Overslaan en naar de inhoud gaan

Pukkelpop 2015

BARAQUE FUTUR LEVERT PUKKELPOP IDEEËN VOOR DE KOMENDE 10 JAAR

Pukkelpop en de UCLL-experts in energie, business-models en communicatie hebben afgelopen zomer samengewerkt om bijkomende stappen te zetten inzake duurzaamheid en ecologie op het festival. “Dat leverde meteen ideeën op waarmee we probleemloos 10 jaar verder kunnen”, vertelt Sofie Ignoul (onderzoeksverantwoordelijke management en technologie). “De volgende jaren kunnen we ons pilootproject ‘Baraque Futur’, een festival in het festival, dat zelfvoorzienend is qua energie, verder uitbreiden. We kunnen er dingen uittesten en bekijken of de energievoorziening van een festival duurzamer kan. Met één doel voor ogen: dit op langere termijn uitbreiden naar een energievoorziening voor het hele gebeuren.”

“Voor deze editie hebben we gekozen om één podium energieneutraal te laten werken, onder meer door het gebruik van 2 windmolens en de plaatsing van 150 zonnepanelen. Daarmee konden we ook de catering van Baraque Futur en de infostanden doen draaien net als hun licht, stroomaanvoer en de werking van de koel- togen. Het meest opvallend was wellicht onze ‘energy floor’, echt een idee van de studenten zelf, waarop de festivalgangers zelf energie konden opwekken door er flink te staan dansen.”

 

“Het is logisch dat het verhaal Pukkelpop onze studenten zeer aanspreekt, omdat dit hun leefwereld is. En tegelijk leveren we het mooiste bewijs dat techniek iets van overal is. Ook een festival heeft ingenieurs en andere techneuten nodig. 8 studenten hebben een groot stuk van hun vakantie opgeofferd om hier aan mee te werken en uit alle voorbereidende vergaderingen zijn nog ideeën genoeg gekomen om de volgende 10 jaar mee verder te kunnen. Fantastisch dat een festivalorganisatie als Pukkelpop de nek wil uitsteken voor experimentele projecten als ‘Baraque Futur’.”