Postgraduaat Financial Life Planning | UCLL

Postgraduaat Financial Life Planning

Klanten hebben veranderende behoeften, andere prioriteiten en nog meer concrete doelstellingen dan vroeger. Andere accenten in het leven veranderen ook de focus op de diverse onderdelen rond het totale inkomen en het opbouwen, beschermen en overdragen van vermogen. De holistische en multidisciplinaire aanpak vragen, nog meer dan vroeger, om adviesvaardigheden en communicatie skills.

De mens achter de cijfers, de emoties & psychologie, staan nog meer centraal. Hoe maken we samen met de klant betere financiële en beleggingsbeslissingen? De next generation is nog mobieler! Grensoverschrijdend studeren, wonen en werken of allocatie van eigendommen en vermogen in diverse landen is geen uitzondering meer.

Misschien heb je eerder al een opleiding of kennissessies gevolgd rond persoonlijke financiële planning? Opfrissing, actualiteit en ook nieuwe inzichten in deze nieuwe postgraduaat! Welke opgedane kennis en vaardigheden ga jij toepassen in je eigen dagelijkse adviespraktijk als bankier, verzekeringsmakelaar, vermogensbeheerder, beleggingsadviseur, belastingconsulent, accountant, financieel planner, pas afgestuurde young professional?

Iets voor jou?

De weg naar jouw droomjob

Om te kunnen inschrijven voor de opleiding moet je minimum beschikken over een graduaatsdiploma.

Ben je al professioneel actief en wil je de financial life planning inbouwen in je adviesgesprekken? Heb je al ervaring of misschien heb je eerder al een opleiding of kennissessies gevolgd rond persoonlijke financiële planning? Het postgraduaat zorgt voor opfrissing, actualiteit en heel wat nieuwe inzichten.

Met deze opleiding bouw je verder aan een carrière  als verzekeringsmakelaar, beleggingsadviseur, boekhouder, accountant, belastingconsulent,…  Het postgraduaat verhoogt ook je kansen op een internationale carrière.

Waarom kiezen voor het postgraduaat Financial Life Planning?

 • Doorgewinterde gastlectoren met didactische vaardigheden die met twee voeten in de praktijk staan
 • Lessen waarin theoretische kennis onmiddellijk aan de praktijk wordt gekoppeld
 • Een uniek programma met vakken die nergens anders worden gedoceerd
 • Internationaal karakter: gastlectoren uit o.a. Verenigde Staten, Nederland,…
 • UC Leuven-Limburg reikt je een officieel getuigschrift uit van Postgraduaat Financial Life Planning nadat je deze opleiding succesvol afrondt
 • Combinatie van lessen op campus Proximus en online
 • De lessen gaan door op donderdag en starten in de namiddag, zodat je dit kan combineren met bijvoorbeeld je werk.  Eén keer per maand voorzien we ook een les op dinsdagavond en zaterdagvoormiddag.

Flyer Postgraduaat Financial Life Planning

Studieprogramma 2023-2024

Het programma bestaat uit 6 modules.  We gaan dieper in op verschillende onderwerpen zoals inkomen, pensioen, beleggingen, verzekeringen, fiscaliteit en successie.  Door het volgen van het postgraduaat Financial Life Planning doe je veel kennis op over deze verschillende onderwerpen. 

Daarnaast hebben we ruime aandacht voor de psychologie en het gedrag, die een grote rol spelen bij de beslissingen die we elke dag nemen. Een beter inzicht hierin, zorgt ervoor dat je je klant beter kan adviseren en begeleiden.

In de laatste module bekijken we het businessmodel, werken we aan adviesvaardigheden en bekijken we verschillende cases uit de praktijk om zo nog een beter inzicht te krijgen.

De modules worden gegeven door verschillende gastlectoren uit de praktijk.  We volgen ook sterk de internationale ontwikkelingen op en bouwen dit in in het programma.  We hebben een aantal internationale gastlectoren aan getrokken uit o.a. de Verenigde Staten, Nederland,… 

Opleidingsonderdelen

SP

Semester

Financial planning, de volgende stap

3

1

Inkomen, pensioenen en verzekeringen

3

1

Vermogen en beleggen

3

1

Fiscaliteit en successie

3

1

Psychologie en gedrag

3

1

Businessmodel, adviesvaardigheden en praktijkcases

5

1

Opleidingsonderdelen

SP

Financial planning, de volgende stap

3

Inkomen, pensioenen en verzekeringen

3

Vermogen en beleggen

3

Fiscaliteit en successie

3

Psychologie en gedrag

3

Businessmodel, adviesvaardigheden en praktijkcases

5

Opleidingsonderdelen

Semester

Financial planning, de volgende stap

1

Inkomen, pensioenen en verzekeringen

1

Vermogen en beleggen

1

Fiscaliteit en successie

1

Psychologie en gedrag

1

Businessmodel, adviesvaardigheden en praktijkcases

1

Totaal aantal studiepunten: 20

Gastdocenten

Hieronder een overzicht van een aantal docenten betrokken bij het Postgraduaat Financial Life Planning. Deze  docenten garanderen je een opleiding op niveau in de specifieke domeinen:

Martin Seay - financial planning: de volgende stap (vs)
Openvouwen
Kristy Archuleta - psychologie en gedrag (vs)
Openvouwen
Bart Chiau - inkomen, pensioenen en verzekeringen
Openvouwen
Niels Diepvens - fiscaliteit en successie
Openvouwen
Annelies Van Gronsveld - fiscaliteit en successie
Openvouwen
Anne Abbenes - psychologie en gedrag (nl/vs)
Openvouwen
Richard Feenstra - vermogen en beleggen (nl)
Openvouwen
Jan Vergote - vermogen en beleggen
Openvouwen
Stephan Desplancke - vermogen en beleggen
Openvouwen
Stacey Notteboom - vermogen en beleggen
Openvouwen
Filip Camps - fiscaliteit en successie
Openvouwen
Kristoff Decoster - inkomen, pensioenen en verzekeringen
Openvouwen
Timothy Broos - inkomen, pensioenen en verzekeringen
Openvouwen
Softwarebedrijven - businessmodel, adviesvaardigheden en praktijkcases
Openvouwen
Siem de Ruijter - modulemanager
Openvouwen
Robert Van Beek - modulemanager
Openvouwen
Ik ben actief als bankagent en onafhankelijk verzekeringsmakelaar. Meer en meer worden we geconfronteerd met complexere vragen over persoonlijke financiële planning. Deze intensieve opleiding geeft een zeer goede basis van alle aspecten waarmee we geconfronteerd worden: beleggen, pensioen, fiscaliteit en successie. Het feit dat er ook een psychologisch luik aan deze opleiding zit, geeft inzicht hoe met mensen om te gaan om een degelijke planning op te kunnen stellen. Een zeer waardevol traject voor een materie die continu in beweging is. Top!

Steven Vanhaute
Bestuurder SWD Advies
Onafhankelijk verzekeringsmakelaar en AXA bank- en kredietagent

Als boekhouder volstaat het niet meer om goed te zijn in je vakgebied. Je moet goed zijn in alles. Met het postgraduaat FLP krijg je nieuwe bagage. Naast de vertrouwde fiscaliteit en successierecht, komen nog levensverzekeringen en beleggingen uitgebreid aan bod. Dat draagt bij tot een bredere kennis. (spoileralert) De revolutie zit in de lessen psychologie. Dat gaf me nieuwe inzichten om mijn rol als boekhouder nog beter in te vullen. Het effect was onmiddellijk zichtbaar in de praktijk.

Robin Van de Velde
Accountant bij MijnBoekhouder.eu

Als zelfstandig en onafhankelijke bewustzijnsbegeleider help ik mensen om zich te richten op de groei van hun financieel vermogen zodat ze het naar een hoger niveau kunnen tillen en zich bewust zijn van hun financiële potentie. Ik vond het een boeiende, vernieuwende en unieke opleiding gedragen door een topteam van lesgevers, die stuk voor stuk “in vertrouwen” vanuit hun ervaring en met visie inspeelden op de huidige maatschappelijke en mondiale evolutie.

An Swinnen
Bestuurder AIC Consult bv & Financial Life Planner

Als beginnend Employee Benefits Consultant ben ik dagelijks bezig met het helpen opvullen van de pensioenkloof aan de hand van groepsverzekeringen. Graag wou ik een financiële situatie ruimer leren bekijken. Het postgraduaat Financial Life Planning heeft me heel interessante inzichten gegeven in zowel de opbouw en behoud als de overdracht van vermogen. Het opleidingsprogramma combineert gepassioneerde docenten en interessante (internationale) gastsprekers om de studenten een objectief beeld te geven over de mogelijkheden van financial life planning.

Kristof Wollaert
Insurance Consultant @Junto

Campus Hertogstraat

Dit postgraduaat kan je volgen op Campus Hertogstraat, Heverlee (Leuven). 

Inschrijven?

Dat kan na een kennismakingsgesprek!

Het academiejaar start op maandag 18 september 2023 Interesse of klaar om te starten? Boek dan via deze tool je intakegesprek met Siem de Ruijter. Daarna kan je je inschrijving vervolledigen.

Het kennismakingsgesprek verbindt je tot niets maar is wel een voorwaarde om te kunnen inschrijven. Hier gaan we na welk doel jij hebt en gaan we na welke mogelijkheden dit postgraduaat je daarin kan bieden. 

Uitschrijven voor de opleiding kan enkel in uitzonderlijke omstandigheden en na goedkeuring van de betrokken modulemanager.

Praktische info

 • Startdatum: september 2023
 • Duur van de volledige opleiding: 1 semester (september - december).
 • Examens: vinden plaats in januari.
 • Planning lessen:
  • donderdag van 15:00 - 21:00
  • 6 extra lesmomenten in oktober - december (telkens  2de dinsdag en de 3de zaterdag van de maand)
  • de lessen zijn een combinatie van klassikale trainingen op campus Proximus én online lesmomenten

Studiegeld en kmo-portefeuille

Het studiegeld is afhankelijk van het aantal studiepunten dat je opneemt in een opleiding.

 • Per jaar: vaste kost € 750 + €60  per studiepunt.
 • Totale prijs voor het volledige programma  =  € 1950  

Ontvang tot 30% subsidie van de Vlaamse Overheid door beroep te doen op de KMO-portefeuille.  UC Leuven heeft als erkenningsnummer DV.O103479  (met na het punt de hoofdletter O). Voor nuttige info voor de aanvraag: kijk op www.kmo-portefeuille.be

Wij raden aan de portefeuille meteen aan te vragen bij inschrijving voor de opleiding. Het vakje 'factuurnummer' laat je blanco. De portefeuille dient ten laatste 14 dagen na aanvang van de opleiding aangevraagd te zijn, anders kan je  geen aanspraak meer maken op de steun. 

Accredaties en berekeningen

FSMA

UCLL Leuven vzw is geaccrediteerd door de FSMA in het kader van bijscholing

 • Verzekeringen (A-500094)
 • Bank- en beleggingsdiensten (B-500094)
ITAA

UCLL Leuven vzw is geaccrediteerd door ITAA (Institute of Tax Advisers & Accountants) als opleidingsverstrekker.  Als ITAA lid en stagiair dien je jaarlijks een minimum aantal uren erkende vorming te volgen.   Voor ITAA kan je 90 opleidingspunten behalen.

Postgraduaat Financial Life Planning, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Robert Van Beek
Robert van Beek

Een intakegesprek voor je je inschrijft is verplicht, maar bindt je niet tot inschrijving. Voor persoonlijke info of een afspraak, contacteer Siem de Ruijter

Al eens op voorhand langskomen met vragen? De algemene UCLL infomomenten vind je hier. Tot binnenkort!