Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoeksproject: Dementie? Beweeg!

UC Leuven-Limburg (UCLL) stelde een beweegprogramma samen met MIRA exergames voor personen met geheugenproblemen/dementie.

  • Exergames zijn videospelletjes die je speelt door je lichaam te bewegen.
  • MIRA exergames zijn exergames die ontwikkeld zijn voor het MIRA Rehab platform. Dit platform wordt al enkele jaren succesvol gebruikt in verschillende revalidatieklinieken in de UK en VS. MIRA exergames werden ontwikkeld door MIRA Rehab, in samenwerking met het Manchester University Hospital, fysiotherapeuten en patiënten. Zie www.mirarehab.com.
  • MIRA exergames werden eerder al door UCLL gebruikt in een onderzoeksproject om beweging te stimuleren bij 65-plussers in een lokaal dienstencentrum.  

 

foto_dementie.jpg

 

De haalbaarheid van dit beweegprogramma zal in de periode januari - mei 2019 uitgetest worden in verschillende zorgsettings: woonzorgcentra, assistentie-woningen, dagopvangcentra, … 

UCLL zal referentiepersonen exergames (bv. kinesitherapeuten, ergo-therapeuten, verpleegkundigen, animatoren,…) opleiden om in hun werksetting aan de slag te gaan met het programma. Hun ervaringen met het programma worden gedeeld met de onderzoekers.

Concreet:

Personen met geheugenproblemen/dementie spelen 3 keer per week exergames, gedurende 4 weken. Het beweegprogramma duurt 30 minuten, waarvan 18 minuten effectief bewegen. De oefeningen zijn laagdrempelig en vragen een lichte tot matige fysieke inspanning (vergelijkbaar met een heel rustig wandeltempo). Ze worden bij het uitvoeren van de oefeningen bijgestaan door de referentiepersoon exergames.

De onderzoekers observeren tijdens het spelen het spelgedrag. Personen met dementie houden een dagboekje bij. Na 4 weken wordt er een interview afgenomen van de referentiepersoon exergames. Op het einde van het onderzoek worden de referentiepersonen exergames uit verschillende centra uitgenodigd voor een afsluitend focusgroep interview.

 

Meer info over het onderzoek?

Mail: katrien.verhoeven@ucll.be

Of bel: 0497/12.12.22  (Op weekdagen van 9 - 17 uur)