Afstudeerrichting Personeelswerk (HR)

Als HR-professional leid je “werk” in goede banen: voor medewerkers én voor organisaties. 

Mensen en medewerkers oriënteren, talenten ontwikkelen, duurzame loopbanen uitbouwen, coachen, motiveren, hun inzetbaarheid vergroten, ondersteunen van welzijn & veiligheid, … zijn slechts enkele voorbeelden van belangrijke uitdagingen voor organisaties en de arbeidsmarkt van vandaag.

“Wil je met deze verschillende uitdagingen aan de slag gaan om zo evenwichten te vinden binnen een individuele- en/of organisatiecontext?”

Dan ben jij de toekomstige HR-professional waar we op zoek naar zijn!

Gezocht: toekomstige hr-professionals
 • Je bent graag met mensen bezig?  
 • Je wil hen begeleiden in hun loopbaan
 • Je bent een sterke communicator?
 • Je bent een teamplayer?  
 • Je wil meer weten over de arbeidsmarkt en deze kennis gebruiken om mensen aan een boeiende job te helpen?  
 • Je bent geboeid door economische, maatschappelijke, technische en/of ecologische vraagstukken en veranderingen
 • Je gebruikt verschillende kanalen zoals o.a. sociale media om geschikt personeel aan te trekken en om de juiste medewerkers te behouden? 
Waar kan ik aan de slag?

Het HR-werkveld is een grote en diverse sector

Als HR-professional kan je aan de slag in het bedrijfsleven, bij de overheid, in de profit- of de social profit sector, in HR-departementen in productiebedrijven, ziekenhuizen, politiezones, … of in opleidingscentra, sociale secretariaten, uitzendkantoren of in HR-consultancy.

Toekomstige HR-professionals vinden snel werk!   Maar liefst 75% van onze afgestudeerde bachelors van het traject HR had half juni (voor afstuderen dus) reeds een arbeidscontract op zak. 

De uitdagingen van een HR-professional

Werk speelt in ieders leven een centrale rol en wint in onze samenleving continu aan belang.  Het organiseren van arbeid in alle disciplines dient sterk rekening te houden met politieke, economische, maatschappelijke, technische en ecologische vraagstukken. 

 Thema’s rond arbeid en organisatie krijgen een eigen invulling binnen de profit en de non-profit sector en staan hoog op de agenda. 

We leven in een wereld waarin we rekening moeten houden met globalisering en internationale contexten. Een wereld waarin  werk  niet alleen financiële zekerheid biedt, maar ook kansen op zelfontplooiing én een sociale context waarin mensen graag met elkaar in contact treden. 

We richten ons met het traject HR (oftewel Afstudeerrichting Personeelswerk) op studenten die met bovenstaande uitdagingen aan de slag willen gaan om evenwichten binnen een individuele- en/of organisatiecontext te vinden.  Je krijgt als toekomstige HR-professional  alvast de juiste bagage mee! 

Studieprogramma

Sinds 2020 heeft het traject HR een nieuw programma dat werd ontwikkeld in samenspraak met het HR-werkveld. Het programma omvat 7 leerlijnen die een 360° beeld geven op de wereld van een HR-professional:

Fase 1 Openvouwen
Fase 2 Openvouwen
Fase 3 Openvouwen

 Bekijk hier het studieprogramma in meer detail:

Verhalen

Studenten aan het woord

Je kan kiezen uit diverse stageplaatsen binnen een ruim werkveld.  De drie recente getuigenissen hieronder geven je alvast een eerste inkijk:

Lise Debacker - 2020/2021

Als hoofdproject voor Agilitas Group kreeg ik de uitdaging om een interne trainers community op te richten. Zoals Aristoteles ooit zei: ‘Het geheel is meer dan de soms der delen’. Ieder deel, elk individu en elk team kan groeien en zich verbeteren door zich bewust te zijn van de kwaliteiten waarover ze allemaal samen beschikken. Wanneer je deze op de juiste wijze benut en deelt, krijgt het geheel meer kracht en invloed dan de som der delen. Dit doel, deze kruisbestuiving, is de drijfveer van deze community. Uit dit onderzoek werd duidelijk dat alle interne trainers uniek zijn en dat ze allemaal over heel wat kwaliteiten, persoonlijke succesverhalen en ervaringen beschikken die van groot belang zullen zijn voor de interne trainers community. Wat een eer om dit project te mogen opzetten.

Elise Vanhoudt - 2020/2021

Krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor een ’war for talent’ tussen organisaties om de juiste kandidaat te vinden en te kunnen behouden. Politiezone Regio Limburg Hoofdstad ervaart deze war for talent ook. Dit is dan meteen ook de reden waarom ik de huidige strategie omtrent wervingsprocessen heb geanalyseerd. Mijn doeleinden bestaan uit onderzoeken welke wervingskanalen en strategieën op te zetten en te gebruiken om zo meer instroom te genereren. Dankzij mijn stage bij politiezone LRH heb ik mezelf nog meer kunnen ontwikkelen op vlak van Human Resources en heb ik een top ervaring met top collega’s in mijn rugzak.

Simon Craessaerts - 2020/2021

“Gedurende mijn stage bood imec mij de kans deel te nemen aan de D&I Taskforce en het D&I Project team. Het project spant zich in ter bemoediging van een diverse en inclusieve werkomgeving. Ik omarmde het project en engageerde mij om het selectieproces inclusiever te maken en de gelijke kansen voor zowel mannen als vrouwen te garanderen. Het project heeft mijn kijk op de maatschappij verruimt en mij doen stilstaan bij tal van nieuwe concepten. Kort gezegd: Een inspirerende belevenis!”

Studeren zonder grenzen

HR across borders

De HR-professional koppelt het zakelijke aan het sociale en is niet gebonden aan plaats of land.
Lees hieronder meer over de mogelijkheden op vlak van internationalisering bij 'innovatief onderwijs'.

Maar kijk eerst even mee naar dit filmpje waarin onze studenten ook de stad Leuven en de campus Sociale School voorstellen aan internationale studenten!

Innovatief onderwijs

Waarom kiezen voor Personeelswerk (HR) aan Hogeschool UCLL?

Toekomstige HR-professionals krijgen een brede vorming. Je wordt een  sterke persoonlijkheid; in staat je eigen talent, maar ook dat van anderen, te ontdekken en te ontwikkelen.

Na je studie

Vervolgopleidingen

Uit een bevraging van onze alumni blijkt dat dit de meest gekozen vervolgopleidingen zijn:

 • UCLL : BanaBa Advanced Business - HRM
 • KULeuven : Sociale wetenschappen Master Sociaal Werk Schakelprogramma 
 • VUBrussel : Bedrijfskunde
 • VUBrussel : Psychologie Master Psychologie afstudeerrichting arbeids- en organisatiepsychologie
 • VUBrussel : Economische, sociale en politieke wetenschappen

Campus Sociale School

"Boven op de berg," zoals wij het hier wel eens noemen, vind je de campus Sociale School. We bevinden ons op een steenworp van Gasthuisberg en de E314, wat de campus makkelijk bereikbaar maakt.

Praktische info

Zit je nog met vragen? Neem dan gerust contact met gunter.gehre@ucll.be, opleidingsverantwoordelijke Sociaal Werk.

Inschrijven

Overtuigd? Dan verheugen we ons alvast enorm op jouw komst! Via onderstaande knop kan je je inschrijven voor de opleiding, de eerste stap in het volgende hoofdstuk van jouw professioneel leven. Samen met jou en onze trajectbegeleiders, zullen we er alvast alles aan doen om die stap zo vlot mogelijk te laten verlopen!

Meer info

Studenten die reeds een andere opleiding gevolgd hebben en vragen hebben omtrent vrijstellingen   en verkorte trajecten kunnen terecht bij  Ruth Vanthoor via ruth.vanthoor@ucll.be

Dit gebeurt op basis van onderzoek van een dossier en/of een beschikbare precendentelijsten die door de opleiding wordt aangelegd:

Voor wie een graduaatsdiploma personeelswerk of hr-support heeft: 90 studiepunten. 
Voor wie al een bachelor- of masterdiploma behaalde : 119 studiepunten.

Welke andere hr-opleidingen biedt UCLL?

Lector Personeelswerk

Hogeschool UCLL biedt maar liefst 4 opleidingen in HR(M) van Graduaat over Bachelors tot Banaba. Ze zorgen er allemaal voor dat je belangrijke generieke competenties zal bezitten; ondernemerschap, engagement, proactief en projectmatig kunnen werken, staan centraal.

Personeelswerk (HR), iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Marnik Bodson
Coördinator Traject HR
Dominique Somers
Lector Personeelswerk (HR)

Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche.