Overslaan en naar de inhoud gaan

Domotica

Automatisatie van gebouwen wordt vandaag toegepast in zowel residentiële, tertiaire als industriële bouwprojecten. Aan de hand van praktische voorbeelden proberen we samen met de leerlingen kritisch te kijken naar gebouwautomatisatie. Wanneer is domotica interessant? Wat kunnen we zinvol automatiseren en wat niet? En komen we tot vragen met betrekking op dagdagelijkse handelingen. Aan de hand van een demo-opstelling kunnen leerlingen praktisch aan de slag om een programmatie uit te werken.

Domotica en ecologie

We kijken naar het ecologisch aspect van domotica. Bevordert het systeem enkel het comfort, of houden we ook rekening met rationeel energieverbruik? Hoe komen we tot een optimaal scenario waarin het comfort verhoogt, en het energieverbruik verlaagt?

Koeling

Wat is de beste manier om een woning tijdens de zomer koel te houden? Hoe komt de warmte binnen? De leerlingen kijken dan ook naar de isolatie van het huis, in de muren, de daken en de vensters. Met behulp van een flowchart kunnen ze de voor- en nadelen van zonlicht nader bekijken.

Verlichting

Wanneer is iemand in de ruimte aanwezig? Hoe kunnen we dit meten? We bekijken welke stappen we moeten ondernemen om het comfort en het energieverbruik te optimaliseren.

contact

thomas.henderickx@ucll.be(link sends e-mail) - davy.engwegen@ucll.be(link sends e-mail)

locatie

In eigen school, op locatie naar keuze of Campus Diepenbeek Technologie