Overslaan en naar de inhoud gaan

Procesintensificatie en duurzame chemie [focus microreactoren en acoustic processing]

Lab4U heeft expertise in de ontwikkeling van innovatieve reactoren op diverse schaal (µm tot klassieke reactoren) door implementatie van innovatieve technologieën zoals flowtechnologie, ultrageluid (akoestische golven) en/of UV licht. Hierbij ligt naast het ontwerp van deze reactoren de nadruk op het evalueren, optimaliseren, implementeren en introduceren van deze technologie in bestaande processen met als doel een meer duurzame en efficiënte productie (factories /processes for the future).  

 

Overzicht projecten

Intensificatie en optimalisatie van diazomethaan reacties door implementatie van flowtechnologie

Type Project: PWO-project
Periode: september 2015 - september 2017
Contact: ann.creemers@ucll.be

De hoge reactiviteit en het explosief karakter van diazomethaan maakt dat het slechts in kleine hoeveelheden in batch wordt bereid en gebruikt. Flowtechnologie maakt het uitvoeren van reacties met diazomethaan op een continue en veilige manier mogelijk omwille van de in situ generatie en consumptie van diazomethaan. Bij complexe reacties waarbij het reactiemengsel van de diazomethaan-generatie niet compatibel is met het substraat treden echter nevenreacties op.
Het doel van dit project is het aantonen van een proof-of-principle van de combinatie van flowtechnologie met membranen voor deze complexe diazomethaan-reacties. Er worden modelreacties relevant voor de fijnchemische en farmaceutische industrie uitgevoerd. De gegenereerde kennis en ervaring is nodig om in de toekomst specifieke industriële reacties te optimaliseren en op te schalen.