Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondzorg

Een slechte mondgezondheid kan vele nadelige gevolgen hebben: problemen met eten en drinken, infecties op afstand zoals pneumonieën, een slechte adem met als mogelijk gevolg dat men terechtkomt in een sociaal isolement, onbegrepen gedragsproblemen en vermindering van de kwaliteit van leven. Word jij als verpleegkundige geconfronteerd met een slechte mondverzorging van patiënten? Vind jij dat mondverzorging een integraal onderdeel dient te zijn van het zorgplan van de patiënt? Vind jij dat professionele mondzorg een vast onderdeel in het multidisciplinair overleg dient te zijn? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou.

doelgroep

Bachelors in de verpleegkunde met ruime interesse in mondgezondheid en mondzorg.

De volgende topics worden belicht:

- Mondzorg bij kwetsbare doelgroepen

- De mondholte: normale ontwikkeling en anatomie van mond en tanden; het verouderingsproces van de mond; speeksel

- Afwijkingen en aandoeningen en hun medische behandeling (inclusief pijnbeheer):

° Ontwikkelingsstoornissen (o.a. afwijkende mondgewoonten)

° Cariës (etiologie, pathogenese, microbiologie, risicofactoren, epidemiologie, behandeling)

° Pardontale aandoeningen (gingivitis, parodontitis, risicofactoren, epidemiologie, behandeling)

° Erosie en tandslijtage (etiologie, pathogenese, risicofactoren, epidemiologie, behandeling)

° Trauma (types, gevolgen, eerste hulp)

° Hyper en hyposialie

° Verband tussen algemene gezondheid en mondgezondheid; tussen medicatie en mondgezondheid

° Vervanging van afwezige tanden door middel van vast en/of uitneembare prothetiek en/of implantaten

- Preventie: mondhygiëne (rationale, frequentie, mechanische plaqueverwijdering, chemische plaquebestrijding);j voeding (mondgezonde voeding, praktische richtlijnen); fluoride (cariëspreventief vermogen van fluoride, toepassingsvormen, fluorideadvies, toxiciteit); hulp bij mondg-hygiëne bij zorgafhankelijke personen; preventieve zorg in het tandartskabinet (professionele reiniging, fluoride-applicatie, sealants)

- Organisatie van de mondzorg voor kwetsbare groepen: samenwerking van de verschillende disciplines; doorverwijzing en communicatie; tandheelkunde en sociale zekerheid

- Bijzondere aandachtsgroepen en mondezorg: personen met beperkingen; kwetsbare ouderen; oncologische patiënt; patiënten in de palliatieve zorg

 

 

kostprijs

350 euro voor de volledige opleiding, inclusief digitaal platform en examen.

De opleiding komt in aanmerking voor betaald Vlaams opleidingsverlof. Er kan betaald worden met opleidingscheques als je voldoet aan de voorwaarden (zie www.vdab.be/opleidingscheques/werknemers.shtml).

 

praktische informatie

De volledige navorming omvat 40 uren theorie/praktijk. De theorie wordt digitaal aangeboden, je kan dus van thuis of vanop het werk de lessen volgen en de opdrachten maken.

Voor de praktijk kom je twee dagen naar de UCLL, campus Gasthuisberg, Herestraat 49, te Leuven je dit voor de UCLL-lector.

Het examen bestaat uit een zelf aangebrachte casus waarbij je implementeert wat je hebt geleerd. Je presenteert dit voor de UCLL-lector. 

Contactpersonen:

Voor inhoudelijke vragen contacteer Katrien Vekemans, katrien.vekemans@ucll.be(link sends e-mail) , verantwoordelijke voor deze navorming.

Voor administratieve vragen: Dispatcher Research & Expertise: health.innovation@ucll.be

Uw inschrijving kan kosteloos per e-mail geannuleerd worden tot 10 werkdagen vóór de opleiding.  Indien uw annulering later bij ons toekomt, is de volledige inschrijvingsprijs verschuldigd. Wie niet kan deelnemen, kan zich kosteloos laten vervangen na melding per e-mail. Indien de inschrijving via een werkgever is gebeurd en deze laat na te betalen, is de deelnemer persoonlijk gehouden tot het betalen van de schuld.

Door verzending van het inschrijvingsformulier maakt u kenbaar te hebben en te aanvaarden https://www.ucll.be/algemene-voorwaarden. Bepaalde voorwaarden worden door bovenstaande bepalingen opgeheven.