Overslaan en naar de inhoud gaan

Pukkelpop 2018

In 2018 was onze hogeschool voor het 4de jaar op rij partner van Pukkelpop. Dit jaar lag de focus op groene energie, duurzame voeding, afvalbeleid op de camping en de voorziening van een afkolfstand.
Een 60-tal medewerkers, en evenveel mensen in de voorbereiding, zorgden voor een geslaagde editie van Pukkelpop 2018. In onderstaand overzicht kan je ontdekken wat we precies allemaal deden.

Een rondleiding op onze Pukkelpopstand

Onze opleidingen op Pukkelpop 2018

 

Afkolfstand: Milk 'n Boobs Bar

Op initiatief van de studenten en docenten van de opleiding vroedkunde van hogeschool UCLL werd dit jaar op de weide van Pukkelpop een Milk 'n Boobs bar ingericht. Op die plek kunnen jonge mama's die borstvoeding geven in alle rust hun melk afkolven. Zo hoeven zij geen enkel optreden te missen.

Enkele cijfers

 • 27 liter moedermelk afgekolfd
 • 100 mama’s
 • 201 kolfbeurten


Onderzoeksproject: Eye-tracking

Er werd een onderzoek uitgevoerd naar de visibiliteit van de nooduitgangen. Festivalgangers krijgen brillen op waardoor hun kijkrichting gemeten kan worden en worden zo de wei opgestuurd met verschillende opdrachten. Ook worden de routes naar het festival onderzocht. Enkele medewerkers krijgen een bepaald startpunt toegewezen en moeten dan de wegaanwijzingen volgen tot aan verschillende punten op het festival. 

Enkele cijfers

 • 240 festivalgangers werkten mee an het onderzoek

Meer over dit onderzoeksproject: www.ucll.be/eye-tracking


Alpacamytent back home

Voor het 2de jaar op rij kreeg het afvalbeleid op de camping extra aandacht met de Alpacamytent-campagne. Zowel online als op de weide werd deze actie doorgetrokken met ludieke alpaca's met als doel kampeerders op te roepen om de tent op zondag niet achter te laten. Dit jaar werd er ook extra gefocust op het afval en werd de alpaca vergezeld met een otter: 'Alpacamytent and I'll take my otter shit too'. Op de stand kon je een selfie maken in een photobooth, een alpacatattoo laten zetten en op de camping kon je op zondag jezelf met je tent laten fotograferen waarmee je kans maakt op 5 VIP combi's voor 2019.
Bekijk wat de winnaars van Pukkelpop 2017 ervan vonden als VIP op Pukkelpop 2018.

Enkele cijfers

 • +3000 Alpaca tattoos
 • 535 Camping-foto’s
 • +/- 1500 deelnemers aan de zondagswedstrijd

Bekijk het album van de zondagactie.Gezocht: voedsel voor de toekomst

Het project 'Gezocht: Voedsel voor de Toekomst' van UCLL, de Provincie-Vlaams Brabant, Rikolto, Colruyt Group en KU Leuven gaat samen met jongeren, experten en boeren op zoek naar oplossingen om de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden. Docenten en studenten van UCLL gingen de uitdaging aan om jongeren dicht bij huis op een concrete manier te betrekken in dit verhaal aan de hand van onder andere een Mobiel Food Lab dat rondreist op campussen en events.
 
Op Pukkelpop werd de jonge festivalganger actief betrokken in ons onderzoek: interactieve spelen als de BalancedGlobe en het spectaculaire SeaweedCatching waren samen met zeewierproevertjes de trigger om het gedrag van jongeren omtrent duurzame voeding te kunnen observeren en bespreken. Bovendien kon elk half uur een nieuwe groep jongeren aanschuiven voor een driegangenmenu ontwikkeld samen met studentenchef Loïc:  de interviews tijdens deze sessies werden gebruikt als input voor ons marktonderzoek rond de houding van jongeren tegenover duurzame en gezonde voeding. Daarnaast werd ook Eye tracking ingezet om de effectiviteit van duurzaamheidsclaims op verpakkingen te meten. 
 
Op deze manier werd de gecombineerde expertise uit onze opleidingen Voedings- en Dieetkunde en Marketing ingezet om het uiteindelijke doel te bereiken: een duurzame gedragswijziging van de consument van de toekomst.

Download de onderzoeksresultaten

 

Probeer de gerechten van het driegangenmenu ook thuis!
download recepten

Enkele cijfers

 • 450 deelnemers aan het zeewiervissen
 • 6kg zeewierpesto geproefd
 • 1.500 pogingen om de aardbol in evenwicht te brengen
 • 120 interviews tijdens een duurzaam 3-gangenmenu
 • 90 Eye tracking onderzoeken naar voedingsverpakking

Meer info over dit project:
www.voedselvoordetoekomst.be
www.facebook.com/FoodFTFutureSolar Flower + Mobiele Energie Units

Net zoals vorig jaar werd de Solar Flowar ingeschakeld voor groene energie. Dit jaar werden de sanitaire ruimtes tussen de Castello en de UCLL-stand voorzien van groene energie voor zowel de afzuiging als verlichting.

Backstage werden de zonnepanelen van de Mobiele Energie Unit en het Moving Lab gebruikt voor de energievoorziening van de UCLL-stand.

Op onze stand kon je energiewaardes telkens live monitoren via een groot scherm.

Enkele cijfers

 • 450 kWh zonne-energie opgewekt en gebruikt
 • 120 liter diesel uitgespaard
 • 240kg minder CO2 uitstoot