Overslaan en naar de inhoud gaan

pukkelpop 2016

Hogeschool UCLL en Pukkelpop presenteren nieuwe experimenten rond duurzaamheid

3D Printers die bekertjes omzetten in unieke PKP-gadgets, een jukebox die op koolzaad werkt en heel wat andere Eco-fun projecten

Vorig jaar al lanceerden UCLL en Pukkelpop het eerste duurzame podium op een festival met een energy dance floor, zonnepanelen en een slim energienet voor de zone Baraque Futur. Ook dit jaar presenteren de studenten en docenten gloednieuwe experimenten rond duurzaamheid. Naast groene energie komt nu ook recyclage aan bod. Zo zullen ingezamelde bekertjes via 3D-printers omgezet worden in unieke gadgets van Pukkelpop. Maar er is ook een silent mini-disco met een energieopwekkende dansvloer, een jukebox die op koolzaad werkt, workshops, cleanteams, … met dus heel wat “Eco-fun”.

Marc Vandewalle, Algemeen directeur Hogeschool UCLL: “Dit is een uniek project voor onze hogeschool waar wij onderzoek en onderwijs in kunnen combineren en onze studenten een unieke leerervaring kunnen bieden. Het is een hele uitdaging maar alles heeft ook een grote fun-factor. Jongeren moeten op een plezante manier kunnen kennismaken met groene energie en recyclage. Dit is helemaal waar Moving Minds voor staat.”

Chokri Mahassine, Pukkelpop: ”Baraque Futur is een zone op het festivalterrein waar we rond verschillende thema's willen experimenteren én discussiëren. Vorig jaar lag de focus op energie en hebben we veel zaken geleerd voor de toekomst. Dit jaar kijken we naar het recyclageverhaal. De samenwerking met Hogeschool UCLL past perfect in dit plaatje en is een mooie vorm van co-creatie met onze eigen duurzaamheidsexperten!”

Het UCLL-Pukkelpopteam 2016

Projecten rond recyclage:

 • Cleanteams UCLL: studenten van UCLL gaan op een creatieve manier bekertjes inzamelen op de wei. Met zogenaamde “Cup games” kunnen jongeren duurzame en unieke gadgets winnen.
 • Recyclage-demo: ingezamelde bekertjes worden naar Baraque Futur gebracht waar zij worden omgezet in een materie waar je via een 3D-printer nieuwe materialen mee kan aanmaken. Aan de infostand van UCLL staan printers die unieke gadgets van Pukkelpop printen vanuit gerecycleerd materiaal. Iedere dag worden er 300 collector’s items uitgeloot en is er één hoofdprijs te winnen. In de backstage staan twee transportbanden waar enkele vrijwilligers het terreinafval handmatig uitsorteren. Alle bruikbare plastics worden verwerkt tot 3D filament. Hiermee kunnen nieuwe meubels voor Pukkelpop 2017 gemaakt worden.
 • Borstbeeld: om duidelijk te maken wat je allemaal kan doen met duurzaam printen, kon je een borstbeeld bewonderen op de infostand van UCLL.
 • Upcycling workshops: studenten UCLL en medewerkers van de Techniek- en Wetenschapsacademie (UCLL) organiseren workshops om van bekertjes nieuwe interieurvormen te maken zoals lampenkappen.

Projecten rond groene energie:

In 2015 werd op Baraque Futur ook 306,94 kWh groene energie opgewekt door middel van zonnepanelen, een windmolen, plant power en battery packs. Dit kwam neer op ongeveer 90% groene energie van de totale energievraag op Baraque Futur. Dit jaar gaan we een stapje verder.

 • Sustainable dance floor: de succesvolle energie-opwekkende dansvloer van vorig jaar komt er ook dit jaar weer maar het wordt nu een silent disco met headsets.
 • Een jukebox die op koolzaad werkt en waar jongeren na het gebruik van een pers, zelf een nummer kunnen kiezen/aanvragen. Er staat ook een grote koolzaadpers van de Expertisecel Energy UCLL.
 • Solar Plant: de zonnepanelen, windmolens en het energiesysteem zijn verbonden met een mobiel systeem van een Nederlandse firma. Dit systeem is gloednieuw.

100 studenten en docenten betrokken:

In totaal zijn er bijna 100 studenten en docenten betrokken om alle nieuwe projecten en experimenten tot een goed einde te brengen.

 • Studenten Lerarenopleiding Campus Hasselt (Oude Luikerbaan) – Recyclage workshops en enquête
 • Studenten Elektromechanica / Energietechnologie Campus Diepenbeek – Energie-projecten
 • Studenten Bedrijfsmanagement Campus Diepenbeek – Cleanteams en sensibiliseringacties afval
 • Studenten Voeding- en Dieet Campus Gasthuisberg Leuven – Enquete Voeding en Dieet
 • Expertisecel Energy UCLL – projectcoördinatie, groene energie
 • Techniek – en WetenschapsAcademie UCLL (Houthalen): Workshops
 • Samenwerkende bedrijven

Samenwerking rond duurzaamheid tussen de hogeschool en Pukkelpop

De hogeschool en Pukkelpop hebben sinds vorig jaar een partnership in het kader van duurzaamheid en het festival van de toekomst. Ieder jaar zal er ingezet worden op nieuwe experimenten en uitdagingen in dit thema waarbij de expertisecellen van de hogeschool verschillende opleidingen en groepen van studenten betrekken. 

CHECK ONZE FACEBOOKPAGINA MET LIVE-VERSLAGGEVING TIJDENS PUKKELPOP