Overslaan en naar de inhoud gaan

Start

U bent hier

Je bent definitief ingeschreven voor de Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs in avondonderwijs op Campus Diepenbeek. We wensen je alvast een goede start toe en kijken er naar uit om jou te ontmoeten. Tot snel!

Ann Deburchgrave - opleidingsverantwoordelijke

 

Start academiejaar 2021-2022

ICT

We helpen je graag op weg met alle  ICT-informatie om van start te kunnen gaan aan UCLL.
Accountactivatie, UCLL e-mail, UCLL app, KULoket, Laptop, Software met oa gratis office 365, Toledo, Wifi, Studentenkaart en ICT helpdesk)

activeer nu je ucll-account

De activatiecode heb je ontvangen in je persoonlijke mailbox. Om verder te gaan, moet je account geactiveerd zijn.

Is een laptop nodig?

Een eigen laptop tijdens je opleiding is wel handig. Zeker nu er meer lessen online zullen worden gegeven.

Als UCLL hebben we een speciaal aanbod van Laptops via https://ucll.academicshop.eu/

We begrijpen dat een eigen laptop niet voor iedereen betaalbaar is.
Lukt het financieel niet om een laptop aan te kopen, contacteer ons : 

Voor Leuven, Heverlee en Diest:  contacteer de  Sociale Dienst

Voor Diepenbeek, Hasselt en Genk: contacteer de Studentendienst

Jouw persoonlijke coach

Elke student heeft bij ons  persoonlijke studentencoache(s). Je ontmoet die op de startdag.

Studeren met een erkend statuut

Indien je topsporter, kunstenaar, mantelzorger, ondernemer, werkende student of student met een functiebeperking bent, neem contact met ons op als je wil studeren met een erkend statuut.

Studentenbuspas of studentenfiets

Je bent al ingeschreven en wil toch nog een buspas (Leuven - Limburg)
Wil je graag een studentenfiets huren? Dat kan in Leuven, Diest en Limburg

Werken en studeren

Combineer jij  werken en studeren, dan kan je beroep doen op allerlei steunmaatregelen:

Je studies combineren met een gezonde dosis sport

Sportoverzicht Leuven

Sportoverzicht Limburg

Je bent al ingeschreven en wil toch een sportkaart (Leuven - Limburg)

Welke impact heeft corona op jouw studies als nieuwe student?

Wij hopen op een academiejaar met heel weinig corona-gevolgen.  

Zodra er meer informatie is, ontdek je die hier.

Klasgroep? Lesrooster?

Vanaf midden september 2021 kan je je klasgroep  opzoeken in je ISP of Individueel Studie  Programma in KULoket.  Opgelet, dit kan voor bepaalde opleidingen later zijn, check daarvoor de intranetberichten van je opleiding.  

Je lesrooster vind je op www.rooster.ucll.be

Meer uitleg vind je hier

opstartmoment

Indien je de opleiding start in het eerste semester, ontvang je de jaarplanning en uurrooster van de trajectcoach of studentensecretariaat.  Bij vragen of twijfel, mail gerust naar lerarenopleiding.limburg [at] ucll.be

Stage en stagedossier

De opleiding verwacht dat je zelf een stageschool vindt voor het volledige academiejaar. Uiteraard mag dat een school van bij jou in de buurt zijn. De adressen van alle Vlaamse scholen vind je op www.onderwijs.vlaanderen.be. We verwachten van onze studenten dat ze gedurende hun opleiding minstens één keer voor een school uit het Katholieke net kiezen.

Vooraleer je de eerste contacten legt, lees je best ook eerst de praktijkbrief zodat je precies weet wat er van jou en de school verwacht wordt. Deze brieven kan je gebruiken om af te geven aan je toekomstige (potentiële) stageschool. De brief geeft de directeur en stagementor een beknopt overzicht van de inhoud en verwachtingen voor de desbetreffende praktijkperiode. 

Praktijkbrief Instroom en 1ste bachelor 2021-2022
Praktijkbrief 2de bachelor 2021-2022

Je mag zelf beslissen bij welke leeftijdsgroep je stage doet. Denk aan het volgende:

  • voor studenten leraar kleuteronderwijs: je moet gedurende de opleiding bij de jongste en de oudste kleuters gestaan hebben

  • voor studenten leraar lager onderwijs: je moet gedurende de opleiding in de 3de graad van de lagere school hebben gestaan en kennisgemaakt hebben met het 1ste leerjaar.

Contacteer een school

Nadat je een school gekozen hebt waarin jij denkt dat je de vereiste praktijkervaringen kan opdoen, leg je best zo snel mogelijk persoonlijk contact. Je kan dit doen via een brief, een mail of een telefonisch gesprek. Je kan uiteraard ook eens binnenspringen in de school. Denk eraan: de meeste scholen zijn gesloten tussen midden juli en midden augustus.

Leg de stageovereenkomst vast

Met je praktijkbrief, stageovereenkomst en werkpostfiche ga je naar je stageschool. De praktijkbrief is bestemd voor je mentor of de directie van de school. Wanneer een school jou als stagiair aanvaardt, leg je dat contractueel vast. Gebruik hiervoor deze stageovereenkomst. Laat twee exemplaren van de overeenkomst invullen in de stageschool: één exemplaar is bestemd voor de stageschool, het tweede hou je zelf bij. Ook de werkpostfiche hou je zelf bij. 

Werkpostfiche Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs
Werkpostfiche Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Wacht niet te lang vooraleer je aan de zoektocht begint. Blijf ook niet eindeloos wachten op een reactie van de door jou gekozen school: neem opnieuw contact op of zoek een andere school. Zorg ervoor dat je vanaf 1 oktober zeker kan starten met werkplekleren. Zonder contract met een werkplek of stageschool is het niet zinvol om de opleiding verder te zetten.

Voor de organisatie van stages en het begeleiden van studenten maken we gebruik van SIS, een stage-informatiesysteem. Jouw eerste stap in dit systeem is het registreren van je stageplaats en het uploaden van je stagedocumenten. Daarna zal je ook je stageovereenkomst en werkpostfiche hier moeten uploaden. Hou deze dus zeker goed bij!

INTAKEGESPREK

Omdat we beseffen dat de combinatie werken en studeren een groot engagement is, willen we graag met elke student een intakegesprek houden. Misschien sprak je al met een van onze collega’s tijdens een (online) infomoment en kreeg je een ‘bewijs van intake’, dat je bij je inschrijving hebt gebruikt.
Als je nog geen gesprek voerde, dan vragen we je om zo snel mogelijk contact op te nemen met michele.dexters [at] ucll.be . Zo’n intakegesprek is een voorwaarde om te kunnen starten. We willen immers dat elke student vooraf goed weet wat de opleiding inhoudt, opdat je voor de start goed weet waaraan je begint.

In dat gesprek kan eventueel ook een individueel studieprogramma bepaald worden indien je denkt in aanmerking te komen voor een vrijstelling.

BOEKEN & CURSUSSEN

Voor sommige opleidingsonderdelen werken we met eigen cursusmateriaal, voor andere vakken gebruiken we handboeken. 

Vanaf september 2020 verloopt de aankoop van didactisch materiaal via de webshop  shop.ucll.be. Vanaf 5 september kan je via deze webshop je boeken, cursussen en ander didactisch materiaal bestellen. Je hebt de mogelijkheid om het bestelde materiaal thuis te laten leveren (leverkost afhankelijk van de hoeveelheid didactisch materiaal) of op de campus.

Je kan, in geval van levering op de campus, je bestelling afhalen tijdens de pop-up die doorgaat op de campus (let op: enkel afhaal!).
Er is aan het begin van elk semester een pop-up voorzien. Deze mogelijke data per campus kan je terugvinden in de laatste stap (check-out) van je bestelling op de webshop. Omwille van de corona-crisis, is het mogelijk dat er het komende academiejaar geen pop-ups kunnen georganiseerd worden. Hierover wordt desgevallend gecommuniceerd bij het openen van de webshop.

Je kan ook tweedehandsboeken aankopen via de Facebookpagina.

PLANNING

De concrete jaarplanning krijg je op de startavond. Deze kan je ook terugvinden op ons digitaal platform Toledo vanaf het begin van het academiejaar.

Zaterdagen waarop er lessen gepland zijn in academiejaar 2021-2022:

  • Semester 1: 25 september, 16 oktober, 20 november, 11 december
  • Semester 2: 5 februari, 26 februari, 19 maart, 23 april, 14 mei, 18 juni

Data mentorenoverleg: woensdag 27 oktober ’21 en donderdag 10 februari ‘22

MEER INFORMATIE

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder.
E-mailen kan naar lerarenopleiding.limburg [at] ucll.be

Let op, deze informatie kan regelmatig geactualiseerd worden.