Overslaan en naar de inhoud gaan

Inschrijven

U bent hier

biomedische laboratoriumtechnologie

Welkom! Je bent definitief ingeschreven  in de Professionele Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie op  campus Gasthuisberg  te  Leuven. Hieronder vind je alle info om de start van het nieuwe academiejaar optimaal te laten verlopen. Kom regelmatig naar deze pagina terug, zeker kort voor de start van het academiejaar, want ze wordt regelmatig geüpdatet. We wensen je alvast een goede start toe en kijken er naar uit jou te ontmoeten. Tot snel!

Karolien Decamps & Eveline Strackx, Opleidingsverantwoordelijken BLT

coverbeeld_-_blt.jpg

ZOMERCURSUS CHEMIE

Wil je graag :

 • Je wetenschappelijke kennis opfrissen?
 • Al nieuwe vrienden maken voor de opstart van het academiejaar?
 • De campus leren kennen?

Dat zijn drie goede redenen om deel te nemen aan de zomercursus chemie. Meer info en de optie om in te schrijven voor de zomercursus vind je via de knop hieronder. 

klik hier voor meer info over de zomercursus chemie

 

het nieuwe academiejaar start coronaproof! wat moet je weten?

De start van het academiejaar zal er anders uitzien dan anders, zowel voor eerstejaars als ervaren moving minds. Ontdek in onderstaande lijst waar je rekening mee dient te houden wanneer je in september voor het eerst komt of terug keert naar de campus, om aan een nieuw academiejaar te beginnen.

Wat je moet weten over de start van Academiejaar 2020-2021

Welkom op de campus

Met haar labo’s, praktijklokalen, etc. is de leeromgeving van de campus voor onze studenten erg belangrijk. En het campusleven hoort gewoon bij het studentenleven. Onze campussen zijn gezellig, maar UCLL is ook een grote hogeschool. We hebben dus voldoende ruimte om jullie nog te ontvangen, ook met coronamaatregelen. Waar het mag en kan, organiseren we ons onderwijs op de campus, maar een combinatie met online blijft mogelijk.

Onderwijs als een hybride wagen

UCLL staat voor sterk onderwijs, in alle omstandigheden. We draaien daarom op twee motoren, die van het on-campus én die van het online onderwijs. Afhankelijk van de evolutie van de epidemie en de overheidsrichtlijnen, schakelen we over. Wat er ook gebeurt, we zijn voorbereid!

Levendig onderwijs

Onze campussen gebruiken we voluit voor contactonderwijs. Kom je naar de campus dan is dat om live in debat te gaan, vragen te stellen, ideeën uit te wisselen. De campus is er in eerste instantie voor interactie en praktijk; meer theoretische lessen voor grote groepen plannen we indien nodig online in. Die hybride wagen, weet je wel.

Nieuwe studenten krijgen voorrang

Eerstejaars krijgen voorrang als de overheid ons beperkingen oplegt in campuscapaciteit. We willen dat je als nieuwe student een band kan opbouwen met je medestudenten, de docenten, de campus, de opleiding en natuurlijk UCLL. Een goede start is half gewonnen.

Samen in de UCLL-bubbel

Samen op de campus moet niet alleen leerrijk, maar ook ‘rijk’ zijn. Dus: kleine klasgroepen in bubbels waar het kan; afstandsregels als het moet. Vriendschappen sluiten voor het leven hoort er zeker nog bij.

Goed in je vel, in alle omstandigheden

Sterk in je schoenen staan is belangrijk in vele omstandigheden. Je goed in je vel voelen is dat in dit nieuwe normaal des te meer. Daarom is het sociale aspect ook zo belangrijk: binnen de leergroep en op de campus. Stel: we moeten meer inzetten op online onderwijs dan verwacht, dan ligt er een plan klaar om jou extra te ondersteunen en bijzondere aandacht te geven aan het sociale aspect. Studeren doe je nooit alleen.

Mondmaskers? Circulatieplannen?

Ja hoor, je kent het al. Uiteraard heeft UCLL circulatieplannen en afstandsregels, passen we extra hygiëne toe en moet je ook altijd een mondmasker mee hebben op de campus. We kunnen er maar beter aan wennen.

Strenger in het hoger onderwijs?

Virologen zien het hoger onderwijs als een ‘versneller’ in de heropflakkering van COVID-19. Volle campussen worden in dat opzicht al eens vergeleken met een klein of middelgroot festival. Vandaar dus deze maatregelen.

Start academiejaar 2020 - 2021

De lessen gaan van start op maandag 21 september 2020 volgens de lessenroosters per klasgroep. Zodra je je klasgroep kent (via KU Loket(link is external)) kan je je lessenrooster raadplegen op het intranet.

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw eerste lesdagen in de opleiding vlot te laten verlopen. Meer algemene informatie (bv. hoe je je UCLL-account activeert)  vind je helemaal onderaan deze webpagina.

studenten in fase 1 

We verwachten jou op vrijdag 18/09/2020 om 9u op campus Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven voor een onthaalmoment in kleine groep. Op die manier zorgen we voor een persoonlijk onthaalmoment dat past binnen de Corona-maatregelen.

Tijdens dat onthaalmoment maak je als nieuwe student kennis met een aantal medestudenten, je lectoren en de opleidingsverantwoordelijke. We maken je wegwijs op de campus en vertellen je alles wat je moet weten over jouw opleiding.  Ook hoe je het gebruik maakt van het intranet, de lesroosters, de programmagids en de digitale leeromgeving komt aan bod. 

De lessen gaan van start op maandag 21/09/2020 volgens de lesroosters per klasgroep. Je kan jouw rooster raadplegen via intranet.

studenten in fase 2 en 3

Zodra je je klasgroep kent, kan je je lesrooster raadplegen op het intranet. De lessen starten in principe op maandag  21/09/2020. Kijk je lesrooster goed na!

studenten verkort traject

Voorafgaand aan de lessen geven we een korte introductiesessie. Je kan de juiste datum en het exacte lokaal later vinden via het lesrooster op intranet.

vrijstellingen

Denk je dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen? Contacteer jouw trajectcoach voor meer info:

voor de reguliere opleiding:

 • Familienaam A-L: mira.wouters [at] ucll.be
 • Familienaam M-Z: karolien.devaere [at] ucll.be

voor het verkort traject:

 • Anne Van Dommelen: anne.vandommelen [at] ucll.be

hoe vraag je een vrijstelling aan bij blt

aanvraagformulier vrijstellingen blt

Startte je later dan 21/09/2020?

Indien je later dan 21/09/2020, de startdatum van het academiejaar, startte, dan miste je heel wat belangrijke informatie. Neem het document hieronder goed door, zodat je helemaal mee bent en goed aan de opleiding BLT kan starten.

Startinfo Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Alles over cursussen en Labobenodigdheden

Cursuslijsten

cursuslijsten semester 1

Hieronder vind je de cursuslijsten met de cursussen en/of handboeken die je dient aan te kopen voor vakken uit semester 1:

Wordt binnenkort aangevuld.

Waar koop je je cursussen?

Er wordt momenteel nog bepaald hoe, waar en wanneer de cursusverkoop zal doorgaan.

Gelieve regelmatig naar deze pagina terug te komen om de laatste informatie te ontvangen.

Labojassen en lesmateriaal

labojas en ander labomateriaal

Labojassen zijn te verkrijgen bij de firma Dutra via hun  webshop. We raden je aan minstens 2 stagepakken te kopen. Opgelet, stagepakken worden niet teruggenomen. Bekijk dus zeker goed de maattabellen op de website zodat je de juiste maat bestelt.

 • surf naar www.dutra.be
 • kies, indien nog niet het geval, rechtsboven voor de Nederlandstalige versie van de website via de keuze "NL".
 • hoover in de werkbalk bovenaan over "Klanten login" en klik vervolgens in het uitklapmenu op "Inloggen".
 • tik als Gebruikersnaam "ucleuven" in en voor Wachtwoord "Student1234" (telkens geen spaties achteraan). Vink "Ik ben geen robot" aan.
 • klik op de figuur van je opleiding.
 • je krijgt nu voor jouw opleiding een overzicht van de kledij/het materiaal dat je kan bestellen.
 • voor elk product dat je wil bestellen:
  • Vink "Selectie van dit product" aan.
  • Gebruik de tabel met afmetingen om jouw maat correct te bepalen. Zie je alleen een foto met een voorbeeld van de kledij, ga dan met je muis op de foto staan en klik 1 of 2 keer op het dubbele pijltje dat dan verschijnt. Dan krijg je de matentabel te zien.
  • Kies de juiste maat en het aantal dat je wil bestellen.
 • Klaar? Klik dan onderaan op mijn "Bestelling bevestigen".
 • Je krijgt dan een overzicht van je bestelling. Vul je gegevens in. Als je groter bent dan 1m85 dan vink je dat ook aan. Het is belangrijk dat je daaronder dan ook aangeeft hoe groot je effectief bent. Doe je dat niet, zal je bestelling vertraging oplopen want dan moet de firma Dutra je sowieso contacteren om deze informatie van je te krijgen.
 • Druk tenslotte op "Verzenden".
 • Je bestelling is nu geplaatst. Je krijgt een bevestigingsmail met een samenvatting van je bestelling en de betalingsmodaliteiten.
 • Voer de betaling correct uit. Zorg dat je de juiste mededeling vermeldt (zie bevestigingsmail).

Belangrijk:

 • Je bestelling wordt pas verzonden als de betaling door Dutra ontvangen is.
 • Zorg dat je de juiste maat bestelt. Gebruik daarvoor de tabellen die je per product in de besteltool vindt. In geval van foute maat is er geen retour mogelijk. 

Je dient ook labomateriaal, zoals een labobril, spatel, laboschriften etc. aan te kopen. Dit materiaal kan je bekomen tijdens de eerste laboles. 

Hieronder vind je het overzicht van de geschatte, maximale kostprijs van de labo's per fase.  De finaal aangerekende kostprijs is afhankelijk van welke labo's je als student opneemt op je ISP. De verrekening hiervan gebeurt via de studentenrekening. 

Hieronder vind je het overzicht van de maximale kostprijs van de labo's per fase.  De finaal aangerekende kostprijs is afhankelijk van welke labo's je als student opneemt op je ISP. De verrekening hiervan gebeurt via de studentenrekening. 

 • Fase 1:  €100
 • Fase 2:  €250
 • Fase 3:  €200

uitstappen en studiereizen

Doorheen de opleiding zullen we verschillende studiereizen en bedrijfsbezoeken doen. De kosten variëren afhankelijk van de opleidingsfase en de afstudeerrichting, maar zijn gemiddeld €100 per jaar. Tijdens de tweede opleidingsfase zullen enkele van onze studenten deelnemen aan een internationale projectweek in het buitenland. De kosten hiervan worden geschat op ongeveer €300.

studentendienst

Ben je op zoek naar extra studiebegeleiding tijdens je studieloopbaan? Contacteer onze studentenbegeleider maryse.wuyts [at] ucll.be.

Meer info over de mogelijkheden kan je vinden op de pagina over begeleiding.

meer informatie

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder: bellen kan naar +32 (0)16 375 200, e-mailen kan naar onthaal.gasthuisberg [at] ucll.be

Start academiejaar 2020-2021

ICT

We helpen je graag op weg met alle  ICT-informatie om van start te kunnen gaan aan UCLL.
Account activatie, UCLL E-mail, UCLL app, KULoket, Laptop, Software met oa gratis office 365, Toledo, Wifi, Studentenkaart en ICT helpdesk)

activeer nu je ucll-account

De activatiecode heb je ontvangen in je persoonlijke mailbox. Om verder te gaan, moet je account geactiveerd zijn.

Is een laptop nodig?

Een eigen laptop tijdens je opleiding is wel handig. Zeker nu er meer lessen online zullen worden gegeven.

Als UCLL hebben we een speciaal aanbod van Laptops via https://ucll.academicshop.eu/

We begrijpen dat een eigen laptop niet voor iedereen betaalbaar is.
Lukt het financieel niet om een laptop aan te kopen, contacteer ons : 

Voor Leuven, Heverlee en Diest:  contacteer de  Sociale Dienst

Voor Diepenbeek, Hasselt en Genk: contacteer de Studentendienst

Jouw persoonlijke coach

Elke student heeft bij ons een persoonlijke begeleider. Je vindt meer info hierover op intranet onder Begeleiding.

Studeren met een erkend statuut

Indien je topsporter, kunstenaar, mantelzorger, ondernemer, werkende student of student met een functiebeperking bent, neem contact met ons op voor te studeren met een erkend statuut.

Buspas

Je bent al ingeschreven en wil toch nog een buspas (Leuven - Limburg)

Werken en studeren

Combineer jij  werken en studeren, dan kan je beroep doen op allerlei steunmaatregelen:

Je studies combineren met een gezonde dosis sport

Sportoverzicht Leuven

Sportoverzicht Limburg

Je bent al ingeschreven en wil toch een sportkaart (Leuven - Limburg)

Welke impact heeft corona op jouw studies als nieuwe student?

Ontdek het hier