Overslaan en naar de inhoud gaan

Bio(med)Tech [focus rode, witte en groene biotechnologie]

De expertise van Lab4U op het vlak van medische, industriële en milieutechnische biotechnologie wordt gebundeld in deze onderzoekslijn. Naast het inzetten van biotechnologie voor de industriële productie van (chemische) stoffen, ligt hier ook een belangrijke focus op het ontwikkelen, optimaliseren en implementeren van (moleculaire) toepassingen voor biochemisch en -medisch onderzoek en (moleculaire) diagnostiek.

 

Overzicht projecten

Validatie van commerciële real-time PCR kits voor de diagnose van de Ziekte van Lyme

Type Project: PWO-project
Periode: februari 2014 - januari 2016
Contact: liesbeth.maes@ucll.be

In dit project zal de performantie van een selectie van recent gecommercialiseerde real-time PCR kits nagegaan worden voor de detectie van Borrelia burgdorferi sl in cerebrospinaal vocht. Hierdoor kunnen (i) klinische laboratoria meteen een specifiekere en gevoeligere diagnostische methode implementeren, (ii) patiënten een snellere diagnose en dus ook een snellere behandeling krijgen en (iii) studenten professionele bachelor Biomedische laboratoriumtechnologie ingeschakeld worden binnen dit onderzoek waardoor ze projectmatige en praktische vaardigheden verwerven en ervaring opdoen in het valideren van moleculair diagnostische tests.

Ontwikkeling van vinificatie protocol voor optimale appelzuurafbraak bij het verwerken van rode druiven

Type Project: PWO-project
Periode: september 2014 - september 2016
Contact: herman.faes@ucll.be

Met dit project wordt ingegaan op de belangrijkste uitdaging voor wijnbouwers in onze regio: zuurafbraak. Hierbij wordt niet alleen gezocht naar de meest ideale gist–bacterie combinatie na voorbehandelingstechnieken als koude weking en gasmaceratie, maar tevens naar de beste timing om de melkzuurbacteriën toe te voegen om de zuurafbraak te bevorderen. Traditioneel worden deze bacteriën na de vergisting (alcoholische fermentatie, AF) toegevoegd, maar recente studies aan het Australische Wijn Research instituut tonen aan dat co-inoculatie ook mogelijk is met positieve gevolgen voor het fruitig karakter. Dit zou een significante win-win situatie betekenen zowel wat betreft de verwerkingstijd als wat betreft de kwaliteit. Het nieuwe project zal systematisch een set van variabelen onderzoeken.