Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanbod voor scholen

U bent hier

Mobiele Energie-Unit EN THE MOVING LAB

Voor Pukkelpop bouwde de expertisecel Energy van UCLL een mobiele energie-unit. Deze energie-unit kan ingezet worden door secundaire scholen bij workshops en andere schoolactiviteiten. Dit in functie van energieopwekking of activiteiten rond duurzame energie.

De unit bevat zonnepanelen, batterijen, een generator op plantaardige olie en heel wat elektronische apparatuur om onder andere gelijk- en wisselspanning op te wekken en te meten. Daarnaast kunnen andere toestellen zoals 3D-printers eenvoudig aangesloten worden op de energie-unit.
Aansluitend heeft de expertisecel Energy ook een mobiele industriële koolzaadpers gebouwd waarmee biodiesel geproduceerd kan worden.

Voor deze workshops is een basisaanbod beschikbaar voor technologische en STEM-opleidingen in het secundair onderwijs. De workshops worden op maat aangepast aan de voorkennis en de noden van de leerlingen. Bovendien kunnen specifieke onderwerpen uitgediept worden die aansluiten bij de technologie die in de energie-unit is gebruikt.

Doelgroep

2de en 3de graad ASO & TSO

Data

1 of 2 lesuren

Locatie

UCLL of op gastschool

contact en inschrijvingen

Mobiele Energie Unit:

Thomas Vanhove - thomas.vanhove@ucll.be

Jan Elsen - jan.elsen@ucll.be

The Moving Lab:

Patrick Demaziere - patrick.demaziere@ucll.be 

Mobiele Energie Unit

The Moving Lab

KENNISMAKING MET GROENE ENERGIE (MOBIELE ENERGIE-UNIT)

Leerlingen kunnen starten met een kennismaking van de mobiele energie-unit. De verschillende onderdelen worden praktisch toegelicht met aandacht voor de werking, voordelen, beperkingen en alternatieven. Hierdoor kunnen onderwerpen in technologische en STEM-opleidingen ondersteund worden in het kader van individuele of groepsopdrachten. Vervolgens kunnen ze ook aan de slag met onderwerpen zoals PV-panelen, batterijsystemen, regelelektronica, generatoren op plantaardige olie, energiemanagementsystemen, microgrids, waterstoftechnologie, veiligheid in elektrische installaties, enzovoort …

 

ZONNE-ENERGIE SLIM GEBRUIKEN (MOBIELE ENERGIE-UNIT)

In deze workshop krijgen de leerlingen uitleg over de verschillende onderdelen van de mobiele energie-unit. En leren ze hoe deze op een slimme manier samenwerken om groene energie op te wekken. Met behulp van een energiemeter een basis energiemanagementsysteem kunnen ze verder aan de slag. In een eerste praktische opdracht proberen zij bijvoorbeeld hun smartphone op te laden op het ogenblik dat er voldoende zonne-energie ter beschikking is. Vervolgens wordt er gekeken hoeveel opslag (energie storage) er nodig is om netonafhankelijk (off-grid) te kunnen werken.

 

GROENE ENERGIE PRODUCEREN MET DE ZON EN KOOLZAAD (MOBIELE ENERGIE-UNIT)

Na een introductie van de mobiele energie-unit, kunnen de leerlingen zelf aan de slag om groene energie op te wekken. Met behulp van experimenten ervaren zij hoe de stand van de zon de energieopbrengst uit de zonnepanelen beïnvloedt, hoe de geproduceerde energie optimaal kan gebruikt worden en wat de mogelijke oplossingen zijn bij te veel of te weinig energie. Aansluitend wordt een experiment uitgevoerd waarbij de energie van de zonnepanelen omgezet wordt in waterstof om vervolgens een elektrisch wagentje te laten rijden. En kunnen de leerlingen als alternatieve energiebron koolzaadolie persen om met de generator elektriciteit op te wekken

 

DUURZAAM 3D-PRINTEN (MOBIELE ENERGIE-UNIT)

Met behulp van een aangesloten 3D-printer krijgen de leerlingen uitleg over de verschillende technologieën en evoluties die 3D-printen al gekend heeft. En bekijken we het verhaal van ‘cradle to cradle’ (wieg tot wieg), waarin alle gebruikte materialen na het leven van het ene product, opnieuw nuttig ingezet kunnen worden in een ander product. Als opdracht kunnen de leerlingen zelf aan de slag om een eigen sleutelhanger te ontwerpen met een eenvoudig 3D CAD-programma. En produceren we hun object met behulp van gerecycleerde materialen. Zo komen we tot een echt duurzaam product.