Overslaan en naar de inhoud gaan
Welzijn

Welzijn

U bent hier

19 mrt 2018 - Over visualisatie en sociale verhalen: Communicatief opvoeden en opvoedend communiceren


Over de noodzaak, het belang en het hoe van vroegtijdige interventie bij kinderen met autisme.

Interventie op jonge leeftijd kan het verschil maken tussen leven met autisme of autistisch leven. Wordt dit een gezin met autisme of een autistisch gezin? Een kind met autisme moeten we aanvaarden, inclusief beperkingen en mogelijkheden. Ondanks deze aanvaarding blijven we de normale ontwikkeling voor ogen houden, het is ons vergelijkingspunt. We beogen een maximaal functioneren van elk kind binnen zijn leefwereld (gezin) en de ruimere omgeving. Daarbij willen we een maximaal functioneren van dit gezin naar het kind toe en naar zijn ruimere leefwereld. Toch zijn het unieke kinderen, die vragen om een unieke aanpak. Om dit te bereiken, moeten we van bij het begin werken met het autistisch denken.
Autisme verdwijnt niet, maar het is wel veranderbaar. We weten dat je door een vroegtijdige interventie het leven met autisme leefbaarder en aangenamer kunt maken. Soms is het niet eenvoudig, maar hoe eenvoudig het wél is, zal blijken uit deze reeks, waarin we gaan werken aan Visualisaties en Sociale Verhalen.
Visualiseren
 =  tonen waar je het over hebt,  al dan niet in combinatie met woorden. D.m.v. een voorwerp, een foto, een tekening, een verhaal.
Sociale Verhalen verduidelijken het leven voor mensen met autisme. Ze geven  informatie over  gebeurtenissen, (gedrags)regels, gedachten en meningen, communicatie, allerlei nieuwe vaardigheden.  Deze verhalen zijn bovendien ook bruikbaar voor andere personen die verduidelijking nodig hebben.
Al op peuterleeftijd kunnen we al starten (1.5 jr)  op een leuke, aangepaste manier. We vertrekken van heel eenvoudige visualisaties en groeien door naar grote, zelfs ‘volwassen’ verhalen.
Zo gaan we in communicatie met vrijwel elk kind en maken voor hem zijn eigen kleine- en grote ‘leer’verhalen.

In deze sessie gaan we dieper in op 'communicatief opvoeden en opvoedend communiceren'.
Algemeen licht theoretische kadering binnen een auti-context:
- Het belang en de noodzaak van Visualisatie.
- Wat is Visualisatie?
- Hoe begin je eraan?
- Hoe groeien we door naar Sociale Verhalen?

Deze sessie kent een vervolg in 'Over visualisatie en sociale verhalen - Een sociaal verhaal vertelt het allemaal'.
 

doelgroep

Voor ouders van kinderen met autisme én voor professionelen die met deze kinderen/ouders werken (opvoeders, logopedisten, psychologen, GON-begeleiders...).

lesgever

Els Vanbuel werkt op KIDS Hasselt, waar zij gedurende meer dan 20 jaar kleuters met autisme en hun ouders begeleidde (als opvoedster). Momenteel werkt ze vrijwel voltijds in RTH (-KIDS): rechtstreeks toegankelijke hulp en doet mobiele begeleiding van ouders en hulpverleners. Els werkt ook als zelfstandig thuisbegeleidster voor  Diathe  Hasselt/Leopoldsburg  en voor De Kiezel Hasselt.

Goedele Billen is logopediste op KIDS Hasselt. Ze heeft meer dan 25 jaar ervaring  met auti-kleuters. Ze staat met één been in de klas, met het andere  mee in het opvoedingsveld. Vanuit die ervaring schreef ze 'Ella kan achtersteboven. Sociale verhalen voor kleuters met autisme', een praktisch boek voor iedereen die met jonge kinderen met ASS werkt of leeft.  

Samen met Els is ook Goedele actief in het KEC (Kennis en expertisecentrum KIDS). Zij verzorgen samen hoorcolleges en lezingen o.a. voor de UCLL (postgraduaat autisme).

kostprijs

40,00 euro - inclusief drank.

Analytisch nummer: 3 40 71 30 000.

praktische info

Vormingsdag: maandag 19 maart 2018, 19u00 tot 21u30.

Plaats: Hogeschool UC Leuven-Limburg campus Sociale School Heverlee, Groeneweg 151, 3001 Leuven.

Minimum aantal: 10 deelnemers.

Voor vragen, contacteer ons via pv-ssh@ucll.be.

Annuleringsvoorwaarden bij inschrijving in navorming

Uw inschrijving kan kosteloos per e-mail geannuleerd worden tot 10 werkdagen vóór de opleiding.  Indien uw annulering later bij ons toekomt, is de volledige inschrijvingsprijs verschuldigd. Wie niet kan deelnemen, kan zich kosteloos laten vervangen na melding per e-mail. Indien de inschrijving via een werkgever is gebeurd en deze laat na te betalen, is de deelnemer persoonlijk gehouden tot het betalen van de schuld.

Door verzending van het inschrijvingsformulier maakt u kenbaar de Algemene voorwaarden van UCLL hogeschool gelezen te hebben en te aanvaarden (https://www.ucll.be/algemene-voorwaarden). Bepaalde voorwaarden worden door bovenstaande bepalingen opgeheven.

 

INSCHRIJVINGSFORMULIER