Overslaan en naar de inhoud gaan

Lunchsessies expertisecel Healthy Living

De expertisecel Healthy Living nodigt u uit voor een interactieve lunchsessie omtrent lopende onderzoeken. Schijf u in!

13/03/2018 Zelfmanagement door de ogen van het kind, campus Gasthuisberg Leuven
20/04/2018 Together we care, campus Liza Genk
15/05/2018 Bevallen met kort ziekenhuisverblijf, campus Gasthuisberg Leuven
17/05/2018 Training in zelfmanagementondersteuning, campus Gasthuisberg Leuven

 


20/03/2018 - Trefmoment voedselverlies in de welzijns- en zorgsector

Wil je graag met andere organisatie ervaringen m.b.t. voedselverlies delen? Wil je kennismaken met een aantal manieren hoe je voedselverlies in de kijker kan zetten?  Wil je – o.a. van het UCLL onderzoeksteam Healthy Living - leren hoe voedselverlies ook binnen het zorgverhaal past? Wil je informatie over wat je met voedseloverschotten kan doen? Twijfel dan niet en schrijf in voor deze boeiende studiedag! Via https://www.departementwvg.be/evenementen/trefmoment-voedselverlies-de-w... kan je meer informatie terugvinden over het programma!  

 Aansluitend vinden ook de FoodWin-awards plaats. Deze awards willen grote en minder grote projecten rond voedselverlies in de bloemetjes zetten.

Praktische informatie:
het trefmoment voedselverlies vindt plaats op 20 maart 2018 van 13:30 tot 17:15 en de Foodwaste-awards van 17:00 tot 21:00. Place to be is het Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88
1000 Brussel.

 


30/05/2018 workshop - Beweging stimuleren bij ouderen met exergames

In deze workshop stellen we exergames voor als een laagdrempelige manier om beweging bij ouderen te stimuleren.

We leggen uit wat exergames zijn en lichten de bruikbaarheid van exergames in de ouderenzorg toe.
We geven ook verschillende voorbeelden van exergames die in de ouderenzorg gebruikt (kunnen) worden.
Verder stellen we 2 exergame beweegprogramma’s voor die de UCLL samenstelde (1 met commerciële KINECT exergames, 1 met customized MIRA exergames).

 download de flyer (pdf)

 


Onderzoek naar gevolgen van overgewicht tijdens zwangerschap wint prijs

Overgewicht tijdens de zwangerschap heeft schadelijke gevolgen voor zowel de moeder als het kind.

Professoren Annick Bogaerts en Roland Devlieger doen al jaren onderzoek naar de effecten ervan en worden nu bekroond door de Koninklijke Academie voor Geneeskunde.

De twee onderzoekers krijgen de “Prijs Dr. Luc Broeckaert” voor hun onderzoek dat focust op de preventie van overgewicht tijdens de zwangerschap. 

Lees meer op vrt.be

 


Start groepsprogramma chronische zorg

Meer regie, betere zorg? Groepsprogramma voor chronisch zieken uit de startblokken!”

Midden november 2016 ging het groepsprogramma “meer regie, betere zorg” voor chronisch helliv_zorg_img_20161108_170431_resized_20161115_085458223.pngzieken in de eerstelijnszorg van start. In een succesvolle eerste bijeenkomst werkten de deelnemers rond de impact van hun aandoening(en) op diverse aspecten in hun leven. Een eerste groep deelnemers, gerekruteerd via reguliere huisartsenpraktijken in het Leuvense, wordt begeleid door Ilse Vandepoel (UCLL-lector) en Maurice Mues (Nier Limburg) (zie foto 1). Een tweede groep deelnemers, gerekruteerd vanuit Leuvense wijkgezondheidscentra, wordt begeleid door Karen De Groof (UCLL-lector) en Eddy Claes (De Maretak) (zie foto 2).

helliv_zorg_karen-en-eddy-2.pngDe volgende bijeenkomsten behandelen ondermeer het stellen van doelen, communicatie met behandelaar(s) en het omgaan met spanning en stress. Het programma zal nauwgezet worden geëvalueerd met het oog op implementatie in het reguliere aanbod in de eerstelijnszorg.

Meer informatie? Emelien.lauwerier@ucll.be of goele.jans@ucll.be

 


Projectrapport

Woonzorgcentrum in beweging

UC Leuven-Limburg ontwikkelde twee beweegprogramma’s die ouderen in een woonzorgcentrum in beweging moeten krijgen en houden. Het eerste programma bestaat uit een aanbod van klassieke, gevarieerde, analytische oefeningen (Kaartjesprogramma). Het tweede programma gebruikt exergames (dit zijn videogames die je speelt door je lichaam te bewegen) (Kinectprogramma). De oefeningen van beide programma’s spelen in op de predictoren voor valpreventie: namelijk evenwicht, kracht, flexibiliteit en uithouding. De haalbaarheid en effectiviteit van beide programma’s werden onderzocht in een woonzorgcentrum in Leuven.

De resultaten van deze studie
Rapport Exergames (pdf)

Studiedag 'Wel oud, niet out' 12/09, presentaties
Presentatie Lieve Heyrman (pdf)
Presentatie Katrien Verhoeven (pdf)
Presentatie An Bogaerts (pdf)

 


dEMENTIE? BEWEEG!

Wat veel mensen nbeweegprogrammadementie.jpgiet weten is dat beweging een belangrijke rol speelt in de behandeling van dementie. Beweging vertraagt het ziekteproces, stimuleert het geheugen, vergroot de zelfredzaamheid, en verbetert de stemming, het slaappatroon en het evenwicht. Mensen met dementie hebben er dus alle baat bij om voldoende te bewegen. Jammer genoeg weten we uit onderzoek en praktijkobservaties dat mensen met dementie te weinig bewegen.

Hier wil de hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL) verandering in brengen. UCLL heeft 2 beweegprogramma’s samengesteld voor 65-plussers met dementie in de beginfase van hun ziekte. De kwaliteit en haalbaarheid van deze programma’s worden getest bij personen met dementie in hun thuisomgeving. Bijkomend wordt de invloed van de programma’s op de zelfredzaamheid van de personen met dementie onderzocht.

UCLL zoekt deelnemers voor deze studie, die van start gaat in september 2018.

Meer info over de studie en de criteria voor deelname kunnen geraadpleegd worden op https://www.ucll.be/exergames.
Of mail: katrien.verhoeven@ucll.be en monia.vereecken@ucll.be