Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek

Informatie

Startende leraren beschikken vaak niet over de nodige taalcompetenties, terwijl die net heel belangrijk zijn voor de uitoefening van hun beroep: zowel voor een kwaliteitsvolle communicatie in het werkveld als om leerlingen te begeleiden naar een hoger taalvaardigheidsniveau.

In dit project onderzoeken we op welke manier en in welke mate een online tool leraren kan ondersteunen om die noodzakelijke taalcompetenties te verwerven. Omwille van de duidelijk zichtbare nood focussen we tijdens dit project op het verhogen van de schrijfvaardigheid van leraren lager onderwijs.

Inzichten uit onderzoek naar blended learning, het belang van schrijfstrategieën, feedback, observerend leren, collaboratief schrijven komen in dit onderzoeksproject samen in een concreet eindproduct: een Digitaalkit als essentieel onderdeel van een blended leertraject.

Partners

Dit PWO-project ‘Taal Digitaal’ wordt gerealiseerd dankzij een krachtige samenwerking binnen hogeschool UC Leuven-Limburg.

Digitaalkit

De Digitaalkit is een elektronische leeromgeving die leerkrachten lager onderwijs ondersteunt bij het schrijven van professionele teksten. De Digitaalkit biedt ondersteuning bij het schrijven van:

  • schriftelijke evaluatie voor leerlingen;
  • brief of e-mail aan ouders;
  • schriftelijke instructies voor leerlingen.

Op de digitale leeromgeving vind je schrijf- en taaltips, testen, video’s en interactieve feedbackgroepen.

Test de Digitaalkit

Navorming

Tijdens een begeleide workshop ontdek je alle mogelijkheden van de Digitaalkit. Je kan een workshop volgen binnen je eigen school of bij UCLL op volgende locaties:

Sessie Limburg Sessie Leuven

 

Getuigenissen van deelnemers

"Door de verschillende invalshoeken zorgt de Digitaalkit voor een ondersteuning op maat van elke gebruiker."

"Echt knap hoe er naast schrijftips ook ruimte is voor uitleg over krachtige feedback."

Print folder