Overslaan en naar de inhoud gaan

Empowering People

U bent hier

De expertisecel Empowering People biedt via onderzoek en innovatieve projecten een antwoord op sociaal-maatschappelijke evoluties binnen de domeinen van welzijn en gezondheidszorg. Via projecten in en samen met het werkveld biedt deze expertisecel ondersteuning aan individuen, organisaties en gemeenschappen om samen te werken aan de eigen situatie en omgeving. Typerend in de projecten is het betrekken van de doelgroep, het aanscherpen van kritisch bewustzijn en het stimuleren van participatie.

 

Onderzoek

Maatschappelijk kwetsbare groepen vormen een focus binnen de expertisecel. Het onderzoek richt zich zowel tot personen die een formele rol opnemen binnen de ruime context van welzijn en gezondheidszorg (vb. hulpverleners, beleidsmakers, gezondheidswerkers,…) als personen in een informele rol (vb. een hulpvrager en zijn context, vrijwilligers, …).

Onze thema zijn:

CESOC (Centrum voor Sociaal en Coöperatief Ondernemen) richt zich op vraagstukken waar sociaal en coöperatief ondernemen een antwoord kan bieden op nieuwe uitdagingen binnen onze samenleving.

CIVITAZ (Centrum voor Burgerschap en Participatie) legt de focus op de rol en bijdrage van professionals en vrijwilligers in het ondersteunen en versterken van burgerschapspraktijken.

Jeugdhulpverlening richt zich op diverse vraagstukken die leven binnen de Integrale Jeugdhulp.

ACHT (agressie conflict hantering training) & APART (aanpak en preventie van agressie, research en ontwikkeling van tools) bieden professionals, cliënten en beleidsmakers inzichten en tools voor vaardigheidsontwikkeling om verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen gedrag en voor de ontwikkeling van tools op vlak van diverse vormen van (intrafamiliaal) geweld, radicalisering etc.

eSocialWork richt zich op vragen rond de plaats van het internet in zorg en welzijn, specifiek rond de thema’s: mediaopvoeding, onlinehulp, verslaving en gaming.

ICOON (innovatiecel ontwikkelingsondersteuning) heeft expertise op vlak van de ondersteuning van personen met een handicap, met bijzondere focus op de kwaliteit van bestaan van personen met een handicap als gevolg van een ontwikkelingsstoornis.
 

Dienstverlening

Via onze dienstverlening geven we onze expertise terug aan de samenleving. Zo organiseren we studiedagen, seminaries en vormingen. Op vraag van het werkveld en in samenwerking met studenten en docenten geven we vorming en advies op maat en ontwikkelen we onmiddellijk toepasbare oplossingen voor actuele uitdagingen. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Coaching, intervisie en supervisie
  • Ontwikkeling van protocollen en methodieken
  • Consultancy

Contact

 Tel: 011 180 700
UC Leuven-Limburg • Campus Diepenbeek • Agoralaan gebouw B bus 7, 3590 Diepenbeek.

Anne Groenen (onderzoeksverantwoordelijke) anne.groenen [at] ucll.be

Sandra Martin (dienstverleningsverantwoordelijke), sandra.martin [at] ucll.be.