Overslaan en naar de inhoud gaan

30/05/2018 workshop - Beweging stimuleren bij ouderen met exergames

In deze workshop stellen we exergames voor als een laagdrempelige manier om beweging bij ouderen te stimuleren.

We leggen uit wat exergames zijn en lichten de bruikbaarheid van exergames in de ouderenzorg toe.
We geven ook verschillende voorbeelden van exergames die in de ouderenzorg gebruikt (kunnen) worden.
Verder stellen we 2 exergame beweegprogramma’s voor die de UCLL samenstelde (1 met commerciële KINECT exergames, 1 met customized MIRA exergames).

Meer info en inschrijving

of download de flyer (pdf)

 


Onderzoek naar gevolgen van overgewicht tijdens zwangerschap wint prijs

Overgewicht tijdens de zwangerschap heeft schadelijke gevolgen voor zowel de moeder als het kind.

Professoren Annick Bogaerts en Roland Devlieger doen al jaren onderzoek naar de effecten ervan en worden nu bekroond door de Koninklijke Academie voor Geneeskunde.

De twee onderzoekers krijgen de “Prijs Dr. Luc Broeckaert” voor hun onderzoek dat focust op de preventie van overgewicht tijdens de zwangerschap. 

Lees meer op vrt.be

 


Start groepsprogramma chronische zorg

Meer regie, betere zorg? Groepsprogramma voor chronisch zieken uit de startblokken!”

Midden november 2016 ging het groepsprogramma “meer regie, betere zorg” voor chronisch helliv_zorg_img_20161108_170431_resized_20161115_085458223.pngzieken in de eerstelijnszorg van start. In een succesvolle eerste bijeenkomst werkten de deelnemers rond de impact van hun aandoening(en) op diverse aspecten in hun leven. Een eerste groep deelnemers, gerekruteerd via reguliere huisartsenpraktijken in het Leuvense, wordt begeleid door Ilse Vandepoel (UCLL-lector) en Maurice Mues (Nier Limburg) (zie foto 1). Een tweede groep deelnemers, gerekruteerd vanuit Leuvense wijkgezondheidscentra, wordt begeleid door Karen De Groof (UCLL-lector) en Eddy Claes (De Maretak) (zie foto 2).

helliv_zorg_karen-en-eddy-2.pngDe volgende bijeenkomsten behandelen ondermeer het stellen van doelen, communicatie met behandelaar(s) en het omgaan met spanning en stress. Het programma zal nauwgezet worden geëvalueerd met het oog op implementatie in het reguliere aanbod in de eerstelijnszorg.

Meer informatie? Emelien.lauwerier@ucll.be of goele.jans@ucll.be

 


Projectrapport

Woonzorgcentrum in beweging

UC Leuven-Limburg ontwikkelde twee beweegprogramma’s die ouderen in een woonzorgcentrum in beweging moeten krijgen en houden. Het eerste programma bestaat uit een aanbod van klassieke, gevarieerde, analytische oefeningen (Kaartjesprogramma). Het tweede programma gebruikt exergames (dit zijn videogames die je speelt door je lichaam te bewegen) (Kinectprogramma). De oefeningen van beide programma’s spelen in op de predictoren voor valpreventie: namelijk evenwicht, kracht, flexibiliteit en uithouding. De haalbaarheid en effectiviteit van beide programma’s werden onderzocht in een woonzorgcentrum in Leuven.

De resultaten van deze studie
Rapport Exergames (pdf)

Studiedag 'Wel oud, niet out' 12/09, presentaties
Presentatie Lieve Heyrman (pdf)
Presentatie Katrien Verhoeven (pdf)
Presentatie An Bogaerts (pdf)