Postgraduaat Circular Lab | UCLL

Over Circular Lab

De duurzame ontwikkelingen gaan snel. We zitten middenin een transitie met grote verschuivingen rond ons wereldbeeld. Het geopolitieke perspectief maakt een transitie naar duurzaamheid nog urgenter. De vraag naar duurzaam omgaan met onze planeet maar ook naar ons als mens neemt toe.

Misschien heb jij reeds een verhoogd bewustzijn voor deze veranderingen en merk je dat de huidige oplossingen onvoldoende zijn voor de steeds complexere problemen waarmee bedrijven te maken krijgen.

 • Heb je in jouw huidige functie al een rol als duurzaamheidsaanspreekpunt en wil je graag ook anderen in beweging brengen voor deze inzichten?
 • Hoe implementeer je een ESG-strategie binnen een onderneming?
 • Hoe gebruik je duurzaamheidstools om met de duurzaamheidsstrategie van jouw onderneming te meten en alzo meer impact te creëren?
 • Weet jij welke regelgeving rond duurzaamheid(srapportering) voor jouw onderneming van toepassing is?
UCLL als partner voor een professioneel opleidingsplan
Openvouwen
Iets voor jou?
Openvouwen
Casevoorbeelden
Openvouwen

Duurzaamheidsstrategie gericht op Lange Termijn inbedden

Duurzaamheid is ondertussen een vak op zich geworden: een duidelijke weg vinden in de veelheid aan informatie én bepalen welke up-to-date is.

We besteden aandacht aan hoe je jouw eigen onderneming of als ambassadeur van jouw huidige werkgever de onderneming richting kan geven:

 • kleine (kosteloze) stapjes zetten die nu al jouw onderneming kunnen ondersteunen
 • inbedden van een duurzaamheidsstrategie gericht op LT
 • een strategisch business plan voorzien dat anticipeert op de toekomstige regelgeving rond duurzaamheid
 • erken met duurzaamheidstools en duurzaamheidsrapportage
 • inzicht verwerven in financiële hefbomen en in de toekomstbestendigheid van het huidig business model 

Waarom deze uitdaging?

Transitie wordt bemoeilijkt door de impact van de huidige volatiele economie, maar ook door de sociale en omgevingsdruk op de onderneming. Er zijn enorm veel onzekerheden over de toekomst en de snel veranderende of ontoereikende regelgeving

Verder kampt men met de uitdaging om het hele netwerk in beweging te brengen. Het is niet voldoende om enkel de eigen onderneming duurzaam te maken. Alle stakeholders, zoals leveranciers, transporteurs, klanten of zelfs shareholders moeten mee willen in het proces.

Indien je meer informatie wenst over dit postgraduaat kan je steeds vrijblijvend een gesprek met de modulemanager aanvragen. We ondersteunen in de ontwikkeling van jouw competenties  en indien gewenst werk je tegelijk aan een case uit je eigen onderneming.

Programma

Dit programma bestaat uit 30 studiepunten, verdeeld over 2 semesters. Dit bestaat uit een Circular Lab en lessen verdeeld over 2 campussen en in afstandsonderwijs.(Hybride)

Tijdens het Circular lab gaan we aan de slag om zelf een reële case te toetsen aan duurzaamheid. Jijzelf krijgt de nodige competenties mee en leert kritisch denken over jouw case naar keuze. Je leert via deze opleiding enerzijds omgaan met complexe problemen en onzekerheden en anderzijds oplossingsgericht analyseren. In dit lab, waarbij we focussen op design & systems thinking, is er tijd voor discussie, innovatie, maar ook en vooral voor peer en expert review.

Onze hogeschool organiseert ook op regelmatige basis expertlezingen over duurzaam ondernemen. Als deelnemer van dit postgraduaat krijg je ook hier toegang toe. 

Vakkengids

We ondersteunen je in de ontwikkeling van jouw competenties en indien gewenst werk je tegelijk aan een case uit eigen onderneming.

 

Semester 1 Openvouwen
Semester 2 Openvouwen
Jaarvakken (over de 2 semesters heen) Openvouwen
Transdisciplinair werken

Je werkt en leert samen met mensen uit andere sectoren of met een andere voorkennis . Een blik op of uit een andere sector kan vaak tot verrassende inzichten voor eigen complexe problemen zorgen. Zo wordt transdisciplinair werk een oplossingsgerichte inspiratiebron!

Plaats- en tijdsonafhankelijk

De vakken worden voornamelijk in afstandsonderwijs aangeboden. Op deze manier kan je wanneer jou dat het best uitkomt en op eigen tempo leren. Tijdens het Circular Lab, dat wekelijks – tweewekelijks doorgaat, zal je wel op 1 van de 2 campussen verwacht worden. We sturen op regelmatige basis podcast van een tiental minuten, met inzicht op het topic van de komende sessie. De opleiding wordt aanvaard voor het Vlaams opleidingsverlof.

 

Samenwerking met VKW Limburg

Bij VKW leren ondernemers meer over het topic circulariteit en duurzaamheid kennen. Bij UCLL leer je complexe problemen door middel van design en/of systems thinking op te lossen.

Samenwerking Koning Boudewijnstichting

Deze opleiding kwam tot stand met de steun van de Koning Boudewijnstichting.

De sessies van het Circular Lab zullen alternerend over 2 campussen Leuven, Diepenbeek én in afstandsonderwijs of hybride gegeven worden.

Intake & inschrijving

Interesse of klaar om te starten? Mail dan naar Ann Reulens om een intakegesprek in te boeken.

Het kennismakingsgesprek verbindt je tot niets maar is wel een voorwaarde om te kunnen inschrijvenHier gaan we na welk doel jij hebt en gaan we na welke mogelijkheden dit postgraduaat je daarin kan bieden. Zo willen wij er graag voor zorgen dat je verwachtingen bij inschrijving ook worden ingelost.

Om te kunnen inschrijven voor de opleiding moet je minimum beschikken over een graduaatsdiploma.

De officiële start van het academiejaar  is op maandag 18 september 2023. Ontdek hier de stappen om je in te schrijven.

Uitschrijven voor de opleiding kan enkel in uitzonderlijke omstandigheden en na goedkeuring van de betrokken modulemanager.

Studiegeld

Het studiegeld is afhankelijk van het aantal studiepunten dat je opneemt in een opleiding.

 • Per jaar: vaste kost € 300 +€ 55 per studiepunt.
 • Totale prijs voor het volledige programma  = € 1950  

 

Postgraduaat Circular Lab, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype