Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Mondzorg:

Studenten Pieter Serneels en Rune Doumen

Onze studenten geven workshops aan kinderen in Leuven rond het goed verzorgen van hun tanden. 
Kijk even mee.

Doris Voortmans, zelfstandige MondhygiËnist,
procesbegeleider bij "gezonde Mond"

Wij waren de allereerste lichting mondhygiënisten in België! Ik ben dan ook enorm trots dat ik mezelf, na hard werken, pionier in het beroep kan noemen.  Tijdens het laatste jaar van de opleiding, richtte ik samen met negen andere studenten de Belgische Beroepsvereniging voor Mondhygiënisten ‘BBM’ op. Hier ben ik  bestuurslid van. Een van de vele missies van deze vereniging is onder andere om de bevolking op de hoogte brengen van het beroep. Zo merk ik zeer vaak nog verwarring en onwetendheid over wat ‘de mondhygiënist’ nu juist is.
www.bb-m.be ) De professionele bachelor in de Mondzorg boeide me enorm waardoor ik besloten heb om mij verder te verdiepen in de preventie en nu een master in de gezondheidsbevordering volg. Ondertussen werk ik wel als student-zelfstandige voor het project ‘Mondzorglijn’ van Gezonde Mond als procesbegeleider. Dit houdt in dat ik enkele woonzorgcentra begeleid in het verbeteren van hun beleid omtrent mondzorg door bijvoorbeeld het personeel op te leiden over het correct uitvoeren van dagelijkse mondzorg bij gedementeerde bewoners. Hier haal ik als mondhygiënist zeer veel voldoening uit.

Ik kijk tevreden terug naar de opleiding en hoop dat het beroep de komende jaren nog veel mooie evoluties mag kennen zodat de kwetsbare doelgroepen nog beter bereikt kunnen worden.

 

Inne Matthys,
Centrum Parodontologie en Implantologie

Ik werk halftijds in het Centrum Parodontologie en Implantologie Leuven. Ik ben hier de enige mondhygiëniste en neem alle preventieve controles, implantaat controles, scaling en rootplaning  voor mijn rekening. Daarnaast begeleid ik studenten van UCLL tijdens hun stages en bij het aanleren van specifieke vaardigheden. 
Het beroep is erg veelzijdig. Zeker in een paro praktijk is er enorm veel vraag naar mondhygiënistes. Ook het communicatieve deel van de job staat mij aan. Het is een uitdagende job met veel opportuniteiten en toekomstperspectieven.  Weinig patiënten kennen ons beroep. En als ze ervan gehoord hebben weten ze niet wat ons beroep juist inhoudt. Er zijn patiënten die mij aanzien als tandarts maar er zijn er zeker ook die denken dat ik een tandartsassistente ben. Vaak moet ik de vergelijking maken tussen een tandarts en een mondhygiënist. Maar niemand maakt er een probleem van door mij behandeld te worden i.p.v. door de parodontoloog of tandarts! 
Ik blik met een positieve blik terug op de opleiding.  Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, die allemaal net als mij meer dan drie jaar geleden een sprong in het diepe namen. Daardoor delen wij naar mijn mening wel een zekere band. Ik heb vriendschappen uitgebouwd en ben dankzij de opleiding ook enkele weken in Rwanda geweest waar ik zowel op professioneel als persoonlijk vlak veel geleerd heb. Allemaal leuke herinneringen om lang te koesteren.