Overslaan en naar de inhoud gaan

PWO Wearinsmgmt 18

Integratie van fysieke activiteit in het huidige insuline management bij type 1 diabetespatiënten

pwo18_wearinsmgmt.jpgOndanks de grote vooruitgang sinds de ontdekking van insuline bijna 100 jaar geleden, blijft het een uitdaging om type 1 diabetes -verder kortweg diabetes - te beheersen (Mayor, 2015; McKnight, et al., 2015). Doordat het lichaam zelf geen insuline aanmaakt, dient deze van buitenaf toegediend te worden met een hoeveelheid die de patiënt aanpast naargelang verschillende externe invloeden op de bloedsuikerspiegel (bloedglucose) zoals voeding, lichaamsbeweging en stress.

De problemen/vraagstelling uit het werkveld waar deze PWO een antwoord op wil bieden zijn:

1. Personen met diabetes genereren met behulp van de moderne technologie (insuline pomp, continue glucose monitoring) in hun dagelijks leven een grote hoeveelheid aan gegevens op een continue manier. Door deze grote hoeveelheid is het moeilijk voor de patiënt en zorgverlener om deze gegevens te interpreteren en het insuline management hierop af te stemmen. Daarbij komt nog dat fysieke activiteit (een factor met grote en variabele invloed op bloedglucose) niet geregistreerd wordt, wat het insuline management bemoeilijkt.

2. Personen met diabetes die fysiek actief willen zijn hebben nood aan bijkomend advies met betrekking tot wijziging van hun insuline management voor/tijdens/na sport. Er zijn algemene richtlijnen voorhanden (Riddell, et al., 2017) maar de patiënt heeft nood aan gepersonaliseerd advies dat bijgestuurd wordt op basis van historische gegevens van die patiënt.

STUDIE

Om de hierboven vermelde problemen te kunnen beantwoorden starten we vanaf januari 2019 een studie waarbij patiënten naast hun  actuele, dagelijkse registratie van koolhydraatinname, insulinetoediening en bloedsuikermeetwaardes (die grotendeels automatisch gebeurt) ook hun fysieke activiteit registreren en dit op een objectieve manier, door middel van een state-of-the-art polsband (Empatica E4 of Imec ChillBand+). Integratie en analyse (machine learning) van deze gegevens laat patiënten en zorgverleners toe om meer inzicht te verwerven over de variabiliteit van de invloed van fysieke activiteit op de bloedglucosespiegel van de patiënt. Reeds door eenvoudige visualisatie van de gemeten gegevens wordt de invloed van fysieke activiteit op de suikerspiegel zichtbaar. Geavanceerde rapportering en analyse van de gegevens zouden dus kunnen leiden tot beter inzicht en zorgvuldiger insuline management, zeker bij fysiek actieve personen.
 
In een notendop zal de studie volgende zaken van de deelnemers verwachten:

 • Dragen van een polsband van opstaan tot slapengaan (Empatica E4 of Imec Chillband+) gedurende 3x 3 aansluitende weken
 • Invullen van dagboek (voeding, sport)

Indien je meer interesse hebt om deel te nemen aan deze studie, of indien je meer informatie wenst over de studie mag je contact opnemen met de verantwoordelijke van dit onderzoeksproject (zie ‘Contact’).
 
De voorwaarden om deel te nemen aan de studie zijn de volgende:

 • Opgevolgd door departement Endocrinologie van UZ Leuven
 • Leeftijd tussen 18–65 jaar
 • Man of vrouw
 • Persoon met type 1 diabetes
 • Gebruik van continue glucosemonitoring of flash glucosemonitoring (CGM) voor meer dan 12 weken
 • Geen gekende diabetes gastroparesis
 • C-peptide negatief
 • HbA1c tussen 6–10%
 • Doet geregeld aan sport (minstens 1x/week)
 • Kan met computer en smartphone overweg

studie.pdf

contact

danny.volkaerts [at] ucll.be

expertisecel

LAB4U
Itech