Overslaan en naar de inhoud gaan

Start

U bent hier

Je bent definitief ingeschreven voor de Banaba Buitengewoon onderwijs (& Ondersteuningsteams) aan de Lerarenopleiding op Campus Hertogstraat in Heverlee. Hieronder vind je alle info om je start bij UC Leuven-Limburg optimaal te laten verlopen. We wensen je alvast een goede start toe en kijken er naar uit om jou te ontmoeten.

Hieronder vind je de startinfo voor jouw opleiding. We overlegden aangepaste Coronamaatregelen en werken nog volop aan een veilige planning voor de rest van het academiejaar.

Verder op deze pagina lees je hoe je jouw UCLL-account al kan activeren en zo toegang krijgt tot het intranet en je lesrooster (opgelet, gezien de omstandigheden is dit pas midden september beschikbaar). Op ons intranet vind je binnenkort ook de aangepaste Coronamaatregelen voor het nieuwe academiejaar. Draag zeker je mondmasker op de campus.

Ga je in academiejaar '20-'21 de voltijdse  Banaba Buitengewoon Onderwijs in Heverlee volgen? Dan ben je alvast van harte welkom in één van onze online info- en toewijzingssessies rond werkplekleren.

info- en toewijzingssessies

Je ontvangt uitgebreide informatie over de opleiding, de doelstellingen en de mogelijke opties rond werkplekleren. Je kan er ook meteen je voorkeur opgeven en zo verder richting geven aan je eigen opleiding. 

Schrijf je via Renate Semeese (renate.semeese [at] ucll.be) in voor één van onderstaande info- en toewijzingssessies. Je ontvangt nadien een bevestiging met de url voor de online sessie en meer info.

 • vrijdag 28/08/2020: 10.00  - 11.00 uur of 11.00 - 12.00 uur
 • dinsdag 1/09/2020: 13.00 - 14.00 uur of 14.00 - 15.00 uur
 • donderdag 3/09/2020: 10.00  - 11.00 uur of 11.00 - 12.00 uur
 • Maandag 7/09/2020: 10.00 – 11.00 uur of 11.00 – 12.00 uur
 • Donderdag 10/09/2020: 13.00 – 14.00 uur of 14.00 – 15.00 uur
 • Dinsdag 15/09/2020: 10.00 – 11.00 uur of 11.00 – 12.00 uur

Hou er rekening mee dat na elke info-en toewijzingssessie er reeds werkplekplaatsen worden toegewezen. Je hebt er dus baat bij om zo snel mogelijk aan één van de sessies deel te nemen.

Startdag

De Ba-na-ba Buitengewoon onderwijs start op in de week van 21 september 2020 op campus Hertogstraat. In de centrale inkomhal vind je bewegwijzering naar het juiste lokaal.

Studenten voltijdse opleiding

Ben je student in de eenjarige voltijdse opleiding? Dan start je op donderdag 24 september 2020  op Campus Hertogstraat.

Het startuur, lokaal en een uitgebreidere planning ontvang je via mail.

Studenten deeltijdse opleiding

Ben je student in de tweejarige deeltijdse opleiding? Dan start je op woensdag 23 september 2020  om 13:30 op Campus Hertogstraat. Je startdag zit er omstreeks 17:45 op.

Het lokaal en een uitgebreidere planning ontvang je via mail.

Later ingeschreven of startdag gemist?

Later ingeschreven en/of startdag gemist? Neem zo snel mogelijk contact op met renate.semeese [at] ucll.be voor verdere afspraken over jouw start.

Cursussen en handboeken

Alle informatie over didactisch materiaal, zoals cursussen en handboeken, voor jouw opleiding krijg je op  de startdag. Binnen de voortgezette opleidingen zijn de meeste cursussen volledig online te vinden. Doorgaans werken we ook niet met verplichte literatuur, wel met aanbevolen literatuur die je ook in de bib kan vinden.

Is er voor jouw opleiding een boekenlijst, dan vind je die terug op de webshop en kan je nu al boeken of cursussen bestellen (zie hieronder).

Campusverkoop en online aankoop didactisch materiaal

Vanaf 5 september 2020 kan je studiemateriaal aankopen via een webshop.  Je geniet van een korting bij alle aankopen en nabestellingen en kiest voor levering aan huis of op de campus. Je ontvangt nog meer info over het materiaal dat je nodig hebt op de startdag.

 • Levering aan huis (leverkost afhankelijk van de hoeveelheid materiaal, gratis vanaf > 5kg)
  • Weegt je bestelling meer dan 5kg, dan wordt ze automatisch aan huis geleverd
 • Levering op de campus (pop-up bij het begin van elk semester)
  • dinsdag 22 september 2020 tussen 11:00 en 14:00
  • maandag 28 september 2020 tussen 11:00 en 14:00
  • oktober 2020: onthaal campus Hertogstraat volgens openingsuren

 

Individueel Studieprogramma (ISP)

Het Individueel Studieprogramma (ISP) is een toepassing in KU Loket waarin je als student vastlegt welke opleidingsonderdelen je dit academiejaar zal volgen. Meer informatie hierover ontvang je op de startdag. Hier vind je het algemene studieprogramma.

De opleiding focust in het bijzonder op de dagelijkse klas- en schoolpraktijk bij de ondersteuning van kinderen/jongeren met specifieke onderwijsvragen. Het spreekt voor zich dat wie al een lerarendiploma verwierf, meteen ook als leraar zal worden ingezet.

Stage of werkplekleren

Zowel de voltijdse als de deeltijdse opleidingsroute is praktijkgericht en combineert theorie en praktijk gedurende het hele jaar via lesdagen en werkplekleren of stage:

 • voltijdse opleiding: je kiest in overleg met de stagecoördinatoren twee stages
 • deeltijdse opleiding je kiest een combinatie met werk in het onderwijs. Indien je nog niet in een onderwijszorgfunctie of in het buitengewoon onderwijs werkt, krijg je eveneens een werkplek voor stage toegewezen via de stagecoördinatie van de opleiding. Je voorziet dan wekelijks één dag voor werkplekleren in het (buitengewoon) onderwijs

Nog geen leraar?

Wie nog geen leraar is, neemt van bij de start een bijkomende module op rond Didactische vaardigheden die op vrijdag wordt gegeven, vnl. in semester 1. Deze module biedt je houvast in de klaspraktijk en zet je op weg bij het lesgeven.

Vervolgens breid je je didactische vaardigheden verder uit in je wekelijkse stage/werkplekleren doorheen de gehele Banaba-opleiding.

Vanaf semester 2 kan je bovendien een combinatietraject starten met de verkorte educatieve bacheloropleiding secundair onderwijs. Die rond je dan af in het volgende academiejaar, ten vroegste in januari. Je Banaba-diploma bied je daarbij vrijstellingen en zo behaal je meteen ook een lerarendiploma. Voor meer informatie over de Verkorte Educatieve Bachelor in Secundair Onderwijs (vroegere SLO-opleiding) contacteer je Nick Goemaere: nick.goemaere [at] ucll.be (.)

Vrijstellingen

De Banaba Buitengewoon onderwijs kent een heel gevarieerde instroom. Wie eerder al koos voor een opleiding in zorg of welzijn, maakt kans op vrijstellingen. Na de informatie tijdens de startdag, contacteer je hiervoor de ISP-verantwoordelijke Sofie Van Eynde (sofie.vaneynde [at] ucll.be).

Start academiejaar 2020-2021

ICT

We helpen je graag op weg met alle  ICT-informatie om van start te kunnen gaan aan UCLL.
Accountactivatie, UCLL e-mail, UCLL app, KULoket, Laptop, Software met oa gratis office 365, Toledo, Wifi, Studentenkaart en ICT helpdesk)

activeer nu je ucll-account

De activatiecode heb je ontvangen in je persoonlijke mailbox. Om verder te gaan, moet je account geactiveerd zijn.

Is een laptop nodig?

Een eigen laptop tijdens je opleiding is wel handig. Zeker nu er meer lessen online zullen worden gegeven.

Als UCLL hebben we een speciaal aanbod van Laptops via https://ucll.academicshop.eu/

We begrijpen dat een eigen laptop niet voor iedereen betaalbaar is.
Lukt het financieel niet om een laptop aan te kopen, contacteer ons : 

Voor Leuven, Heverlee en Diest:  contacteer de  Sociale Dienst

Voor Diepenbeek, Hasselt en Genk: contacteer de Studentendienst

Jouw persoonlijke coach

Elke student heeft bij ons een persoonlijke begeleider. Je vindt meer info hierover op intranet onder Begeleiding.

Studeren met een erkend statuut

Indien je topsporter, kunstenaar, mantelzorger, ondernemer, werkende student of student met een functiebeperking bent, neem contact met ons op als je wil studeren met een erkend statuut.

Buspas

Je bent al ingeschreven en wil toch nog een buspas (Leuven - Limburg)

Werken en studeren

Combineer jij  werken en studeren, dan kan je beroep doen op allerlei steunmaatregelen:

Je studies combineren met een gezonde dosis sport

Sportoverzicht Leuven

Sportoverzicht Limburg

Je bent al ingeschreven en wil toch een sportkaart (Leuven - Limburg)

Welke impact heeft corona op jouw studies als nieuwe student?

Ontdek het hier

Klasgroep? Lesrooster?

Vanaf 14/09/2020 kan je je klasgroep  opzoeken in je ISP of Individueel Studie  Programma in KULoket.  Opgelet, dit kan voor bepaalde opleidingen later zijn, check daarvoor de intranetberichten van je opleiding.  

Je lesrooster vind je op www.rooster.ucll.be

Meer uitleg vind je hier

studentendienst Hertogstraat

Heb je specifieke noden of vragen (sociaal statuut, studiefinanciering, psychosociale problemen, …) of heb je een functiebeperking of leerstoornis?

Wil je meer informatie over één van de verschillende statuten (topsport, kunstenaar, werk, ondernemer en mantelzorger)? 

Dan kan je terecht bij de studentendienst op Campus Hertogstraat. Je maakt een afspraak via +32 (0)16 37 56 66 of studentendienst.ler.brabant [at] ucll.be.

Praktische informatie

Kom slim naar de campus en neem liefst de fiets of het openbaar vervoer. Lees hier alle informatie over campus Hertogstraat:  de bereikbaarheid, parkeermogelijkheden, faciliteiten, openingsuren, ...

Nog vragen?

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder! De campus is tijdens de zomer wel gesloten tussen 11 juli en 10 augustus 2020.

Campus Hertogstraat, Hertogstraat 178, 3001 Heverlee, +32 (0)16 37 56 00, ler.heverlee [at] ucll.be

Specifieke opleidingsinformatie

Renate Semeese 016 37 55 03 renate.semeese [at] ucll.be

Annet De Vroey 016 37 56 30 annet.devroey [at] ucll.be

Volg ons

op social media

Volg de lerarenopleiding (ucll.ler.brabant) ook op social media!