Overslaan en naar de inhoud gaan

Inschrijven

U bent hier

Je bent definitief ingeschreven voor de Banaba Buitengewoon onderwijs (& Ondersteuningsteams) aan de Lerarenopleiding op Campus Hertogstraat in Heverlee. Hieronder vind je alle info om je start bij UC Leuven-Limburg optimaal te laten verlopen. We wensen je alvast een goede start toe en kijken er naar uit om jou te ontmoeten.

Start academiejaar 2018-2019

Volg je de eenjarige voltijdse opleiding, dan start het academiejaar voor jou op woensdag 19 september 2018. We verwachten je om 09:30 op Campus Hertogstraat voor de Banaba startdag. We ronden af rond 16:00.

De lessen vinden wekelijks plaats op woensdag en donderdag. Op maandag en dinsdag loop je telkens stage (Werkplekleren).

Koos je voor de tweejarige deeltijdse opleiding, dan start je niet op woensdag. We verwachten we jou voor de start van het academiejaar op zaterdag 22 september 2018 voor een eerste kennismaking, uitwisseling van verwachtingen en info omtrent eventuele vrijstellingen en jaarprogramma. Je ontvangt nog een mail met alle startgegevens.

De lessen vinden plaats op zaterdagvoormiddag van 9:00 tot 12:00 en enkel in semester 2 ook op woensdagnamiddag van 13:30 tot 16:30 (in academiejaar 18-19). 

STAGE OF WERKPLEKLEREN

Beide opleidingsroutes zijn praktijkgericht en combineren theorie en praktijk gedurende het hele jaar via ‘werkplekleren’ en lesdagen.

In de voltijdse opleiding kies je hiervoor in overleg met de stagecoördinatoren twee stages, in de deeltijdse opleiding kies je voor een combinatie met werk in het onderwijs.

Indien je nog niet in een onderwijszorgfunctie of in het buitengewoon onderwijs werkt, krijg je eveneens een werkplek voor stage toegewezen via de stagecoördinatie van de opleiding. Je voorziet dan wekelijks één dag voor werkplekleren in het (buitengewoon) onderwijs.

Bij je intake- en toewijzingsgesprek kwamen je stagekeuzes reeds aan bod, zodat we jou uiterlijk op de startdag van de opleiding je definitieve werkplek(ken) voor stage kunnen bevestigen. Het werkplekleren start vanaf maandag 24 september 2018.

LERAARS EN NIET-LERAARS

De opleiding focust in het bijzonder op de dagelijkse klas- en schoolpraktijk bij de ondersteuning van kinderen/jongeren met specifieke onderwijsvragen. Het spreekt voor zich dat wie al een lerarendiploma verwierf, meteen ook als leraar zal worden ingezet.

Wie echter nog geen leraar is, neemt van bij de start een bijkomende module op rond Didactische vaardigheden die op vrijdag wordt gegeven, vnl. in semester 1. Deze module biedt je houvast in de klaspraktijk en zet je op weg bij het lesgeven.

Vervolgens breid je je didactische vaardigheden verder uit: in je wekelijkse stage/werkplekleren, doorheen de gehele Banaba-opleiding, en vanaf semester 2 in een combinatietraject met de SLO-opleiding. Ook hiervoor dien je rekening te houden met bijkomende les- en stage-uren. Voor meer informatie over een inschrijving in de SLO kan je alvast contact opnemen met Lieve Decuber, contactpersoon voor de SLO-opleiding bij het VTI: lieve.decuber@vti-leuven.be.

Wil je de opleiding combineren met de verkorte opleiding Lager Onderwijs in plaats van een SLO? Neem dan contact op met Katrin Ceulemans: katrin.ceulemans@ucll.be.

VRIJSTELLINGEN

De Banaba Buitengewoon onderwijs kent een heel gevarieerde instroom. Wie eerder al koos voor een opleiding in zorg of welzijn, maakt kans op vrijstellingen in de Banaba. Na de informatie tijdens de startdagen contacteer je hiervoor de ISP-verantwoordelijke Marie-Claire Goossens: marieclaire.goossens@ucll.be.

specifieke noden of vragen / functiebeperking

Heb je specifieke noden of vragen (sociaal statuut, studiefinanciering, psychosociale problemen….) of heb je een functiebeperking? Wil je meer informatie over het topsportstatuut?  Dan maak je best een afspraak met de studentendienst op Campus Hertogstraat.
Tel. +32 (0)16 37 56 66 of studentendienst.ler.brabant@ucll.be

Nog vragen?

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder.

Specifieke opleidingsinformatie

Renate Semeese 016 37 55 03 renate.semeese@ucll.be
Annet De Vroey 016 37 56 30 annet.devroey@ucll.be