Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs:

Volg je dromen, word leraar!

Heb je een bachelor- of masterdiploma? Wil je graag (alsnog) lesgeven in het secundair onderwijs? Wil je jouw passie voor je vak delen met jongeren? Dan bieden wij jou de verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs (VEB): 

  • Een opleiding van  1 jaar in dagonderwijs  of van 2 jaar in avondonderwijs om leraar te worden in de vakken op basis van jouw vooropleiding.  
  • Je behaalt zo je pedagogische bekwaamheid, voorheen gekend als de specifieke lerarenopleiding (SLO) of D-cursus. 
  • Vakkennis en vakvaardigheden heb je uiteraard al. Daarom ligt de nadruk in deze opleiding helemaal op leren lesgeven in de praktijk. 
  • Met dit diploma kan je aan de slag in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs (ASO, TSO, KSO, BSO) en in de derde graad van het BSO of in het volwassenonderwijs. Als je een masterdiploma hebt mag je ook in de derde graad van ASO, TSO en KSO lesgeven.
  • Je kan starten in september of in februari, in Diepenbeek of in Heverlee.
  • Op basis van je basisdiploma kan je recht hebben op vrijstellingen. Hiervoor kan je contact opnemen met een trajectcoach.
  • Sta je al voor de klas, maar nog zonder lerarendiploma? Of word je tewerkgesteld tijdens je opleiding? Dan volg je het LIO-traject (Leraar in Opleiding).
     
studieprogramma diepenbeek   studieprogramma heverlee 

 “Na enkele werkervaringen in de privésector wist ik zeker dat ik terug moest naar mijn initiële droom, het onderwijs. Ik was dan ook heel blij toen ik de verkorte educatieve bachelor ontdekte en heb er geen moment spijt van gehad. De lectoren en coaches ondersteunen je echt doorheen je traject. Hun passie motiveerde me nog meer om de leraar te worden die ik zelf altijd graag had gehad.”

Aishat Mekiyeva 

 


De opleiding werd eerder aangeboden door CVO Limlo (Diepenbeek) en CVO VTI (Leuven), maar wordt sinds september 2019 georganiseerd door hogeschool UCLL.

Ik ben 50 jaar. Onlangs verloor ik mijn job en ben ik via een intensieve loopbaanbegeleiding aan de weet gekomen dat ik nog  leraar kon worden dankzij UCLL. Het is zo fijn om dat te kunnen doen, want voor de klas staan is  mijn meisjesdroom  en hetgene waarvoor ik in de wieg gelegd ben.

Sabine

troeven van de verkorte educatieve bachelor aan hogeschool ucll


1. persoonlijke aanpak 

Je studeert in kleine groepen en ontdekt waar jij sterk in bent en wie je bent als persoon en als leraar. Er staat altijd een coach klaar om jou te begeleiden. Het is een flexibele opleiding die je kan combineren met werken en/of een gezin. 

2. leren in de praktijk 

Je wordt al snel ondergedompeld in de praktijk. Je werkt aan opdrachten in de opleiding en in een stageschool. Je krijgt veel oefenruimte om te groeien in het leraarschap. Jijzelf, de lectoren, medestudenten en stagementoren geven feedback op jouw oefenlessen en zo boek je vooruitgang. 

3. samen opleiden 

Als leraar sta je niet alleen voor de klas. Je werkt veel samen met andere studenten en leraren. Je leert overleggen, compromissen sluiten, communiceren, materialen uitwerken en samenwerken als een echte teamplayer. Onderwijs maak je samen! 

4. vakdidactiek 

Je krijgt ook pedagogische, psychologische en onderwijskundige inhouden mee om in te kunnen spelen op hoe individuele jongeren zich ontwikkelen, leren en groeien. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je een motiverende, aangename leeromgeving kan creëren, hoe je opvoedkundige uitdagingen kan benaderen en hoe je jongeren kan begeleiden bij hun leerproces.
 

Ik ben gepassioneerd door wetenschappen en studeerde (bio)chemie aan UCLL. Lectoren, familie en vrienden vertelden me vaak dat ze me echt in het onderwijs zagen staan. Het was dan ook een gemakkelijke keuze om een extra opleiding te volgen om de lesbekwaamheid te verkrijgen. En het duurt slechts één jaar! Door je voorkennis wordt er verwacht dat je de vakinhoud kent. Dus kan je helemaal focussen op het uitwerken van lessen, je verdiepen in hoe leerstof overbrengen op een interessante manier, en leren luisteren en praten met leerlingen, collega’s en ouders.

Yves Lens

download de flyer