Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanbod voor scholen

U bent hier

Energiefietsen

Met behulp van 2 energiefietsen kunnen leerlingen zelf energie opwekken om te gebruiken tijdens interactieve opdrachten of leuke wedstrijden. Op deze manier brengen we het energievraagstuk naar hun leefwereld. En zetten we hun aan om kritisch na te denken over energieverbruik en alternatieve duurzame energiebronnen.

groene wafels

In deze workshop bakken leerlingen samen wafels. Eerst wordt het wafelbeslag gemaakt, vervolgens kan het gemengd worden met een mixer, en tot slot kunnen er wafels gebakt worden met het wafelijzer. De nodige energie, voor het aandrijven van de toestellen, wordt opgewekt met de energiefietsen. Via een monitor krijgen de leerlingen een beeld van het geproduceerd vermogen en het verbruik tijdens de bereiding van de wafels.

Alle benodigdheden worden door ons voorzien. We voegen zelfs wat kleurstof aan het recept toe om échte groene wafels te kunnen bakken!

modeltrein

De leerlingen worden in deze challenge in 2 groepen verdeeld. En kunnen credits verdienen tijdens een vragenspel over energie. Tijdens het spel wordt er ook gefietst, en de opgewekte energie zal hun ook credits opleveren. Achteraf kunnen de credits omgeruild worden voor rails, een locomotief en een voeding. Zo kan de set opgebouwd worden.

Om de trein in beweging te krijgen, moet er voldoende energie opgewekt worden. Dit kan gevolgd worden via een monitor. De eerste groep die met zijn trein 10 rondjes kan afleggen, wint de challenge.

Optioneel kan een extra uitdaging toegevoegd worden door enkele fouten in het elektrisch circuit toe te voegen. Deze fouten moeten dan eerst gevonden en opgelost worden, vooraleer de trein in werking kan gezet worden.

Tijdens deze workshop worden de leerlingen aangemoedigd samen te werken en worden ze gestimuleerd in projectmatig werken. De leerlingen kunnen bijvoorbeeld eerst de rails voor de locomotief aankopen, om zo alvast te starten met de opbouw.

muziek

Tijdens deze afsluitende activiteit moeten de leerlingen afwisselend voldoende energie opwekken om onze muziekinstallatie te laten functioneren  en worden ze op een gezellige manier samengebracht om ervaringen uit te wisselen met een drankje.