Overslaan en naar de inhoud gaan
Exergames

22 OKT 2019 - 14 MEI 2020 Exergames
Navorming

U bent hier

In het onderzoeksproject Dementie? Beweeg! onderzocht UCLL of exergames een bruikbaar medium zijn om beweging te stimuleren bij personen met geheugenproblemen/dementie.

Enerzijds werd er een literatuurstudie uitgevoerd over het gebruikt van exergames bij personen met dementie.

Anderzijds werd er een beweegprogramma samengesteld met MIRA exergames. MIRA exergames zijn exergames die ontwikkeld zijn voor het MIRA Rehab platform. Dit platform wordt al enkele jaren succesvol gebruikt in verschillende revalidatieklinieken in de UK en VS. MIRA exergames werden ontwikkeld door MIRA Rehab, in samenwerking met het Manchester University Hospital, fysiotherapeuten en patiënten. Zie www.mirarehab.com. MIRA exergames werden eerder al door UCLL gebruikt in een onderzoeksproject om beweging te stimuleren bij 65-plussers in een lokaal dienstencentrum.  

De haalbaarheid en implementeerbaarheid van dit programma werden onderzocht in een pilootstudie. Dit beweegprogramma werd gedurende 4 weken voorgelegd aan personen met geheugenproblemen/dementie, die zich in verschillende zorgcontexten bevonden (thuis, woonzorgcentrum, dagopvangcentrum, …). Deze personen speelden gedurende 4 weken, drie keer per week de exergames, onder begeleiding van een referentiepersoon exergames. Dit was een beweegdeskundige die hiervoor een opleiding volgde. Tijdens het onderzoek werden speldagboeken en begeleidingsdagboeken bijgehouden. Speelsessies werden ook geobserveerd. Na het onderzoek werden interviews afgenomen met de begeleiders (individueel en in groep).

foto_website_dementie_beweeg.jpg

 

Dit onderzoek resulteerde in de volgende output:

Literatuurstudie

Verhoeven, K. (2020). Kunnen exergames gebruikt worden om beweging te stimuleren bij personen met dementie? UC Leuven-Limburg

Intern onderzoeksrapport

Verhoeven, K., Verbeyst, L., & Dely, H. (2020). Intern rapport: Dementie? Beweeg! UC Leuven-Limburg (nog niet beschikbaar)

Overige

Dit onderzoek werd voorgesteld op het Symposium "Technologie in onderzoek en ontwikkeling voor Veerkrachtig Ouder worden” op 2/2/2020 (nog niet beschikbaar)

Binnen deze onderzoekslijn werkten studenten MMA een scriptie uit:

Struyf, L. & Peeters, I. (2019). Kunnen exergames gebruikt worden bij ouderen (met dementie)? Een exploratief onderzoek bij zorgverleners in woonzorgcentrum Edouard Remy Leuven. UC Leuven-Limburg.