de grond te stampen.

Partners

Een greep uit onze partnerorganisaties:

Studieprogramma

Ontdek het studieprogramma hieronder. Of klik op de ECTS-fiche voor meer details. 

Opleidingsonderdelen Openvouwen

Inschrijven? Boek een kennismakingsgesprek

De officiële start van het academiejaar  is op maandag 19 september 2022.  De gratis crash course vindt ook plaats in de week van 19 september 2022. 

Wil je een afspraak maken voor een (digitaal) kennismakingsgesprek? Boek dan hier meteen je afspraak of mail naar Katrien Goossens.  Het kennismakingsgesprek verbind je tot niets maar is wel een voorwaarde om te kunnen inschrijven.

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld voor 2022-2023 bedraagt 460 € (vast gedeelte) + 22 € per studiepunt of 1.780 € voor het volledige programma.

Gratis crash course management

Heb je geen of weinig basiskennis management? Geen probleem! Na het volgen van de gratis crash course Management ben je helemaal klaar om succesvol aan de opleiding te beginnen. 

Vrijstellingen

Vrijstellingen worden in de banaba ABM niet toegekend gezien de continue update van de vakinhouden en de unieke aanpak door de gastdocenten en buitenlandse gastdocenten/ buitenlandse partneruniversiteiten.

Jouw banaba jaar in vogelvlucht

Een nieuw avontuur

In het eerste semester volg je lessen gegeven door bedrijfsexperten. Die volg je op onze campus Proximus (neem hier alvast een kijkje!). Een ding is zeker: je staat er niet alleen voor! Samen met zo'n 300 studenten, opgesplitst in kleine groepen per keuzetraject, begin je aan dit nieuwe avontuur. Spannend, toch?!

Junior Consulting Project

Junior Consulting: New York

In het tweede semester werk je gedurende 4 maanden als ‘junior consultant’ aan een project. Je wordt hierbij ondersteund door jouw projectbegeleider. Dankzij dit project heb je meteen een mooie werkervaring om aan je cv toe te voegen. Zo trok Jochem Daelman naar New York. Bekijk zijn avontuur! 

Junior Consulting: VRT

Maarten Dascotte zocht het dichter bij huis. Geniet mee van zijn ervaring bij de VRT.

Studenten aan het woord

Lotte De Bie

Lotte De Bie

Na mijn bachelor Communicatiemanagement ging mijn interesse uit naar de kunst- en cultuursector. Dankzij de verschillende gastdocenten uit de cultuursector en hun ervaring in het bedrijfsleven, scoort de opleiding zowel op vlak van theorie als praktijk. De Banaba laat je kennismaken met een dynamische en diverse werkwereld waarin eenieder zijn eigen plekje vindt.

 

Helena Larivière

Helena Larivière

Na mijn Masteropleiding had ik nood aan meer praktijkgerichte competenties. Omdat ik al stage had gedaan in de cultuursector, wilde ik ook iets in die richting doen. We krijgen echte managementvakken die verder uitgewerkt worden in specifieke cultuurmanagementvakken. De enthousiaste docenten zijn allemaal afkomstig uit de sector."

Eva Verbaenen

"Cultuurmanagement was voor mij een logische keuze, omdat ik al wat kennis had van cultuur, wou ik nog bijleren op vlak van management. In deze opleiding vond ik een mooi evenwicht tussen de twee, geen herhaling maar een verdieping en aansluiting op wat ik al kende."

Campus Proximus

Aan de slag

 • Programmacoördinator
 • Zakelijk Leider
 • Productieleider
 • Beleidsmedewerker
 • Communicatieverantwoordelijke in de cultuurwereld
 • of entertainmentsector
 • Eventmanager

Verder studeren?

Master in België

Sinds september 2020 kunnen onze Banaba ABM studenten, die hun diploma behaalden zonder toleranties,  in 3 semesters (87 stp)  een master halen aan de VUB (België): namelijk een master in Bedrijfskunde (Nederlandstalige opleiding) of een master in Management (Engelstalige opleiding). Je combineert vanaf semester 1 vakken van de master (60 stp) met vakken van het schakelprogramma (30 stp). De vakken van de master kan je in het Nederlands of Engels volgen. Dit kan in dagonderwijs  of avondonderwijs voor werkstudenten, of een combinatie van beiden.
Opgelet: de vakken van het schakelprogramma kan je enkel in het Nederlands volgen.

Welke vakken moet je nog volgen? 

Master in het buitenland

Je kan ook gaan voor een verkorte buitenlandse master, zonder schakelprogramma of met specifieke vrijstellingen. Ontdek de opties hier!

Cultuurmanagement, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Katrien Goossens
Modulemanager Cultuurmanagement
An Verjans
Opleidingsverantwoordelijke